Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

První dojmy: Nový večerníček Honza a beránek se vrací k tradicím a hlasu Josefa Dvořáka

Ve středu 9. 12. Česká televize odvysílá první díl nového večerníčku – Honza a beránek. Bude mít sedm dílů a jeho dějem nás provede klasická postava českého Honzy a jeho beránek Čert. Námět seriálu se vrací k tradičním českým večerníčkům – výtvarný projev Josefa Lady doplňuje vyprávění Josefa Dvořáka.

Honza je pasáček ovcí, které patří bohatému sedlákovi. Dny tráví na stráni za vsí a sní o světě za velkým kopcem. Když se na jaře narodí černý beránek jménem Čert, hned Honzovi padne do oka. Nedá bez něj ani ránu. Podle sedláka však černá barva nosí smůlu, a tak se beránka chce zbavit. Honzovi a beránkovi nezbývá nic jiného než se sbalit a vydat se do světa na zkušenou.

Na svých cestách potkávají spousty dalších pohádkových postav. V jednom z dílů hastrmanovi za to, že je naučí plavat, pomáhají vydělat na nájem. V dalších dílech se pak setkávají třeba s čarodějnicí, navštěvují pouť nebo prožívají dobrodružství na tajemném hrádku. Nový večerníčkový seriál překvapivě bojuje se stereotypy – ne každý hastrman je zlý a loví dušičky, a ne každý beránek se musí nutně bát.

Honza a beránek (foto: ČT)

Ústřední dvojice seriálu je sympatická, hravá, bystrá a zábavná. Především je pak odvážná a vždy si dovede poradit – ačkoliv o prospěšnosti činů nového pohádkového tandemu by se občas dalo spekulovat. Díky jejich upřímnosti a vlídnosti si je ale oblíbí malí i velcí diváci.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Návrat k tradicím[/pullquote]Po výtvarné stránce se večerníček vrací k tradicím. Vychází z typických kreseb Josefa Lady a celý se odehrává v jeho rodných Hrusicích. Právě toto klasické zpracování animovaného večerníčku dodává televizní novince kouzlo a je z něj díky tomu cítit příjemná, nostalgická atmosféra. Režisérem je zkušený Pavel Kubant, který v ladovském duchu už dřív natočil animované seriály Bubáci a Hastrmani a Říkadla Josefa Lady a stojí i za animovaným provedením České mše vánoční. Ostatně animované zpracování ilustrací a příběhů Josefa Lady má ještě starší historii. Kdo by si nevzpomenul na večerníčky O chytré kmotře lišce nebo O kocouru Mikešovi a jeho přátelích?

Honza a beránek (foto Česká televize)

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Neopakovatelný Dvořák[/pullquote]Komentář k novému seriálu Honza a beránek je v podání Josefa Dvořáka neopakovatelný. Celé divácké generace jej mají neodmyslitelně spojeného například s Maxipsem Fíkem, Příběhy Včelích medvídků či Bobem a Bobkem. Jeho typická práce s hlasem posouvá vyprávění ještě o úroveň výš a věřím, že ne jeden dospělý divák si u něj vzpomene na vlastní dětství a večery trávené u televizních pohádek na dobrou noc. Ostatně televizní uspávací desetiminutovky tu jsou s námi díky České televizi už 55 let.

Kateřina Slavíková, Totalfilm.cz
foto/video: Česká televize © 2020

Honza a beránek (TV seriál, Česká televize)
Animovaný / Rodinný
Česko, 2020, 7×9 min
Premiéra: 9. 12. 2020 ČT2, ČT:D
Režie: Pavel Kubant
Scénář: Michal Čunderle
Hrají: Josef Dvořák (vypravěč)

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast