Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Evropské filmové ceny daly sošku komedii a animáku

Včera ve 20:00 jste u nás na webu mohli sledovat poslední z průběžných vyhlášení výsledků prestižních Evropských filmových cen z Berlína, kde byly rozdány ceny za Nejlepší animovaný film a Nejlepší evropskou komedii, přičemž obě už jsou na cestě do triumfující Francie.

Autoři Evropské komedie roku

Jako nejlepší animovaný počin porota EFA letos vyhodnotila snímek Josep od francouzského režiséra s uměleckým jménem Aurel, který cenu převzal s producentem a věnoval ji všem lidem prachajícím před válkou, diktátory a chudobou, stejně jako organizacím, které těmto lidem pomáhají. Josep totiž pojednává o přátelství dvou mužů v koncentračním táboře vybudovaným francouzskou vládou pro španělské uprchlíky. Jedním z nich je disident a ilustrátor Josep Bartoli, kterému Aurel tímto ručně kresleným snímkem chtěl vzdát hold.

The Big Hit – Nejlepší evropská komedie

Nejlepší komedií, která letos v Evropě vznikla, je podle akademie EFA francouzský snímek The Big Hit vzniknuvšího pod režijní taktovkou Emmanuela Courcola, který při výhře neskrýval své dojetí. Film vypráví příběh Etinnea, který organizuje divadelní kroužek ve vězení a v rámci zkoušení Čekání na Godota dostane možnost na krátkou dobu vzít své odsouzené herecké svěřence na krátkou dobu mimo zdi jejich nápravného zařízení.

Přehled vítězů:
Nejlepší evropský animovaný film:
Josep – Aurel
Nejlepší evropská komedie: The Big Hit – Emmanuel Courcol

Dnes večer na naší homepage ve 20:00 můžete sledovat poslední z letošních přenosů EFA, velké finále z berlínského Futuria.
Předány budou hlavní ceny v kategoriích Inovativní vyprávění, Nejlepší dokument, Největší evropský objev, Nejlepší herečka, Nejlepší herec, Nejlepší scénář, Nejlepší režisér, Nejlepší film. Speciální cena publika LUX dnes večer vyhlásí nominace.
Moderovat bude Steven Gätjen a mezi hosty se objeví i Agnieszka Holland, režisérka nominovaného Šarlatána, kterému stejně jako Nabarvenému ptáčeti budeme držet palce.

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast