Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Anifilm Liberci sluší! Jaký byl festival po změně místa konání?

Osmnáct let se oblíbený mezinárodní festival animovaného filmu konal v jihočeské Třeboni. Za tu dobu se festival rozrostl do takových rozměrů, že mu Třeboň z hlediska nabídky ubytovacích i gastronomických služeb a dostatečného zázemí pro festival přestala stačit. Snaha o rozšíření těchto kapacit bohužel při jednání s městem ztroskotala. Vše se pak k dobrému otočilo, když se organizátoři festivalu domluvili s vedením města Liberec a Libereckým krajem. Díky tomu Anifilm získal nové a mnohem rozsáhlejší zázemí a podporu. Od 6. do 11. října měl Anifilm v Liberci premiéru.

Anifilm 2020 (foto: Eva Kořínková)

Jakoby však změn nebylo málo, tvůrci festivalu se letos museli potýkat i s komplikacemi, které se vztahují ke koronavirové pandemii. Z tradičního květnového termínu se tak festival musel přesunout na říjen. A další nová opatření s sebou přinesla druhá vlna koronaviru a následné vyhlášení nouzového stavu. Tato opatření se dotkla zejména doprovodného hudebního programu, který se měl vázat na téma festivalu: Slyšet animaci. Došlo k omezení workshopů, výtvarných dílen a pak také účasti zahraničních hostů a porotců. I přesto byla nabídka filmů pestrá a každý divák si přišel na své. Všechny soutěže, které jsou hlavním bodem programu, běžely v plném rozsahu. Stejně tak i všechny doprovodné projekce a prezentace. Řada zahraničních tvůrců osobně prezentovala svou tvorbu pomocí online přenosů.

Hosté Anifilmu byli k dispozici online

Festival začal lehce nostalgicky hudebním vystoupením herce Tomáše Měcháčka, který je s Anifilmem propojen již od jeho působení v Třeboni.  V úvodní písni zaznělo: „Anifilm a Liberec se spolu od teď bratří, bude fesťák jak se patří.“ A musím říct, že spojení Anifilmu a Liberce byl správný krok. Město festivalu poskytlo vhodné prostory, jak pro promítání filmů, tak i pro zázemí festivalu. Na Libereckém zámku se organizátorům povedlo vybudovat funkční festivalové centrum, jehož součástí jsou i prostory pro některé doprovodné programy. Návštěvníci si tam tak mohli například prohlédnout výstavy k animovaným snímkům. K vidění byly i loutkové scény z filmu Dcera, který byl v loňském roce oceněn Studentským Oscarem. Projekce filmů se pak odehrávají v multikině Cinema City, kině Varšava, Lidových sadech, hotelu Zlatý lev či na náměstí Dr. Edvarda Beneše.

Anifilm v Lidových sadech v Liberci

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Kompaktní festival zachován[/pullquote]Jednou z obav z přesunu festivalu z Třeboně bylo to, že se v podstatně větším Liberci nepodaří vytvořit festivalové centrum, ze kterého bude vše v dosahu. Tato obava se nenaplnila a zatím jsem žádný diskomfort spojený se vzdáleností jednotlivých míst nepocítila. Naopak, co se týče služeb a možností vyžití ve městě, je nabídka znatelně pestřejší. A věřím, že až pominou veškerá covidová omezení, bude Liberec pro festival opravdu atraktivním hostitelem. Zájem o festival je vidět i ze strany obyvatel samotného Liberce. Anifilm je tak dalším velkým kulturním projektem, kterým se město může chlubit a který obohacuje jak město, tak kraj. Anifilm Liberci sluší. Nezbývá než jen doufat, že na jaře 2021 festival proběhne v plné síle.

Fakta: V mezinárodních soutěžních sekcích se utkalo 136 snímků: 9 celovečerních filmů, 34 krátkých filmů, 41 filmů vytvořených studenty, 23 videoklipů, 15 abstraktních a nenarativních snímků a 14 VR filmů. V mezinárodním měřítku soutěžilo také 15 počítačových. V národní soutěži Český obzor se v pěti kategoriích utkalo 73 filmů z ateliérů českých animátorů. I s doprovodnými filmy se pak na letošním Anifilmu promítalo přes 450 filmů.

Kateřina Slavíková, Totalfilm.cz
foto/video: Totalfilm, Anifilm © 2020

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast