Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze: Gogo, příběh nejstarší školačky světa prodchnutý emocemi

Asociace českých filmových klubů na exkluzivní předpremiéře na Letní filmové škole v Uherském Hradišti uvedla krásný dokument Gogo francouzského režiséra Pascala Plissona, autora oceňované Cesty do školy. Do distribuce a českých kin vstoupí letos v listopadu.

Gogo (foto: UniFrance)

Ani ne devadesátiminutový film prodchnutý pozitivními emocemi ukazuje příběh nejstarší školačky na světě – čtyřiadevadesátileté babičky z Keni, jejíž největším snem je naučit se číst a psát. Jak vypráví, za jejího dětství nebyl čas odkládat dojení a péči o domácnost a nastoupit do školy. Během jejího dětství to navíc v Keni ze zákona nebylo ani povoleno. Gogo, neboli svahilsky Babča, tedy navštěvuje školu nejen s jednou ze svých zhruba padesáti pravnoučat, ale i řadou dalších prvňáčků, a stejně jako oni bojuje s matematikou a výslovností základních anglických slov. A také tedy se zhoršujícím se zrakem a sluchem.

Taková zápletka dává tušit, co divák může očekávat – roztomilou juxtapozici dětí a babičky  (přičemž oběma stranám chybí pár zubů), mírný patos, ale pravdivost proslovů o důležitosti vzdělání a v neposlední řadě i kulisy divoké keňské přírody a polorozpadlých chatrčí, jejichž obyvatelé sice nic nevlastní, ale pociťovaného štěstí v sobě mají na rozdávání. 86 minut stopáže ani nemá šanci diváka nudit a než doběhnou titulky, odchází z promítání s příjemným pocitem z jednoduše fajn filmového zážitku.

  • 60%
    Režie - 60%
  • 60%
    Scénář - 60%
  • 80%
    Aktéři - 80%
  • 70%
    Kamera - 70%
  • 70%
    HUdba - 70%
70%

Gogo (2020)

Snímek je součástí projektu Do kina!, v rámci kterého AČFK uvádí do distribuce umělecky hodnotné, edukativní filmy, určené především pro školní projekce. K tomu je Gogo skutečně jako stvořený, to ale neznamená, že by pro dospělého diváka byl banální nebo dokonce nudný. Za pár desítek minut příběh stoleté babičky v první třídě určitě stojí.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Totalfilm.cz, LadyBirds Cinéma, UniFrance © 2020

Gogo
Dokumentární / Drama
Francie, 2020, 87 min
Premiéra: podzim 2020 AČFK
Režie: Pascal Plisson
Scénář: Pascal Plisson
Kamera: Michel Benjamin
Hudba: Laurent Ferlet

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast