Filmovka představuje legendárního Andrzeje Wajdu (retrospektiva)

V souvislosti s aktuálním filmem Havel je v českém veřejném prostoru skloňováno jméno polské režijní legendy Andrzeje Wajdy a jeho schopnosti natáčet komplexní a plastické životopisné portréty, s nimiž je snímek o osudech prvního českého prezidenta srovnáván. Shodou okolností je Wajdova tvorba, tvořící páteř kinematografie našich severních sousedů, i fokusem retrospektivního programového bloku na v pátek zahájené Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

Andrzej Wajda (foto: archiv)

Držitel Oscara za celoživotní dílo, Andrzej Wajda, stojí po boku Romana Polanského jako druhý světově nejznámější polský filmař. Do historie se zapsal především kinematografickými citacemi nejzásadnějších momentů z života moderního polského národa a přepisy významných děl polských i světových spisovatelů, které dokázaly slova a věty z knih nejen přenést na stříbrné plátno, ale i je nezaujatě komentovat a aktualizovat pro tehdejší dobu. Kromě myšlenkové hodnoty Wajdovy filmy ovšem zaujmou i pečlivými, až malířskými obrazovými kompozicemi, které plynou z režisérovy celoživotní vášně pro výtvarné umění, na které ve svých dílech rád odkazoval.

Země zaslíbená (1974)

Letní filmová škola nabízí ve svém bohatém programu zásadní díla s velmi pestrými náměty, natočená během několika dekád. Země zaslíbená (1974) například vypráví příběh Poláka, Němce a Žida a jejich snahy otevřít společně textilní továrnu. V Pomstě (2002) Wajda adaptuje divadelní hru, obsadil do jedné z rolí svého kolegu Polanského a zachycuje charakterové vlastnosti Poláků, které je často dovedly do neštěstí. Puškvorec (2009) ukazuje stárnoucí ženu vyrovnávající se se smrtí svých synů a současné sblížení s mladším mužem.

Puškvorec (foto: archiv)

Na vybraných projekcích z více než deseti filmů této retrospektivy se diváci dočkají i zasazení do širší autorovy tvorby i celkového kinematografického a společenského kontextu. Postarají se o to mj. úvody docenta Rafała Sysky, který patří mezi největší domácí odborníky na Wajdovy snímky, a jeho přednáška Domy Andrzeje Wajdy, kterou si můžete poslechnout již v sobotu, 8. 8. v 16:00 v Domě kultury. Váženým hostem letošní filmovky je pak i paní Krystyna Zachwatowitz-Wajdová, manželky a spolupracovnice zesnulého režiséra, která sama má za sebou úctyhodnou kariéry scénografky, kostymérky a herečky. Na její lekci filmu můžete zajít v pondělí 10. 8. v 11:30, rovněž do Domu kultury.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto: archiv