Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Filmovka představuje legendárního Andrzeje Wajdu (retrospektiva)

V souvislosti s aktuálním filmem Havel je v českém veřejném prostoru skloňováno jméno polské režijní legendy Andrzeje Wajdy a jeho schopnosti natáčet komplexní a plastické životopisné portréty, s nimiž je snímek o osudech prvního českého prezidenta srovnáván. Shodou okolností je Wajdova tvorba, tvořící páteř kinematografie našich severních sousedů, i fokusem retrospektivního programového bloku na v pátek zahájené Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

Andrzej Wajda (foto: archiv)

Držitel Oscara za celoživotní dílo, Andrzej Wajda, stojí po boku Romana Polanského jako druhý světově nejznámější polský filmař. Do historie se zapsal především kinematografickými citacemi nejzásadnějších momentů z života moderního polského národa a přepisy významných děl polských i světových spisovatelů, které dokázaly slova a věty z knih nejen přenést na stříbrné plátno, ale i je nezaujatě komentovat a aktualizovat pro tehdejší dobu. Kromě myšlenkové hodnoty Wajdovy filmy ovšem zaujmou i pečlivými, až malířskými obrazovými kompozicemi, které plynou z režisérovy celoživotní vášně pro výtvarné umění, na které ve svých dílech rád odkazoval.

Země zaslíbená (1974)

Letní filmová škola nabízí ve svém bohatém programu zásadní díla s velmi pestrými náměty, natočená během několika dekád. Země zaslíbená (1974) například vypráví příběh Poláka, Němce a Žida a jejich snahy otevřít společně textilní továrnu. V Pomstě (2002) Wajda adaptuje divadelní hru, obsadil do jedné z rolí svého kolegu Polanského a zachycuje charakterové vlastnosti Poláků, které je často dovedly do neštěstí. Puškvorec (2009) ukazuje stárnoucí ženu vyrovnávající se se smrtí svých synů a současné sblížení s mladším mužem.

Puškvorec (foto: archiv)

Na vybraných projekcích z více než deseti filmů této retrospektivy se diváci dočkají i zasazení do širší autorovy tvorby i celkového kinematografického a společenského kontextu. Postarají se o to mj. úvody docenta Rafała Sysky, který patří mezi největší domácí odborníky na Wajdovy snímky, a jeho přednáška Domy Andrzeje Wajdy, kterou si můžete poslechnout již v sobotu, 8. 8. v 16:00 v Domě kultury. Váženým hostem letošní filmovky je pak i paní Krystyna Zachwatowitz-Wajdová, manželky a spolupracovnice zesnulého režiséra, která sama má za sebou úctyhodnou kariéry scénografky, kostymérky a herečky. Na její lekci filmu můžete zajít v pondělí 10. 8. v 11:30, rovněž do Domu kultury.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto: archiv

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast