Nálož komiksových novinek aneb Into the Batmanverse!

Po víkendu rozkopne dveře koronavirově okurkové sezony netrpělivě vyhlížený sci-fi thriller Tenet, který má brzy dostat nový trailer. Tím ale blockbusterové novinky nekončí a filmoví fandové můžou jen opatrně doufat, že se skutečně začíná blýskat na lepší časy. Vše samozřejmě notně závisí právě na tržbách Tenetu, který je jakousi vlaštovkou a testováním ekonomických vod v situaci, kdy kina ve větší části planety jsou stále zavřena nebo aspoň fungují v omezeném režimu. Podpořit kinaře a zároveň vábit ke zveřejnění nové filmové pecky naštěstí není nic těžkého – stačí si užít večer a zajít na nejnovější nolanovku do nejbližšího sálu. Čekání na čtvrteční českou premiéru si můžete zkrátit řadou novinek, které ocení zejména komiksoví fanoušci – podle čerstvých zpráv se může skoro až zdát, že proběhl miniaturní virtuální comic con.

Začneme Marvelem a dvěma informacemi, které sice nesouvisí s primárním avengeřím universem, ale i tak mohou potěšit nejednoho fandu. 27. srpna spolu s Tenetem vstoupí do českých kin i nový přírůstek do světa X-menů, mnohokrát odložený hororově laděný snímek Noví mutanti o partě schopnostmi obdařených teenagerů, který studio Disney získalo po nedávné akvizici Foxu a konečně je posílá do světových kin.

Mezitím studio Sony, které si s Disneym půjčuje do společných MCU projektů Spider-Mana s tváří Toma Hollanda oznámilo počátek realizačních prací na filmu o pavoučí hrdince Spider-Woman, který zrežíruje Olivia Wilde. Z herečky známé především z Doctora House se vyklubal nadějný režisérský talent, který zaujal svým debutem Booksmart (pro české publikum notně zprzněný distribučním názvem Šprtky to chtěj taky).

Olivia Wilde

Smršť nových materiálů a informací ovšem hledejme spíše u konkurenčního DC a studia Warner. Očekávání traileru na alternativní verzi Justice League od jejího původního režiséra Zacka Snydera, kterou po nešťastné smrti jeho dcery dotočil k nelibosti většiny fanoušků i kritiků režisér prvních dvou Avengers, Joss Whedon, se potkalo s oznámením, že do role Batmana se v právě připravované sólovce Flashe vrátí Ben Affleck, který podle všech informací měl s rolí skončit už po krátkém cameu v Justice League z roku 2016. V příběhu vycházejícím ze slavné komiksové série Flashpoint, kdy se Flash vrací do minulosti a vytvoří tím pěknou paseku plnou alternativních realit, by se měl fanoušky vzatý na milost Battfleck setkat dokonce s původním Batmanem z osmdesátkových filmů od Tima Burtona, kde jej ztvárnil fantastický Michael Keaton. DC si tak bere příklad ze svých seriálů, které s oblibou operují s nejrůznějšími iteracemi svých hrdinů napříč různými médii (například v seriálu Crisis on Infinite Earths se nedávno se seriálovým Flashem v podání Granta Gustina setkal právě filmový Flash Ezry Millera z Justice League).

Kde začíná být běžný divák zmaten, komiksoví fandové vrní blahem, a to nejsme u konce. Nejen, že se fandové Batmana v sólovce Flashe dočkají hned dvou verzí své oblíbené postavy, po vzoru Jokera se můžeme těšit i na temnější verzi netopýřího muže, která by se zbytkem vzájemně propletených filmů neměla těsněji souviset. The Batman od talentovaného Matta Reevese, který by měl vstoupit do kin 1. října 2021 a který už stihl polarizovat fanoušky jak neobvykle vypadajícím kostýmem, tak obsazením Roberta Pattinsona do hlavní role, brzy dostane nový plakát (na kterém je někdejší upír ze Stmívání a Cedrik Diggory z Potterovek zcela k nepoznání) a první trailer. Zatím se podívejte na kostýmní test v následujícím videu.

Novým sexy vizuálem lákajícím na osmdesátkovou estetiku pak láká i Wonder Woman 1984, která by měla do kin dorazit 1. října letošního roku a po vzoru konkurenčního Thora od Marvelu oživit fantasy ladění popkulturní retro estetikou, která je v současné době velmi oblíbená.

Wonder Woman 84

The Suicide Squad, na kterém se po dočasném vyhazovu z Marvelu vyřádil režisér Strážců galaxie James Gunn, se také pochlubil novým vizuálem a potvrzeným cast listem, který sice není moc překvapivý, ale potěší minimálně díky angažmá zajímavých jmen, jako je meme hrdina John Cena, Nathan Fillion z Firefly, stále populárnější Taika Waititi, Margot Harley Quinn Robbie, Michael Rooker nebo Idris Elba. Pokračování čtyři roky starého Sebevražedného oddílu by do kin mělo dorazit 6. srpna 2021.

Další novinky z nadcházející akce DC FanDome budeme sledovat.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Totalfilm.cz, 20th Century Studios, Warner Bros. © 2020