Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Začala Filmovka, zahájí ji Havel a zakončí drama o poválečném odsunu

Už dnes začíná Letní filmová škola v Uherském Hradišti, která do středy 12. srpna nabídne program plný historických a současných filmůPáteční slavnostní zahájení Filmovky proběhne spolu s festivalovou premiérou filmu Havel režiséra Slávka Horáka, slavnostní zakončení ve středu pak světovou premiérou filmu Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy. Obě premiéry doprovodí delegace k filmu.

LFŠ 2019 (foto: AČFK)

Tým připravil pro návštěvníky plnohodnotný filmový program včetně stávajících i nových sekcí. Konat se budou i koncerty a doprovodné výstavy. Českou předpremiéru bude mít i novinka Žáby bez jazyka od Miry Fornay. Festival představí i zajímavou tvorbu Bohdana Karáska, který širší publikum nedávno oslovil komedií Karel, já a ty.

Film Krajina ve stínu, která bude festival zakončovat bude uveden ve světové premiéře. Film Krajina ve stínu má široký časový záběr, jeho hrdinové čelí nacismu i komunismu, přímým podnětem pro jeho natočení se stal poválečný masakr v obci Tušť v oblasti Vitorazska na jihu Čech. Koncem května 1945 zde bylo během divokého odsunu brutálně zavražděno 14 lidí.

“Je dobře, že ten film vznikl. Myslím, že bychom se měli zabývat i bolestnými a často dodnes nezahojenými ranami naší novodobé historie. K nim patří i meziválečné soužití s německou národnostní menšinou, druhá světová válka a také poválečný odsun a jeho důsledky,” říká k filmu historik Pavel Kosatík.

Na diváky čeká velká retrospektiva polského klasika Andrzeje Wajdy, na festival přijede jeho žena Krystyna Zachwatovicz Wajdová.
Filmovka udělí letos Cenu za celoživotní dílo Vladimíru Körnerovi.

V sekci Neznámý vojín se představí Danny Kaye, jedna z největších hvězd poválečné americké komedie. I letos si diváci užijí oblíbené promítání němého filmu z živou hudbou. Letos se návštěvníci mohou těšit na filmy s legendárním Busterem Keatonem.

Danny Kaye (foto: archiv)

Současné filmy představí sekce Východní přísliby, která každoročně představuje progresivní novinky ze zemí bývalého socialistického bloku. Představí se například ruský film Věrnost či maďarský snímek FOMO o současné youtuberské generaci Z.

Fomo (foto: Vertigo Média Kft.)

Podruhé se na Filmovce v sekci Terra festivalis objeví národní kinematografie, která se v poslední době etablovala na mezinárodní festivalové scéně. Tentokrát byl vybrán Izrael a snímky, jenž se různými způsoby vyjadřují k ožehavé politické i společenské situaci rozdělené země. Na LFŠ promítneme mimo jiné Tel Aviv v plamenech režiséra Sameha Zoabiho či Pracující ženu režisérky Michal Aviadové. Ve Slováckém muzeu bude k vidění tematická výstava Izrael fotografa Karla Cudlína.

Tradiční sekce HOT TV se v tomto roce zabývá filmovou tvorbu, která do hlavní role obsadila právě televizi. Poodkrývat se budou taje amerického zpravodajství či zákulisí toho, jak se natáčí současná quality TV.

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast