ČT uvede nejlepší slovenské filmy, na Finále Plzeň pak Bebjakovu minisérii Herec

Česká televize připravila pro diváky ČT2 výjimečnou přehlídku současné slovenské kinematografie. Druhý program nabídne divákům od pondělí 5. do pátku 9. října, vždy od 20 hodin, aktuální slovenskou kinematografii. Slovenský týden na Dvojce zahájí Budiž světlo – snímek oceněný hned na několika mezinárodních filmových festivalech a vítěz v pěti hlavních kategoriích slovenských národních filmových cen Slnko v sieti. V české televizní premiéře se dále představí Sklep a Trhlina. Přehlídku doplní politický thriller Kandidát a drama ze slovensko-ukrajinské hranice Čiara Petra Bebjaka. Ten s Českou televizí spolupracuje pravidelně, aktuálně na festivalu Finále Plzeň uvede v předpremiéře podzimní novinku ČT, třídílnou minisérii Herec s Janem Cinou v hlavní roli. Snímek Budiž světlo na Trhlina uvidí také diváci Finále Plzeň přímo v rámci festivalového programu.

„Slovenské filmové tvorbě se Česká televize věnuje dlouhodobě. Impulzem pro nynější projekt, kterým přispíváme k poznání kinematografie našich sousedů, byl fenomenální úspěch snímku Budiž světlo režiséra Marko Škopa na letošním ročníku slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, kde drama získalo cenu za nejlepší režii, scénář, pro herce a herečku v hlavní roli a stalo se i nejlepším filmem roku. Budiž světlo je navíc silně současný příběh zrcadlící myšlenku extremismu a rodinných mezigeneračních vztahů. Hlavní roli v něm hraje českým divákům už dobře známý herec Milan Ondrík, jenž na sebe upozornil ve Veteránovi Jana Hřebejka. Výjimečný počin jsme ve vysílání chtěli zarámovat, a tak jsme přidali filmy Trhlina a Sklep, které budou mít rovněž českou televizní premiéru, a velmi úspěšné ikonické snímky Čiara a Kandidát,“ říká programový ředitel České televize Milan Fridrich.

Dva snímky z kolekce aktuální slovenské tvorby vznikly pod režijním vedením Petra Bebjaka, který pro Českou televizi v minulosti natočil Českým lvem oceněnou minisérii Spravedlnost. Nyní je podepsán pod třídílným dramatem z padesátých let Herec s Janem Cinou a Jenovéfou Bokovou v hlavních rolích. Minisérie bude mít předpremiéru na festivalu Finále Plzeň v Divadle Dialog v neděli 27. září od 11.30 hodin a na obrazovce České televize se objeví v průběhu října.


„Finále Plzeň se stává už třetí rok mou součástí. Letos je opravdu zázrakem a štěstím, že se můžeme sejít a užít si přehlídku československých filmových a televizních lahůdek, užít si setkání, a vychlazené pivo před Měšťanskou Besedou. A jsem rád, že diváci budou mít jako první možnost vidět i minisérii Herec, kterou jsme připravovali přesně před rokem. Sám jsem ji ještě neviděl, o to zvědavější jsem na jejich reakce. Finále je a ať žije!,“ říká moderátor festivalu a představitel hlavní role nové minisérie České televize Jan Cina. Minisérie získala nominaci na prestižním mezinárodním festivalu Prix Europa. Ve své kategorii Televizní fikci se o umístění utká se seriálem Geniální přítelkyně, Peacemaker nebo Chalífát.

Herec (foto: Česká televize)

Celou minisérii mohou diváci na Finále Plzeň vidět:
27. září v 11:30 v Divadle Dialog. 
Součástí projekce jsou všechny tři díly.

Koupit vstupenky
zdroj: Česká televize 

foto/video: Totalfilm.cz, Česká televize © 2020