Anifilm 2020: Všechno co chcete vědět o kultu rodiny Simpsonových

Členem poroty v Liberci právě probíhajícího festivalu Anifilm byl mimo jiné americký režisér a animátor David Silverman, filmař stojící mj. za pixarovkou Příšerky s.r.o., Dobou ledovou a především řadou epizod seriálu Simpsonovi a jediného celovečerního filmu o této archetypální americké rodince. Při té příležitosti se na tento žlutý fenomén podíváme podrobněji.

Rodina Simpsonových

33 let trvající seriál

Kreslené obyvatelstvo Springfieldu, takové blíže neurčené americké Lhoty, se na televizních obrazovkách objevuje už neskutečných 33 let. Prvně se objevili v pořadu Tracey Ullman Show už v roce 1987, vlastní seriál dostali Simpsonovi už o dva roky později. V Česku premiéra seriálu i s kultovním dabingem v lednu 1993 na České televizi. Dnes Simpsonovy počítáme mezi světově nejdéle vysílané animované seriály a sitkomů. Na zhlédnutí všech více než 600 epizod a 32 sérií by fanatický divák bez přestávek a reklam potřeboval aspoň 9 dní a dítě, které seriál začalo od prvního dílu sledovat v Bartově věku dnes již je stejně staré, jako jeho obtloustlý táta Homer. Vytvořit jednu epizodu přitom trvá průměrně šest měsíců; i díky této péči se Simpsonovi řadí mezi 30 nejúspěšnějších seriálů v historii.

Simpsonovi

Inspirace vlastní rodinou

Při tvorbě postav a jmen Simpsonových se tvůrce Matt Groening inspiroval svou rodinou (např. po jeho matce jsou pojmenovány postavy Marge a policisty Wigguma) a vytvořil tak kult, satiricky se opírající nejen do americké společnosti a nastavující zrcadlo napříč socioekonomickou sférou. Dlouhodobý úspěch seriálu byl přitom v období svého vzniku provázen nejrůznějšími kontroverzemi. Hajzlík Bart, jehož jméno i vzniklo přesmyčkou z anglického slova „brat,“ tedy „fracek,“ v mnoha dílech vyvázne ze svých lumpáren v podstatě bez trestu, což americké konzervativce a obránce tradičních hodnot americké rodiny nijak zvlášť netěšilo a za adekvátní trest patrně nepovažovali ani příležitostné přiškrcení rozlíceným otcem. Proti kreslené rodině se dokonce vymezil i tehdejší prezident George Bush a řada škol dokonce Simpsonovi i jejich propagaci v 90. letech zakázala. Jak už to tak ale bývá, negativní reklama sledovanosti pouze prospěla.

Simpsonovi

Kult Simpsonových

Fenomén a kult Simpsonových je obrovský. V roce 1990 dokonce vzniklo i hudební album, na kterém v úvodní písni Do The Bartman účinkuje Michael Jackson, který byl velkým fandou seriálu. Bart byl dokonce roku 1998 časopisem Time označen za jednu z nejvlivnějších osobností století. Seriál je celkově znám častým angažováním známých osobností, které propůjčují hlas svým animovaným protějškům. Celkově se jich v něm objevilo více, než vůbec bylo natočeno dílů. Kromě britské královny Alžběty, Stephena Hawkinga, skupiny Coldplay, Toma Hankse, Justina Biebera a řady a řady dalších zaujme třeba cameo zakladatele WikiLeaks, Juliana Assange, který svůj dabing natočil z ambasády Ekvádoru v Anglii, kde přebýval v azylu. Spolu s četnými popkulturními odkazy a univerzálním humorem je účast známých osobností jedním z důvodů, proč patálie žlutých postaviček nabyly takové obliby po celé planetě – byť v arabské verzi se Homer třeba jmenuje Omar Shamshoom. Oblíbené jsou i úvodní gaučové gagy, které jsou v každé epizodě unikátní a jejichž délkou si tvůrci vychytrale a nenápadně vypomáhají ke zkrácení či natažení stopáže daného dílu na kýženou průměrnou délku 22 minut.

Bart Simpson na obálce prestižního časopisu Time

Fantastický český dabing

Seriálu celkově nelze upřít určitou lingvistickou kvalitu. Nejrůznější idiomy, novotvary a slang v mnoha anglofonních zemích doslova zlidověly a Simpsonovi tak jako by se stali popkulturním fenoménem volně navazujícím na literaturu v její jazykotvorné roli – Homerovo frustrované zaklení „d’oh“ se třeba chytilo natolik, že si našlo dokonce pevné místo v oxfordském slovníku jakožto citoslovce mrzutého zabručení. V češtině za úspěchem Simpsonových nepochybně stojí i fantastický český dabing, jehož režisérská stálice Zdeněk Štěpán se může pochlubit i cenou Františka Filipovského. Ústřední tým dabérů v čele s Martinem Dejdarem a Zdeňkem Lábusem se od začátku vysílání v tuzemsku prakticky nemění a zná jej skoro každý, jen zesnulého Vlastimila Bedrnu nahradil Vlastimil Zavřel a jako hlas Lízy nahradila Helenu Štáchovou rovněž po její smrti Ivana Korolová. Jisté změny momentálně probíhají i v původním americkém namluvení, kdy po 30 letech seriál opouští herec Hank Azaria, který překvapil prohlášením, že nadále nechce dabovat postavu indického prodavače Apu Nahasapímapetilona kvůli stereotypnímu vyobrazení jeho postavy.

Simpsonovi ve filmu (2007)

Celovečerní film

Roku 2007 se Simpsonovi konečně dočkali i celovečerního filmu, který odhadem vydělal zhruba 600 milionů dolarů. Scénář byl prací celkem devíti scenáristů a byl přepsán víc než stokrát – byl upravován i ve chvíli, kdy se již pracovalo na animaci. Premiéra proběhla ve vermontském Springfieldu, který porazil v soutěži řadu jiných stejnojmenných amerických městeček; v Česku pak film poprvé viděli účastníci Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Čeští dabéři museli navzdory několikaleté praxi znovu podstoupit výběrové řízení s tvůrci filmu a podle Martina Dejdara byli nuceni podepsat velmi přísné sliby mlčenlivosti, aby nevyzradili nic z utajované zápletky. Původní znělku Dannyho Elfmana, který ji v roce 1989 složil za několik málo hodin, speciálně pro film orchestrálně upravil jeho kolega Hans Zimmer a její závěrečnou část přezpívala kapela Green Day, jejímž animovaným koncertem celý film začíná.

Režisérem snímku se po mnoha a mnoha epizodách seriálu stal právě David Silverman, který zaseda v uplynulých dnech v porotě libereckého Anifilmu, který při té příležitosti uvádí sedm svých nejoblíbenějších epizod – včetně čarodějnického speciálu. Celé pásmo můžete vidět v Liberci ještě v neděli 11. října od 10:00 na Zámku.

David Silverman

Budoucnost?

Druhého dílu celovečerních Simpsonových se fanoušci dosud nedočkali, možná jej ale zrealizuje jejich nový majitel. Po prodeji společnosti Fox do rukou zábavního konglomerátu Disney za 71 miliard dolarů v roce 2019 se žlutá rodinka připojila do myšákovy stáje po bok Woodyho a Buzze, Avengers, Dartha Vadera a dalších filmových továren na peníze. V Americe jsou tedy v současné době ke zhlédnutí na VoD Disney+, zatímco u nás od roku 2010 Simpsonovi z ČT emigrovali na kanál Prima Cool. Uvidíme, kolika sérií se ještě seriál dočká, stejně jako jestli se pod taktovkou Disneyho dočká i dalších crossoverů, jako byl ten s konkurenčními Griffinovými nebo třeba Rickem a Mortym.

připravil Martin Mažári
foto: Fox, Česká televize, Prima Cool © 2020