Febiofest uctí Jiřího Menzela, besedovat budou o režisérovi jeho kolegové

27. ročník MFF Praha – Febiofest, filmového svátku pro všechny milovníky kinematografie se musel vypořádat se změnou termínu i promítacích prostor, ale přesto se organizátorům podařilo připravit bohatý program. Letos festival zavítal také do zahrady barokního paláce Savarin u ulici Na Příkopě. Dnes ve 20:00 se zde například uskuteční promítání filmu nedávno zesnulého režiséra Jiřího Menzela, ve středu se promítne další film režisérské legendy, po kterém bude následovat beseda s jeho kolegy.

Skřivánci na niti (foto: archiv)

Zahrada Savarin, pop up projekt od Dejsiprostor, funguje už od svého červnového otevření jako oáza pohody uprostřed centra Prahy. Jako oficiální partner letošního MFF Praha – Febiofestu hostí Zahrada bohatý hudební, taneční a v neposlední řadě i filmový doprovodný program. Stejně tak zde proběhnou workshopy Industry. „U příležitosti nedávného úmrtí režiséra Jiřího Menzela bude zahrada hostit i promítání několika jeho nejznámějších filmů. Úterní uvedení Skřivánků na niti zahájí osobně paní Olga Menzelová, vdova po oscarovém režisérovi. Ve středu je naplánováno promítání Rozmarného léta, po kterém následuje beseda s Menzelovými kolegy, například s režisérem Janem Svěrákem,“ říká Filip Žilka, projektový manažer společnosti Dejsiprostor.

Febiofest je kromě přehlídky filmů také příležitost pro setkání filmových profesionálů a studentů filmových škol. Už o víkendu se v Zahradě Savarin uskutečnil workshop Industry spojený s panelovou debatou. Tématem byl český film na mezinárodních trzích. Odborníci z Katedry filmových studií FF UK a české Asociace producentů v audiovizi řeší, jaké jsou klíčové faktory, které umožní českým producentům uspět na mezinárodním trhu nebo jak přilákat zahraniční publikum, jak zaujmout festivaly, televizní stanice a distributory. Zahrada Savarin poskytla zázemí také workshopu pro amatérské filmaře, kteří se se svými krátkými snímky na téma ekologie účastní soutěže I ty jsi filmařem!

I ty jsi filmařem (ilustrační foto)

Za otevřením Zahrady Savarin stojí společnost Dejsiprostor, která si za krátkou existenci získala pověst „oživovatele“ nevyužitých veřejných i komerčních prostor. Za krátkou dobu existence v Zahradě Savarin vystoupilo mnoho pražských umělců a konaly se zde nejrůznější akce od marketů po tiskové konference významných společností. Dočasný zahradní projekt s nabídkou výborného piva, letních drinků a street foodového občerstvení nyní slouží jako zázemí pro doprovodný program předního českého filmového festivalu Febiofest. Vchod do zahrady je z ulice Na Příkopě.

-red-
foto/video: Totalfilm.cz, archiv