Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Výjimečné polské drama Corpus Christi uvidí čeští diváci v září (trailer)

Polský nominant na Oscara, šokující film Jana Komasy Corpus Christi uvede AČFK brzy do českých kin. Výjimečný polský snímek má nadšené celosvětové kritiky a ceny z mnoha světových festivalů. Uveden byl s úspěchem i v Benátkách nebo Torontu. Doslova poprask způsobil na významném polském festivalu v Gdyni. Příběh dvacetiletého Daniela, který se z polepšovny dostane až do kněžské služby na malém městě, uvidí čeští diváci od 24. září. Předpremiéru měl na letošní Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Film natočil Jan Komasa, jehož válečné drama Město 44 známe i z našich kin. Podívejte se na trailer.

Dvacetiletý Daniel projde v nápravném zařízení pro mladistvé duchovní proměnou. Chtěl by se stát knězem, s jeho trestním rejstříkem na to ovšem nemůže ani pomyslet. Když je propuštěn a má začít pracovat v truhlárně na malém městě, převlékne se po příjezdu do kněžského a díky náhodě se ujímá péče o místní farnost. Příchod mladého charismatického pastýře rozčeří stojaté vody a místní komunita, krutě zasažená tragédií, k níž tu došlo, může s jeho pomocí začít pomalu léčit své rány. Uspěje Daniel ve svém poslání? A za jakou cenu?

Corpus Christi (foto: AČFK)

Film vychází ze skutečných událostí. Režisér Jan Komasa k tomu říká: V Polsku skutečně došlo k případu, který plnil titulní stránky – šlo o chlapce, který se asi tři měsíce vydával za kněze. Jmenoval se Patryk, a v té době mu bylo asi 19 let. Mateusz Pacewicz, který psal scénář, o tom tehdy napsal článek a tím se vlastně celý film rozjel. Chlapcovo jméno jsme změnili na Daniela, ale jejich postavy jsou podobné a podobný je i způsob, jakým se dostal do městečka. Ten chlapec oddával, křtil a vedl pohřby, byl tím vším upřímně fascinován a skutečně se chtěl stát knězem. Film jsme tedy založili na jeho příběhu, ale Mateusz přidal ještě tu část o nápravném ústavu pro mladistvé a nehodu, která otřásla celým městečkem, byť ve skutečnosti se také vyskytla řada problémů, které se Patryk pokoušel napravit. Celá kontroverze vznikla z toho, že byl daleko lepší kněz než jeho předchůdce. A to byl ten problém – objevil se kdosi mimo církev, kdo si nedělal těžkou hlavu z oficiálních dogmat a lidé byli jeho prací nadšení!

Corpus Christi vejde do českých kin 24. září.

-red-
foto/video: Asociace českých filmových klubů © 2020

 
TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast