V kinech od 24. září

Silný premiérový týden přináší adaptaci knihy Radky Třeštíkové Bábovky, polského nominanta na Oscara Corpus Christi, norskou novinku Disco a Naděje, výtečný dokument o skupině The Tap Tap Postiženi muzikou, srbské drama Pijavice a francouzská dramata Pravda a Žaluji!

Bábovky (Česko / Slovensko, 2020)

Příběhy hrdinů Bábovek nám ukáží, že některá setkání dokáží navěky změnit život. Všichni jsme totiž propojeni. Vztahy, prací, náhodami, nenávistí nebo láskou. Všichni jsme součástí té nejsložitější sítě, která je utkána z emocí, mezi nimiž nechybí humor, ironie, bolest, napětí a pochopitelně i láska a vášeň. Bábovky mapují současné partnerské i rodinné vztahy, ukazují zábavné a trefné situace z každodenního života, které zná každý z nás.

Bábovky
Romantický / Drama / Komedie
Česko / Slovensko, 2020, 97 min
Režie: Rudolf Havlík
Předloha: Radka Třeštíková (kniha)
Scénář: Radka Třeštíková, Rudolf Havlík
Kamera: Václav Tlapák
Hudba: Ondřej Konvička
Hrají: Ondřej Vetchý, Jana Plodková, Lenka Vlasáková, Marek Taclík, Barbora Poláková, Táňa Pauhofová, Denisa Biskupová, Rostislav Novák ml., Jiří Langmajer, Oskar Hes, Brigita Cmuntová, Kristýna Podzimková, Karel Freund, Oliver Vyskočil


Corpus Christi (Polsko, 2019)


Dvacetiletý Daniel projde v nápravném zařízení pro mladistvé duchovní proměnou. Chtěl by se stát knězem, s jeho trestním rejstříkem na to ovšem nemůže ani pomyslet. Když je propuštěn a má začít pracovat v truhlárně na malém městě, převlékne se po příjezdu do kněžského a díky náhodě se ujímá péče o místní farnost. Příchod mladého charismatického pastýře rozčeří stojaté vody a místní komunita, krutě zasažená tragédií, k níž tu došlo, může s jeho pomocí začít pomalu léčit své rány. Uspěje Daniel ve svém poslání? A za jakou cenu?

Corpus Christi
Boże Ciało
Drama
Polsko, 2019, 115 min
Režie: Jan Komasa
Scénář: Mateusz Pacewicz
Kamera: Piotr Sobociński Jr.
Hudba: Jevgenij Galperin, Sacha Galperine
Hrají: Bartosz Bielenia, Aleksandra Konieczna, Eliza Rycembel, Tomasz Ziętek, Barbara Kurzaj, Leszek Lichota, Zdzisław Wardejn, Łukasz Simlat, Anna Biernacik, Lidia Bogaczówna, Malwina Brych, Bogdan Brzyski, Juliusz Chrząstowski, Radosław Ciucias, Mateusz Czwartosz, Maciej Duda, Andrzej Franczyk, Jan Hrynkiewicz, Lubomir Kempka, Krystian Kostow, Józef Kostycz, Alicja Majdosz, Janusz Mazurkiewicz, Bogusław Michałek, Helena Norowicz, Tobiasz Nowakowski, Katarzyna Ostrowska, Grzegorz Palkowski, Piotr Pawlak, Janusz Poborczyk, Jolanta Rychłowska, Jakub Sierenberg, Jarosław Soroko, Dariusz Starczewski, Sebastian Szałaj, Aleksander Talkowski, Marta Waldera, Juliusz Krzysztof Warunek, Leszek Wiśniewski, Tomasz Włosok, Wojciech Ziętek, Konstanty Szemraj


Disco (Norsko, 2019)

