Nejlepšími filmy letošního Febiofestu jsou dramata Služebníci a Naděje

Ve čtvrtek večer proběhlo slavnostní zakončení 27. MFF Praha Febiofest. V rámci slavnostního zakončovacího ceremoniálu byly vyhlášeny vítězové jednotlivých soutěží. Vítězem Hlavní soutěže se stalo slovenské drama Ivana Ostrochovského Služebníci. Norský film Naděje získal Zvláštní uznání. Oba filmy míří do české distribuce. Druhý jmenovaný už se od čtvrtka promítá. Zakončovacím filmem letošního ročníku bylo francouzské drama Pravda. I to zamířilo už do českých kin.

Porota, v níž zasedli režiséři Beata Parkanová a Slávek Horák s herečkou Annou Polívkovou, měla velmi těžký úkol; vybrat vítěze z pěti výborných, a přitom zcela odlišných filmů. „Každý z těchto filmů nás zasáhl a zapůsobil na jinou část našich osobností“, prozradil Slávek Horák a Anna Polívková ho doplnila: „Proto jsme se rozhodli udělit také Zvláštní uznání.
„A právě toto ocenění představovalo nejtěžší volbu mezi tak vyrovnanými filmy. Nakonec ho získal film Naděje. Zaujal nás osobně prožitým, citlivě vyprávěným příběhem s výbornými hereckými výkony,“ uzavřela Beata Parkanová.

Na vítězi soutěže se porota shodla snadno a jednomyslně. Cenu Hlavní soutěže Febiofest 2020 si odnesl film Služebníci. Mimořádně silný příběh vyprávěný čistě filmovými prostředky, skutečná oslava filmového jazyka, přitom sloužící jasnému a divácky srozumitelnému poselství. Všechny složky tohoto filmu jsou na nejvyšší filmařské úrovni a společně se spojují ve velmi působivý, odvážný a originální celek.

Porotu Soutěže komedií tvořilo 33 diváků v čele s herečkou Danou Morávkovou. Nejvíce je oslovil film, který s nadhledem a humorem zpracovává nelehké téma marné mezilidské komunikace; švédský film Volej mámu! Režisérky Lisy Aschan.

Amnesty International Febiofest Award

Cenu Amnesty International Febiofest Award získal film Son-Mother / Syn-Matka. Režisérka Mahnaz Mohammadi není jen filmařka, ale zároveň významná aktivistka, bojující za ženská práva v Íránu. Jedinečnost a důležitost tématu dokazuje fakt, že film je v Íránu stále zakázán. Porota soutěže Amnesty International Febiofest Award se rozhodla udělit cenu snímku, u něhož oceňuje neobvyklé formální zpracování dvou paralelních dějových perspektiv, přirozenost hereckých výkonů a neotřelý, silný příběh. Film vypovídá o absurdní situaci současné íránské rodiny uvězněné v pasti společenských tradic, stereotypů, archaických pravidel a z nich pramenící hrozbě pomluv. Příběh tematizuje hluboce zakořeněné negativní předsudky vůči svobodným ženám a jejich hlasu v mužské společnosti. Poukazuje na to, jak negativně dopadá patriarchát a potlačování práv žen na chlapce – budoucí muže, kteří společenský systém útlaku bezděčně dále reprodukují.

I ty jsi filmařem (ilustrační foto: Totalfilm.cz)

I ty jsi filmařem

Soutěž I ty jsi filmařem, kterou už festival vyhlašuje poněkolikáté vyhrál v kategorii jednotlivců Vít Rosenkranc s filmem Robinson Crusoe. Jde o hravě odvyprávěný příběh, který se opírá o prvky soudobé reality. Porota ocenila především komplexní práci se zvuky, jež jsou součástí filmového jazyka.
Druhé místo
obsadil s filmem Kmen Šimon Černík a třetí místo má Tina Tran s filmem Proč vlastně?
V kategorii týmů si první místo odnáší SOŠ pro administrativu EU v Praze za film Absolutní Environmentalista. Rytmicky podaná satira nastavuje zrcadlo naší společnosti s lehkým humorem. Film ukazuje, že ekologický a udržitelný život je skryt v jednoduchosti.
Na druhém místě se umístil snímek Po krk v odpadcích od ZŠ Kolín V. a třetí místo obsadila ZŠ z Vráže s filmem Jak pomáháš přírodě, aby byla čistá.

Regionální ozvěny

Festival se už rozjíždí do regionů. Odstartoval v Liberci, na filmové ozvěny se mohou těšit také diváci v Českých Budějovicích, Ostravě, Děčíně, Berouně a ve Zlíně, kde 8. 10. festival skončí.

-red-
zdroj: H. Váňová, Febiofest
foto/video: Totalfilm.cz, Bontonfilm, Aerofilms, archiv © 2020