Šarlatán, Nabarvené ptáče, Budiž světlo a Služebníci jsou ve výběru na Evropskou filmovou cenu

Evropská filmová akademie dnes zveřejnila první část širšího výběru filmů vybraných k následnému užšímu výběru akademiků na Cenu Evropský film roku (další zveřejní v září). Evropské filmové ceny se budou letos udílet v islandském Reykjavíku 12. prosince. Mezi úspěšné filmy v širších nominacích se dostaly i dva české a dva slovensko-české filmy. Jde o čerstvou novinku Agnieszky Holland Šarlatán, Nabarvené ptáče Václava Marhoula a výrazná slovensko-česká dramata Budiž světlo (Nech je svetlo) a Služebníci (Služobníci). 7. listopadu se pak dozvíme, zda jeden z těchto čtyř výrazných filmů zůstane i v užší nominaci.

V širším výběru nechybí ani polský oscarový nominant, drama Corpus Christi, které do českých kin vstoupí v září. Ve výběru je 32 snímků z celé Evropy. Významné zastoupení ve výběru má italská, německá, španělská, britská a francouzská kinematografie.
Podrobný seznam nominovaných filmů najdete zde.

Totalfilm.cz je tradičním partnerem Evropské filmové akademie v České republice. Prostřednictvím našeho portálu bude možné opět hlasovat pro favorita v Ceně diváků (People´s Choice Award). Jeden vylosovaný hlasující pak získá cestu na Evropské filmové ceny s doprovodem do islandského Reykjavíku.

-red-
zdroj: EFA 
foto/video: CinemArt, Aerofilms © 2020