TOP 10 premiér, na které vyrazit do kina v srpnu (ukázky)

Srpen je zase o něco bohatší na nové premiéry. Vybrali jsme pro vás ty, které podle nás stojí za návštěvu kina. Tenet se už několikrát přesouval a budeme doufat, že tentokrát to bylo naposled. Ale nový sci-fi thriller uznávaného režiséra nás čeká až na konci prázdnin. Do kin jde na začátku srpna akční novinka s Jessicou Chastain (Ava: Bez soucitu) nebo Liam Neesson v netypické neakční roli – rodinném dramatu Vzpomínky na Itálii. Na plátně se objeví i francouzská novinka Lola s trans herečkou Myou Bollaers. Americká romantická komedie Palm Springs nabídne kvalitní zábavu nominovanou na Hlavní cenu v Sundance. Velmi očekávané drama Agnieszky Holland Šarlatán se také konečně dočká premiéry. Doplní jej nová česká komedie o výhercích desítek milionů korun Štěstí je krásná věc. Pokračuje také projekt Film Naživo a v nabídce nechybí ani dva animáky – muzikáloví Trollové: Světové turné a netypicky také zástupce kinematografie z Mauriciusu Hurá do džungle. Podívejte se na ukázky.

Tenet (v kinech od 27. srpna)

Vymodlená premiéra novinky Christophera Nolana snad konečně dorazí na konci měsíce. Předchází ji opětovné uvedení Počátku. Hlavní zbraní hrdiny nového akčního sci-fi spektáklu je jediné slovo – TENET. V temném světě mezinárodní špionáže bojuje o záchranu celého světa. Vydává se na extrémně komplikovanou misi, ve které pro časoprostor neplatí pravidla, tak jak je známe. V hlavní roli se představí John David Washington (BlacKkKlansman) společně s Robertem Pattinsonem, Elizabeth Debicki, Michaelem Cainem a Kennethem Branaghem.


Šarlatán (v kinech od 20. srpna)

První diváci viděli novinky Agnieszky Holland už na jaře v Berlíně. Ostatní si museli po četných posunech počkat až do srpna. První ohlasy hovoří o silném filmu a životním výkonu Ivana Trojana. Tomuv příběhu o kdysi slavném českém léčiteli Janu Mikoláškovi sekunduje jeho syn Josef Trojan (hraje mladší verzi téže postavy). I výkon slovenského herce Juraje Loje budí zasloužené ovace.


Lola (v kinech od 13. srpna)

Drama belgického režiséra Laurenta Micheliho představí na filmových plátnech trans herečku Myu Bollaers. Ta byla za svůj výkon v roli dospívající Loly nominována na řadu evropských filmových cen a získala cenu Magritte Award pro nejlepší herečku. Příběh o rozkolu dcery a otce a opětovném spojení po smrti dívčiny matky a manželky otce nabízí nespočet témat a emocionálních situací. Vše se odehrává na půdorysu road movie. Na cestě je totiž třeba splnit poslední přání zemřelé matky a manželky. Herečku před kamerou výtečně doplňuje známý francouzský herec Benoît Magimel.


Palm Springs (v kinech od 13. srpna)

Chytrá americká romantická komedie Palm Springs zarezonovala v Sundance a byla nominována na Velkou cenu poroty. Bezstarostný pohodář Nyles (Andy Samberg) se na opulentní kalifornské svatbě kouše nudou. Stejně jako nevázaná a mírně cynická sestra nevěsty Sarah (Cristin Milioti). Když spolu uvíznou v časové smyčce a prožívají ten samý svatební den znovu a znovu, hledají způsoby, jak se zabavit, nebo alespoň nezbláznit. Ať udělají cokoliv, ráno neponesou žádné následky, a tak postupně ztrácejí veškeré zábrany…


Vzpomínky na Itálii (v kinech od 6. srpna)

Liam Neesson tentokrát nikoho nelikviduje ani nezachraňuje. Hraje v rodinném dramatu. Téma je velmi podobné výchozímu příběhu Loly. Londýnský umělec Robert (Liam Neeson) a jeho syn Jack (Micheál Richardson) před lety ztratili svou ženu a matku. Navzájem se odcizili, teď se ale společně vracejí do jejich starého rodinného domu v Toskánsku, protože ho potřebují narychlo prodat. S domem se pojí dávné šťastné i nešťastné vzpomínky, které vybledly a zpustly stejně jako dům. Místo idylické venkovské vily ze svých vzpomínek najdou téměř ruinu s protékající střechou, s kusy omítky padajícími ze stropu i zdí a s plandajícími okenicemi i dveřmi. Nezbývá jim, než se tu neplánovaně zabydlet a pustit se do oprav. Jak opravy domu pokračují, otec a syn také krok za krokem opravují svůj vzájemný vztah, který během let po maminčině smrti zchátral stejně jako jejich venkovská usedlost.


Ava: Bez soucitu (V kinech od 6. srpna)

Ava (Jessica Chastain) je zatraceně sexy a setkání s ní přežije jen málokdo. Ava je výjimečně dobrá nájemná vražedkyně, která pro tajnou organizaci likviduje zadané lidské cíle. Dostává ty nejvybranější úkoly – obvykle kravaťáky z vysokých kruhů byznysu. Ava pracuje bez soucitu rychle, čistě a nenápadně v různobarevných parukách, chic kalhotových kostýmech nebo v elegantních večerních šatech. Po jedné zpackané akci se ale všechno nebezpečně změní. Organizace, pro kterou pracovala, potřebuje zahladit stopy. Oficiálně se má ukrýt, vzít si volno a dopřát si odpočinek. Neoficiálně ji šéf organizace chce poslat na odpočinek navěky a zcela bez soucitu vypíše Avu jako cíl k likvidaci…


Film Naživo: Amerikánka / Pérák (8. 8. a 29. 8.)

Projekt speciálních živých přenosů prestižních divadelních představení vymyslel režisér Viktor Tauš. V srpnu nás česká živý přenos populární inscenace Amerikánka s Terezou Ramba a Eliškou Křenkovou. Na konci měsíce pak kus divadelního spolku Vosto5 Pérák.


Štěstí je krásná věc (v kinech od 27. srpna)

Nová komedie režiséra Jiřího Nováka vypráví o manželské dvojici z vesnicer (Petra Hřebíčková a Karel Zima), kteří čelí exekutorům. Z bídy je vytáhne nečekaná výhra v loterii. Chudí manželé najednou disponují více než 150 miliony korun. To je samozřejmě živná půda pro nespočet komediálních situací.


Trollové: Světové turné (v kinech od 6. srpna)

Další muzikálová nálož pestrobarevných postaviček a chytlavých písničkových hitů má i v českém dabingu skvělé pěvecké a herecké obsazení. Namátkou: Monika Absolonová, Petr Janda, Václav Noid Bárta, Martin Písařík nebo Ivana Korolová.


Hurá do džungle (v kinech od 20. srpna)

Animák z ostrova Mauricius, to se v českých kinech jen tak nevidí! Život zvířat v africké džungli se v rodinném filmu Hurá do džungle obrátí vzhůru nohama. Nejlepší kamarádi, opičák Munki a slonice Chobotka zjistí, že z ničeho nic získali schopnost mluvit lidskou řečí. A velmi brzy odhalí příčinu tohoto zázraku: V džungli přistál mimozemšťan! S sebou si přivezl překladové zařízení, díky kterému zvířata mohou mluvit. Malý fialový návštěvník jménem Fneep byl vyslán svým otcem, krutým dobyvatelem vesmíru, obsadit planetu Zemi! Jenže Fneep je spíš roztomilý nešika, který rozhodně nemá talent na dobývání nových světů. Stýská se mu po domově, se svou vesmírnou lodí nešťastně havaroval a nutně potřebuje pomoc. Munki, Chobotka a jejich zvířecí přátelé se rozhodnou spojit síly, aby malému dobyvateli pomohli dostat se k mateřské lodi.

-red-
foto/video: Vertical, CinemArt, Queer Film, Aerofilms, Bioscop, Bontonfilm © 2020