Dětské dobrodružné fantasy Spící město představilo ve Zlíně první ukázku (video)

Natáčení fantasy filmu Spící město sice skončilo před pár týdny, ale na festivalu ve Zlíně už tuto sobotu režisér Dan Svátek společně s dětskými představiteli hlavních rolí a s autorem knižní předlohy Martinem Vopěnkou uvedli jeho teaser. Premiéra snímku se očekává na 61. ročníku Zlín Film Festivalu.

Kniha Spící město spisovatele Martina Vopěnky je prvním dílem trilogie, jejímiž hrdiny je čtveřice sourozenců. První díl, podle kterého letos vznikl nový český film, vypráví příběh dětí, které se zničehonic ocitly ve světě, kde všichni rodiče usnuli a nejsou k probuzení. Děti se musí postarat samy o sebe a čelit nebezpečí v podobě některých bezdětných dospělých, kteří zůstali vzhůru.

Z natáčení Spícího města

Režiséra Dana Svátka knižní předloha zaujala ve chvíli, kdy z ní četl před spaním svým dvěma synům Adamovi a Kryštofovi. Oba si ve filmu zahráli. Na otázku, jaké to bylo pracovat s vlastním tátou, oba jednomyslně odpověděli, že to bylo lepší, než kdyby šlo o neznámého režiséra, protože se nemuseli stydět. Jejich filmovými sestrami se staly Anežka Novotná a Michaela Sodomková. Anežka, která je dcerou herce Davida Novotného se objevila v seriálu Zrádci (2020) a Michaela v Ženách v běhu (2019).
V rolích rodičů, kteří nejsou jednoho dne k probuzení, se objeví Petra Bučková a Tomáš Měcháček. Další postavy ztvárnili například Leoš Noha nebo Pavla Tomicová.

Režisér s autorem předlohy a herci z filmu na tiskové konferenci na Zlínském festivalu

Natáčení filmu Spící město probíhalo kompletně v jižních Čechách. Filmaři využili prázdného centra Českých Budějovic během jarní koronavirové krize, kdy udělali jednu z předtáček. Na plátně diváci uvidí i přírodu České Kanady, která režisérovi Svátkovi učarovala. Až později se dozvěděl, že si Vopěnka při psaní knihy představoval právě tento kout naší republiky, jelikož tam má svou chalupu.

Pavla Tomicová ve filmu Spící město

Producentem filmu je společnost Holiday Films, koproducentem společnost Filmworx a zlínská IS Produkce.
Dobrodružný film pro děti má mít i dobročinný přesah. Producent filmu se rozhodl věnovat jednu korunu z každé prodané vstupenky na výsadbu stromů ve vybraných lokalitách. Děj filmu se totiž současných problémů lesů, jako je kůrovec či těžba dřeva, také dotkl.

-red-
foto/video: IS Produkce © 2020