Na Šarlatána přišlo 60 tisíc lidí, jde o nejlepší kinostart od jara

Snímek režisérky Agnieszky Holland Šarlatán s naprostým přehledem převálcoval všechny momentálně nasazené filmy v kinech a po prvním víkendu se může pochlubit více než 60 000 diváky! Jde o nejlepší „opening“ po koronavirové pandemii a i před ní by si zasloužil uznání. Navíc je film svorně oceňován diváky i kritiky a velký zájem je o něj i v zahraničí.

„Díky kvalitě filmu i velmi výraznému marketingu a publicitě se podařilo vyvolat zájem kin a zajistit tak rekordní nasazení snímku. Jeho úvodní víkendové výsledky pak jednoznačně překonaly všechny filmy, které byly po obnoveném otevření kin uvedeny a patří i do Top 5 nejúspěšnějších filmů za celý rok. Jsme na film Šarlatán oprávněně pyšní a věříme, že jeho cesta českými i světovými kiny bude ještě dlouhá a úspěšná,“ řekl programový ředitel distribuční společnosti CinemArt Aleš Danielis.

Na premiérové nasazení v celkem 219 českých kinech zatím žádný jiný film v novodobé historii nedosáhl. O prvním víkendu se Šarlatán promítal v 30 multikinech, 162 klasických kinech, jednom autokině a 26 letních kinech. A to i v situaci, kdy v kinech panují opatření proti koronaviru. Celková návštěvnost za premiérový víkend tak dosáhla 59 073 diváků a i s předpremiérovými projekcemi tak film Šarlatán již vidělo 62 881 diváků.

Úspěšnost snímku naznačilo už jeho únorové festivalové uvedení ve světové premiéře v rámci prestižní sekce Berlinale Special Gala, kde byl přijat s velkým nadšením a vysloužil si po premiéře stejně jako nyní v srpnu v pražské Lucerně dlouhotrvající ovace publika. První české recenze a kritiky se drží s hodnocením velmi vysoko a filmu se dostalo už několik desítek pozvání na zahraniční filmové festivaly. Nejvíc si zatím sama Agnieszka Holland považuje pozvání z Telluride Film Festivalu, který je dle jejích slov jakýmsi indikátorem oscarových favoritů. „Dostat se na tento festival je opravdu ctí, obrovským oceněním tuzemských tvůrců, ale také dobrým znamením pro budoucnost filmu v Americe,“ vysvětlila držitelka tří nominací na Oscara, která však film v americkém Coloradu osobně nepředstaví, protože festival nebude kvůli covidu probíhat klasicky, tedy s účastí hostů.

Dalším úspěchem filmu je jeho zařazení Evropskou filmovou akademií mezi nejlepší evropské snímky aspirující na zisk letošní Ceny Evropský film roku. Tyto ceny se budou letos udílet v islandském Reykjavíku 12. prosince. „Takovéto nominace jsou vždy jakousi satisfakcí, znamením, že snímek udělal na lidi dojem. A právě proto filmy děláme, aby upoutaly, aby se lidí dotkly, zasáhly jejich city,“ reagovala na oznámení nominace Agnieszka Holland.

Snímek Šarlatán je inspirován skutečným životním příběhem léčitele a bylinkáře Jana Mikoláška, který podle svých slov léčil přes pět milionů lidí. Světová premiéra proběhla 27. února na Berlinale, česká potom 20. srpna tohoto roku v Praze. Českým distributorem je společnost CinemArt, o světovou distribuci se stará Films Boutique. Film produkuje společnost Marlene Film Production producentky Šárky Cimbalové.

zdroj: G. Vágner
foto/video: CinemArt, Marlene Film Production, Totalfilm Media © 2020