Gump – pes, který naučil lidi žít, se představuje v teaseru (video)

V létě v Česku vznikal na české poměry mimořádný projekt, který tak trochu připomíná populární psí filmy ze zámoří. Rodinný film Gump – pes který lidi naučil žít vzniká podle bestselleru Filipa Rožka, který film zároveň produjuje. Do koktejlu divácké pozornosti je v případě tohoto žánru dle amerických předobrazů třeba přimíchat trochu dojetí, roztomilosti i poutavého příběhu. Na tom by si leckdo z českých tvůrců mohl vylámat zuby, ale film vznikal pod kameramanskou i režijní taktovkou zkušeného F. A. Brabce. Už z prvního teaseru je patrné, že minimálně vizuální podoba filmu bude určitě stát za to. Podívejte se.

Adaptovaná kniha Filipa Rožka se během jednoho roku stala nejprodávanější knihou v ČR, na svém kontě má více než 120 000 prodaných výtisků a získala ocenění čtenářů Magnesia Litera. Autor knihy v roce 2016 spoluzaložil organizaci Se psem mě baví svět, která pomáhá týraným a opuštěným psům najít štěstí na Zemi. Projekt Gump vznikl na základě příběhů psů z této organizace.

„Natočili jsme toho mnohem víc, než jsme chtěli, protože to všichni hráli v té nejryzejší podobě. Mám z toho úžasný pocit,“ popsal práci na snímku režisér F. A. Brabec. V hlavních rolích se objeví Bolek Polívka, Eva Holubová, Ivana Chýlková, Karel Roden, Richard Krajčo nebo Jana Plodková.
„Ve střižně jsem objevil mnoho nových tváří pejsků, mnoho nových pohledů, protože díky digitalizaci snímání máme možnost zapnout kameru a natáčet třeba půl hodiny. Vynikající střihač Alois Fišárek je navíc trpělivý, takže můžeme hledat a hledat a z natočeného materiálu vybírat opravdu perly,“ dodal F. A. Brabec, který je otcem myšlenky převést úspěšnou knihu o psovi Gumpovi do filmové podoby.

F. A. Brabec, Ivana Chýlková, Bolek Polívka, Eva Holubová, Filip Rožek, Olga Lounová

„Diváci se mohou těšit na pravdivý film. Film spontánně a pravdivě zahraný pejsky, přičemž herci hrají spíš druhotnou roli. V tomhle filmu jde hlavně o emoce,“ popsal spoluproducent filmu a zároveň autor knihy Filip Rožek. „Myslím si, že nic takového diváci v kině spoustu let neprožili. Vyprávíme ten příběh jinak. Mnoho záběrů je z pohledu psa. Uvidíte českou krajinu z pohledu od země. Bude to myslím nevšední zážitek, příběh viděný psíma očima, diváci si s ním mohou projít, jak se cítí, co prožívá,“ dodal režisér F. A. Brabec.

Pro tak náročné natáčení bylo potřeba najít vhodné psy. A to se povedlo. „Gump postupně roste. Takže první bylo štěňátko, až to skončilo u čtvrtého pejska, toho Gumpa z knížky, který byl ale hodně vystrašený. Jeho psychika ale rostla celým filmem a jsem šťastný, že to celé zvládl. Myslím, že ten film pomohl i jemu,“ dodal Rožek.

Snímek Gump – pes, který naučil lidi žít, je dojemným příběhem vyprávěným očima psího tuláka Gumpa. Psí obětavost, moudrost a spousta emocí, to všechno ovlivnilo štáb, který si na konci natáčení rozebral všechny psy, jež ve filmu hrají. Režisér F. A. Brabec si vzal dokonce hned dva.

Do kin film uvede Bioscop už 3. prosince.

-red-
foto/video: Bioscop © 2020