Začala Filmovka, zahájí ji Havel a zakončí drama o poválečném odsunu

Už dnes začíná Letní filmová škola v Uherském Hradišti, která do středy 12. srpna nabídne program plný historických a současných filmůPáteční slavnostní zahájení Filmovky proběhne spolu s festivalovou premiérou filmu Havel režiséra Slávka Horáka, slavnostní zakončení ve středu pak světovou premiérou filmu Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy. Obě premiéry doprovodí delegace k filmu.

LFŠ 2019 (foto: AČFK)

Tým připravil pro návštěvníky plnohodnotný filmový program včetně stávajících i nových sekcí. Konat se budou i koncerty a doprovodné výstavy. Českou předpremiéru bude mít i novinka Žáby bez jazyka od Miry Fornay. Festival představí i zajímavou tvorbu Bohdana Karáska, který širší publikum nedávno oslovil komedií Karel, já a ty.

Film Krajina ve stínu, která bude festival zakončovat bude uveden ve světové premiéře. Film Krajina ve stínu má široký časový záběr, jeho hrdinové čelí nacismu i komunismu, přímým podnětem pro jeho natočení se stal poválečný masakr v obci Tušť v oblasti Vitorazska na jihu Čech. Koncem května 1945 zde bylo během divokého odsunu brutálně zavražděno 14 lidí.

“Je dobře, že ten film vznikl. Myslím, že bychom se měli zabývat i bolestnými a často dodnes nezahojenými ranami naší novodobé historie. K nim patří i meziválečné soužití s německou národnostní menšinou, druhá světová válka a také poválečný odsun a jeho důsledky,” říká k filmu historik Pavel Kosatík.

Na diváky čeká velká retrospektiva polského klasika Andrzeje Wajdy, na festival přijede jeho žena Krystyna Zachwatovicz Wajdová.
Filmovka udělí letos Cenu za celoživotní dílo Vladimíru Körnerovi.

V sekci Neznámý vojín se představí Danny Kaye, jedna z největších hvězd poválečné americké komedie. I letos si diváci užijí oblíbené promítání němého filmu z živou hudbou. Letos se návštěvníci mohou těšit na filmy s legendárním Busterem Keatonem.

Danny Kaye (foto: archiv)

Současné filmy představí sekce Východní přísliby, která každoročně představuje progresivní novinky ze zemí bývalého socialistického bloku. Představí se například ruský film Věrnost či maďarský snímek FOMO o současné youtuberské generaci Z.

Fomo (foto: Vertigo Média Kft.)

Podruhé se na Filmovce v sekci Terra festivalis objeví národní kinematografie, která se v poslední době etablovala na mezinárodní festivalové scéně. Tentokrát byl vybrán Izrael a snímky, jenž se různými způsoby vyjadřují k ožehavé politické i společenské situaci rozdělené země. Na LFŠ promítneme mimo jiné Tel Aviv v plamenech režiséra Sameha Zoabiho či Pracující ženu režisérky Michal Aviadové. Ve Slováckém muzeu bude k vidění tematická výstava Izrael fotografa Karla Cudlína.

Tradiční sekce HOT TV se v tomto roce zabývá filmovou tvorbu, která do hlavní role obsadila právě televizi. Poodkrývat se budou taje amerického zpravodajství či zákulisí toho, jak se natáčí současná quality TV.