Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Králové videa – zpátky v čase do doby rychlodabingu (trailer)

Pro dnešní děti i teenagery je to naprosto nepředstavitelná a neznámá věc: rychlodabing. A přitom před pádem železné opony bylo naprosto běžné, že se západní filmy sháněly pokoutně na videokazetách s příšernou kvalitou a rychlodabingem. Na začátku září vejde do český kin atraktivní dokument Králové videa o době, kdy našim přehrávačům vládly rychlodabingy, filmy se nakupovaly na černých burzách a hromadně se pořádaly domácí videoprojekce. Podívejte se na trailer.

Fenomén filmových hitů, které často velmi neuměle překládal v reálném čase neznámý člověk kvetl v Československu zejména koncem osmdesátých let. Nový dokument divákům ukáže, jak na svoji dobu vzpomínají tehdejší piráti, dabéři, distributoři a vůbec všichni ti, díky kterým jsme měli čím naše videa krmit.

Králové videa (foto: Film Europe)

Dokument natočil Lukáš Bulava, který má za sebou několik poměrně úspěšných amatérských hororových filmů. Ve filmu se objeví známá jména filmové komunity: Petr Svoboda, František Fuka, Ondřej Neff, Dana Hábová, Roman Holý, Zdeněk Troška, Jiří Zídek, Lukrecius Chang, Václav Šimáček, Ondřej Hejma nebo Josef Šedý.

Film vznikl v produkčních společnostech Artactive production a Blackout productions. Do kin dokument 3. září uvede Film Europe.

-red-
foto/video: Film Europe © 2020

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast