Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Od Black Widow k prvnímu asijskému superhrdinovi. Co nabídne čtvrtá fáze MCU?

Od evropského výletu Spider-Mana ve filmu Far From Home už dávno uplynul více než rok. Dlouho očekávaná sólovka Black Widow, bournovsky laděný prequel k Infinity War, již touto dobou měla dávno mít na kontě vydělanou miliardu, byla však již podruhé přesunuta na 7. května příštího roku. Nebýt nešťastně snězeného netopýra, mohli jsme již natěšeně vyhlížet Eternals, vesmírnou týmovku, která měla dorazit již zkraje listopadu. Nakonec ji uvidíme až příští léto.

Fandové mohou být sice vděční, že před propuknutím pandemie studio stihlo příběh Infinity ságy o první generaci Avengers, Thanosovi a kamenech nekonečna uspokojivě ukončit, hlad po dalších komiksových příbězích je ale přesto značný. Marvelovské univerzum si totiž od roku 2008, kdy měl premiéru první Iron Man, dává svou historicky zatím nejdelší pauzu. Jedinou útěchu marvelovským fandům mohli přinést leda tak Noví mutanti, kteří měli premiéru 28. srpna. Několikrát odložený, hororově laděný snímek ze světa X-Menů se sice po akvizici Foxu stal majetkem studia Disney stejně, jako filmoví Avengers, snímek se nicméně navázání na MCU nedočkal.

Na určité propojení s univerzem Avengerů však láká i studio Sony a jejich pokračování Venoma (25. června 2021) a upírský snímek Morbius (18. března 2021), v jehož traileru se na MCU dokonce objevují přímé odkazy, včetně postavy Vultura z filmu Spider-Man Homecoming. Přesnou míru provázání filmů Sony se světem Tony Starka nebo Strážců galaxie ale ukáže až čas.
Dáme-li stranou chystané seriály na Disney+ (přičemž Wandavision nedávno překvapil našláplým trailerem a natáčení minisérie Falcon And The Winter Soldier momentálně kulminuje v okolí Národního divadla v centru Prahy, která navzdory růstům covidové křivky supluje litevskou Rigu), na co všechno se mohou fandové MCU do budoucna oficiálně těšit?

Black Widow

Očekávané datum premiéry: 7. května 2021
Režie: Cate Shortland
Hrají: Scarlett Johansson, Rachel Weisz, Florence Pugh, O-T Fagbenle, David Harbour

Film mapuje dobu mezi Občanskou válkou a počátkem její ilegální spolupráce s Captainem Americou v Infinity War. Měl by vysvětlit o něco více z Natashiny minulosti v programu Black Widow, včetně vztahu s dalšími agentkami v podání Rachel Weisz a nadějné herečky Florence Pugh. Její postava, Yelena, by podle čerstvých prohlášení režisérky měla po smrti Natashy v Endgame převzít štafetu Black Widow v nové sestavě Avengers.

Shang-Chi and the legend of Ten Rings

Očekávané datum premiéry: 8. července 2021
Režie: Destin Daniel Cretton
Hrají: Simu Liu, Awkwafina, Tony Leung

Shang-Chi měl původně spatřit světlo světa až po Eternals, kvůli covidovým machinacím jej ale nakonec předskočil jako druhá nejbližší marvelovská premiéra. Příběh prvního asijského superhrdiny by se měl pro východní trh stát tím, čím byl Black Panther pro Afroameričany. Jeho příběh bude povědomě znít především fanouškům Iron Mana. Titulních Deset prstenů totiž je teroristická organizace, která v jeho prvním filmu zajala Tony Starka v jeskyni, kde sestrojil své první brnění. Jejím vůdcem je pak klasický komiksový záporák Mandarin, kterého poněkud kontroverzně v třetím Iron Manovi suploval nastrčený herec v podání Bena Kingsleyho. Jak jsme ale zjistili v kraťasu All Hail The King, skutečný Mandarin v MCU stále číhá někde ve stínech. V Shang-Chim se tak fandové konečně dočkají jeho plnohodnotné filmové verze.

Eternals

Očekávané datum premiéry: 4. listopadu 2021
Režie: Chloe Zhao
Hrají: Salma Hayek, Angelina Jolie, Richard Madden, Kit Harington, Kumail Nanjiani

Eternals jsou skupina božských a skoro nesmrtelných mimozemských bytostí. Před jejím zničením žili na planetě Titan, kterou jsme viděli už v Infinity War. Právě Thanos, který se zde porval s Avengers a Strážci galaxie, je pak zástupcem rasy Deviants, kteří se ve filmu objeví jako záporáci. Z celkově hvězdného obsazení stojí za zmínku Angelina Jolie jako Thanosova příbuzná Thena, nebo Kit Harington a Richard Madden, tedy Jon a Robb Stark ze Hry o trůny.

Spider-Man 3

Očekávané datum premiéry: 16. prosince 2021
Režie: Jon Watts
Hrají: Tom Holland, Zendaya, Jacob Batalon, Jamie Foxx, Benedict Cumberbatch

Tom Holland ve filmu Spider-Man: Homecoming záběru z Karlova mostu (foto: Falcon)

Zdlouhavá vyjednávání mezi Sony a Disneyem naštěstí dopadla prozatím dobře. Tom Holland tedy naštěstí nekončí v nejlepším a jako Spidey nám bude v MCU dělat radost ještě několik let. Studio tak prozatím bude pokračovat ve vypůjčeném potterovském modelu a provede nás dalším rokem života Petera Parkera, jehož tajná identita byla na konci Far From Home vyzrazena veřejnosti staronovým J. Jonah Jamesonem. Díky tomu je zaděláno na pavoučí příběh, jaký jsme na plátně ani po již deseti filmech se Spider-Manem neměli dosud šanci vidět.

Internet navíc v posledních týdnech plní divoké drby poté, co byl do obsazení přidán Jamie Foxx v roli Electra, kterého si již střihl v předchozí pavoučí itineraci, druhém díle Amazing Spider-Mana, kde pavoučí kostým ještě oblékal Andrew Garfield. Okamžitě se vyrojily spekulace, že se po bok Toma Hollanda přidají i právě Garfield a Tobey Maguire, kteří Spideyho ztvárnili před ním. Podle některých zdrojů mají oba herci dkonce již podepsanou smlouvu, nic ovšem zatím není oficiálně potvrzeno. Vzhledem k již potvrzenému angažmá Doctora Strange, který by se i ve svém druhém filmu věnovat alternativním realitám a multiverzu, to ale skutečně vypadá, že bychom se mohli dočkat hrané verze Into the Spiderverse, ve které se potká několik hraných verzí Spider-Mana z různých vesmírů.

Thor: Love And Thunder

Očekávané datum premiéry: 10. února 2022
Režie: Taika Waititi
Hrají: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tessa Thompson, Christian Bale

Thor se ve svém třetím filmu radikálně otočil někam do světa Strážců galaxie. Dopomohl mu k tomu komediální styl novozélandského režiséra Taiky Waititiho, který si letos odnesl Oscara za Králíčka Jojo a chystá i vlastní film ze světa Star Wars. Pokračování příběhu obtloustlého (?) a jednookého Thora budí velké naděje i díky účasti Temného rytíře Christina Balea jako záporáka. S velkou zvědavostí přistupujeme k roli Natalie Portman, která se nejen vrací jako Thorova ex Jane Foster, ale ve filmu má dokonce pozvednout jeho kladivo Mjölnir a stát se novým bohem hromu.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Očekávané datum premiéry: 24. března 2022
Režie: Sam Raimi
Hrají: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Benedict Wong, Chiwetel Ejiofor

Pokračování Doctora Strange bylo oznámeno jako první strašidelný film série. Po tvůrčích neshodách s režisérem jedničky, Scottem Derricksonem, jej studio nahradilo režisérem dnes již klasické trilogie Spider-Man z počátku milénia, Samem Raimim. Vzhledem k jeho angažmá, titulnímu multiverzu a úspěšnému konceptu animáku Spider-Man: Paralelní světy tak odvážnější fandové opatrně doufají v návrat Tobey Maguiera do pavoučího obleku. Potvrzeným středobodem filmu by v každém případě ale měla být spíše kouzelnická spolupráce Doctora Strange a Scarlett Witch. Dva z nejmocnějších marvelovských hrdinů budou ke spolupráci donuceni událostmi seriálu WandaVision, na který má film přímo navázat.

Black Panther 2

Očekávané datum premiéry: 5. května 2022
Režie: Ryan Coogler
Hrají: Martin Freeman, Michael B. Jordan, Danai Gurira

Black Panther – Chadwick Boseman si bohužel roli už nezopakuje (foto: Falcon)

Srdce mnohých filmových fanoušků zasáhlo srpnové úmrtí Chadwicka Bosemana, inteligentního, talentovaného herce, který fantasticky utáhl fyzicky vyčerpávající roli superhrdiny, který se stal vzorem zástupům nejen mladých Afroameričanů, aniž by na něm kdokoliv poznal, že bojuje s terminální rakovinou.
První Black Panther se stal kulturním fenoménem, prvním marvelovským vítězem Oscara (dokonce tří) a překvapivě obrovským finančním úspěchem. Chadwickova smrt samozřejmě celým filmem a plány pro jeho postavu od základů otřásla a je otázka, jakým způsobem Marvel s kultem Black Panthera do budoucna naloží. Jako scénárista a režisér se nepřekvapivě měl vrátit osvědčený Ryan Coogler, zajímavý měl být ale i údajný návrat Michaela B. Jordana v roli domněle zesnulého padoucha Killmongera, který se po premiéře prvního filmu stal velmi oblíbenou postavou. O samotném ději pak není známo prozatím nic, spekulovalo se ale o angažmá postavy podvodního hrdiny Namora, jehož existenci MCU opakovaně teasuje, a černošské hrdinky Storm z týmu X-Men, na který Disney nově vlastní práva. Po Chadwickově smrti se pak nabízí převzetí panterské štafety jeho filmovou mladší sestrou, Shuri, v podání Letitie Wright.

Captain Marvel 2

Očekávané datum premiéry: 7. července 2022
Režie: ?
Hrají: Brie Larson

Brie Larson jako Captain Marvel

O filmu se zatím neví zhola nic, nicméně spekuluje se, že nový film o Carol Denvers by měl stanovit její pozici jako nové vůdkyně Avengers a připravit půdu pro jejich pátý cross-over. Zásadní by mohlo být odhalení z konce Far From Home, kde se z Nicka Furyho a Mariy Hill vyklubovali Skrullové. Šéf marvelovských studií Kevin Feige naznačil, že děj sequelu by se mohl odehrávat mezi první Captain Marvel a její záchranou Tonyho Starka na začátku Endgame. Studio momentálně hledá pro projekt vhodnou režisérku.

Strážci galaxie 3

Očekávané datum premiéry: ?
Režie: James Gunn
Hrají: ?

James Gunn na premiéře prvního dílu Strážci galaxie

Starlordova parta se již více než rok měla prohánět po place, Disney ovšem režiséra prvních dvou Strážců galaxie vyrazilo poté, co na něj jeho odpůrci vyhrabali několik let staré tweety, obsahující velmi nevhodné vtipy. Samotný Gunn se za celou kauzu opakovaně omluvil a podporu mu vyjádřil zástup spolupracovníků, nakonec byl tedy najat zpátky. Mezitím se ovšem upsal režii nového Sebevražedného oddílu u konkurenčního DC, projekt třetích Strážců byl tedy odložen. O ději nevíme nic, ale vzhledem ke konci Endgame by se ve filmu mohl objevit Thor a děj by se měl soustředit na hledání staronové Gamory, která do naší reality přišla z několik let staré minulosti.

Blade

Očekávané datum premiéry: ?
Režie: ?
Hrají: Mahershala Ali

Mahershala Ali na oscarovém ceremoniálu (foto: Totalfilm.cz)

Když se mluví o Black Pantherovi jako o prvním černém superhrdinovi, trochu se zapomíná na lovce upírů Bladea, který se poprvé objevil v roce 1998 s tváří Wesleyho Snipese a dočkal se celé trilogie. Na loňském Comic-Conu Marvel překvapivě oznámil, že role se nově ujme oscarový Maherashala Ali, známý z filmů Moonlight nebo Zelená kniha. O filmu nevíme nic kromě toho, že si na něj počkáme několik let a že bude součástí tzv. Fáze 5.

-red-
foto/video: Falcon, Sony, A.M.P.A.S. © 2020

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast