Chlast dnes večer otevírá online verzi Be2Can

Díky nucenému uzavření kin v minulém týdnu byla populární přehlídka Be2Can přerušena. Dnes se v plné síle vrací v online verzi a stejně jako před pár týdny startuje Chlastem. To samozřejmě neznamená nějakou nedovolenou párty. Jde o nejnovější režijní počin Thomase Vinterberga s Madsem Mikkelsenem. Filmu se podařilo získat za poměrně krátkou dobu uvádění v kinech několik tisíc diváků a patřil k nejatraktivnějším titulům uváděným před opětovnou koronavirovou uzávěrou. Dnes film můžete sledovat na edisonline.cz od 17:30 a 19:30.

V naší recenzi si permanentně přiopilá parta učitelů odnesla sympatických 70 % a zhlédnutí Chlastu tak s čistým svědomím doporučujeme. V karanténě chuť na skleničku přepadne nejednoho z nás, dánská jízda odpovídající na teorii, že bychom se měli rodit s malým množstvím alkoholu v krvi, aby svět byl krásnější, je k ní proto vhodným filmovým doprovodem.

Chlast (foto: Film Europe)

Režisér Vinterberg se nedávno spolu s Madsem Mikkelsenem objevil na zářijovém festivalu ve španělském San Sebastianu, kde se rozpovídali o tvůrčím procesu a vzniku filmu, který je chlastu plný podobně, jako jejich rodné Dánsko samo. „Pití je smlouva s nekontrolovatelnem. Dáte si láhev k ústům a vydáte se do úplně jiného světa – ve kterém přitom proběhl nespočet historických rozhodnutí. Často myslím na to, jestli by Churchill poslal tisíce vojáků bojovat mimo Anglii, kdyby u toho nebyl opilý,“ popsal Vinterberg myšlenku, která odstartovala vznik filmu, jehož realizace trvala téměř dekádu. Podle Vinterberga herci reálně popíjeli během přípravných zkoušek před natáčením, kdy navíc sledovali ruská videa na YouTube, ve kterých se lidé v různých stupních opilosti pokouší řídit kolo nebo třeba jen srozumitelně artikulovat. Jejich řeč těla i způsob mluvení pak herci replikovali při samotném natáčení, během kterého už ale vzhledem k dvanáctihodinovým šichtám na place konzumovali již pouze nealko (jeden z herců je dokonce abstinent) – což jen činí jejich dokonale uvěřitelné herecké výkony o to uvěřitelnější.

Chlast (foto: Film Europe)

Kinosál bude uzpůsoben přesně tak, jako by šli diváci do kina. Film začne v přesný čas, nebude možné je zastavit, přetočit ani nahrát, a tak v reálném čase zhlédnou jeden film všichni diváci. Je nám však jasné, že někomu nemusí určitý čas vyhovovat, proto bude každý den premiérový film uveden dvakrát, poté bude doplněn starším filmem (dnes to bude další Vinterbergův film Komuna, pozn.red.), který bude promítnut jednou,“ vysvětlil fungování online kinosálu Be2Can kreativní ředitel Film Europe Dominik Hronec.

Diváci si budou moci na webových stránkách www.edisonline.cz v sekci Obchod vybrat ze dvou festivalových balíčků, a tak zhlédnout nejen Chlast, ale i ostatní filmy Be2Can, z bezpečí domova na svých obrazovkách. Balíčky nabídnou buď jednodenní vstupenku, která bude platit na ten daný den, nebo celofestivalovou vstupenku, která jim umožní vidět všech deset nabízených filmů.

K zakoupeným vstupenkám diváci dostanou také přístup na Edisonline, první česko-slovenskou videotéku věnující se právě festivalovým filmům, na dva týdny zdarma.

Program na další dny najdete na webu Be2Can zde.

-red-
foto/video: Film Europe © 2020