Na povrchu se všechno zdá být perfektní. Mirjam je devatenáctiletá teenagerka, která jde příkladem, ať už jako mistryně světa v disco freestyle tancích nebo jako chlouba moderně působícího evangelického hnutí Friheten. Pod ideální maskou ale prožívá Mirjam duchovní i fyzickou úzkost, kterou ji působí dospívání, problémy v rodině a tlak okolí. Praskliny se rychle šíří. Mirjam zkouší všechno, rozhovory s příbuznými, motivační nahrávky charismatických kazatelů, tvrdší trénink… Zoufalství zavede dospívající dívku do náruče nové kongregace, která pod konzervativním zevnějškem maskuje temné kultické jádro. Disco je netradiční film o dospívání, přijetí sebe sama, fanatismu a bizarních formách spirituality v éře sociálních sítí. V hlavní roli září ve svém filmovém debutu hvězda oblíbeného teenagerského seriálu SKAM Josefine Frida.

Disco
Drama
Norsko, 2019, 94 min
Režie: Jorunn Myklebust Syversen
Scénář: Jorunn Myklebust Syversen
Kamera: Marius Matzow Gulbrandsen
Hudba: Marius Christiansen
Hrají: Josefine Frida Pettersen, Nicolai Cleve Broch, Andrea Bræin Hovig, Espen Klouman Høiner, Kjærsti Odden Skjeldal


Naděje (Norsko / Švédsko, 2019)

Anja a Tomas představují pár, jakých známe mnoho. Oba jsou ve středním věku, v plné síle, pevně spojeni dětmi a rodinou. Z jejich romantické lásky už po letech soužití mnoho nezbylo, žijí spíše vedle sebe než spolu a většinu energie dávají do své práce. Tomasův přístup už dokonce hraničí s workoholismem. Anja jako divadelní režisérka právě zažívá triumf díky premiéře nejnovějšího představení, když jí lékaři oznámí, že má fatální neléčitelný nádor a před sebou pouhé tři měsíce života. Do Vánoc zbývá jeden den, dětem nic říct nechce a jediný, o koho se Anja může opřít je Tomas. Anja se rozhodne být silná a bojovat. Může smrtící diagnóza dát jejich rozbitý vztah znovu dohromady nebo už mezi nimi opravdu nic nezbylo? I ve chvíli, kdy jsou vaše šance minimální, naděje vždycky existuje.

Naděje
Håp
Leva på hoppet
Drama / Romantický
Norsko / Švédsko, 2019, 126 min
Režie: Maria Sødahl
Scénář: Maria Sødahl
Kamera: Manuel Alberto Claro
Hrají: Andrea Bræin Hovig, Stellan Skarsgård, Elli Rhiannon Müller Osbourne, Johannes Joner, Steinar Klouman Hallert, Gjertrud Louise Jynge, Eirik Hallert, Miguel Á. Reina


Pijavice (Srbsko / Chorvatsko / Makedonie, 2019)


Příběh se odehrává zejména v Srbsku na konci 90. let. U moci je stále Slobodan Milošević a v zemi působí kromě všudypřítomné domácí státní bezpečnostní služby mnoho agentů pracujících pro nejrůznější země či zájmové skupiny. Petar Labus je úspěšný spisovatel, který se nebojí psát a říkat, co si myslí. Kromě psaní působí jako komentátor v regionální televizi, kde kritizuje vládu i společnost, čímž na sebe strhává nejen pozornost publika, ale i tajných služeb, které s ním mají své plány. Brzy je kontaktován dvěma agenty, kteří mu postupně dávají různé nabídky. Jak postarší distingovaný pán, tak tajemná dívka Margarita, která mu předá papírek se symbolem kruhu vepsaného do několikanásobného trojúhelníka, o něm vědí spoustu věcí. Oba tvrdí, že mu chtějí pomoct. Petar ale neví, kdo pro koho pracuje a jaké jsou jejich skutečné záměry. Poté, co doma nalezne podstrčenou pásku s nahrávkou hlasu své matky, není pochyb, že si s ním někdo pohrává a snaží se jím manipulovat. Všechno nasvědčuje tomu, že dění kolem něj souvisí s nějakou židovskou organizací, navíc má podezření, že i jeho blízcí vědí víc, než on. Čím více se snaží věcem přijít na kloub, tím více se mu pravda vzdaluje. Když někdo zastřelí jeho přítele, začne se sám obávat o život.

Pijavice
Drama / Thriller
Srbsko / Chorvatsko / Makedonie, 2019, 90 min
Režie: Dragan Marinkovič
Předloha: David Albahari (kniha)
Scénář: Dragan Marinkovič, Dušan Spasojevič, David Albahari
Hrají: Lazar Ristovski, Nikola Djuričko, Iva Mihalić, Marijana Janković, Toni Mihajlovski, Tihomir Stanič, Jelena Perčin, Aleksandar Djurica, Annamaria Serda


Postiženi muzikou (Česko, 2019)

Co byste dělali, kdyby vám osud nadělil kromě radosti také celoživotní handicap? Členové The Tap Tap, kapely z Jedličkova ústavu složené ze studentů s postižením (nebo spíš „kriplů”, jak by řekli oni sami), v tom mají jasno. Jedou naplno a užívají si každou minutu. Zpívají, hrají, milují, cestují, baví se. Všechny je zároveň spojuje láska k muzice a nadšení z koncertování v orchestru, který před více než dvaceti lety založil kapelník Šimon Ornest. The Tap Tap se pod jeho vedením vypracovali na úspěšné hudební těleso, které má za sebou řadu vydaných CD, desetitisíce fanoušků a stovky odehraných koncertů u nás i po celém světě, o čemž se většině ostatních kapel jen zdá. Hudební skupina The Tap Tap dokazuje, že s nadhledem, černým humorem a až nakažlivou energií je možné čelit i nejsložitějším překážkám a žít u toho život rockových hvězd.

Postiženi muzikou
Two Roads
Dokumentární
Česko, 2019, 80 min
Režie: Radovan Síbrt
Scénář: Radovan Síbrt
Kamera: Šimon Dvořáček, Radovan Síbrt, Lukáš Milota


Pravda (Francie / Japonsko, 2019)

Lumir je úspěšná scénáristka žijící s rodinou v New Yorku. Když její matka, slavná francouzská herečka Fabienne Dangeville, vydá svou autobiografii, Lumir jí i s rodinou přijíždí osobně pogratulovat. Návštěva se ale neplánovaně prodlouží a na obě hrdinky dolehne tlak nikdy nevyřčených křivd a bolestí z minulosti. Pro Fabienne to ale není jen cesta sbližování se s dcerou, je to i učení se pokoře a úcty k ostatním lidem.

Pravda
La Vérité
真実
Drama
Francie / Japonsko, 2019, 106 min
Režie: Hirokazu Kore’eda
Scénář: Hirokazu Kore’eda
Kamera: Eric Gautier
Hudba: Alexej Ajgi
Hrají: Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Ethan Hawke, Ludivine Sagnier, Roger van Hool, Jackie Berroyer, Laurent Capelluto, Christian Crahay, Alain Libolt, Maya Sansa, Clémentine Grenier, Manon Clavel


Žaluji! (Francie / Itálie, 2019)

V roce 1894 je důstojník francouzského generálního štábu Alfred Dreyfus nepravdivě obviněn z velezrady a odsouzen k doživotí. Tato událost vstoupila do historie jako Dreyfusova aféra.
Žaluji!

Žaluji!
J’accuse
Drama / Thriller / Historický
Francie / Itálie, 2019, 132 min
Režie: Roman Polanski
Předloha: Robert Harris (kniha)
Scénář: Robert Harris, Roman Polanski
Kamera: Paweł Edelman
Hudba: Alexandre Desplat
Hrají: Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, Mathieu Amalric, Melvil Poupaud, Grégory Gadebois, Olivier Gourmet, Vincent Grass, Wladimir Yordanoff, Didier Sandre, Hervé Pierre, Eric Ruf, Luca Barbareschi, André Marcon, Kevin Garnichat