Zátopek do kin doběhne v srpnu 2021 (plakát a video)

Film věnovaný nejlepšímu československému atletovi všech dob, čtyřnásobnému olympijskému vítězi Emilu Zátopkovi je nyní těsně před dokončením a producenti věří, že jeho uvedení bude navazovat na LOH hry v Tokiu, které byly odloženy kvůli epidemii koronaviru. Hlavní role manželů Zátopkových ve filmu vytvořili Václav Neužil a Martha Issová. Tvůrci se nyní rozhodli představit první ze dvou plakátů, které budou uvedení Zátopka do kin provázet. Zároveň si můžete přehrát i aktualizovaný teaser.

Základ pro to, jak by mohly plakáty a další vizualizace pro film vypadat, vznikl již v době, kdy ještě nebyl natočen ani metr filmu. „Naše spolupráce s Davidem Ondříčkem a Kryštofem Muchou začala už před natáčením, kdy jsem s Jakubem Spurným pracoval na logu filmu. Vytvořili jsme několik variant, a nakonec dospěli k dynamické variantě písma s linkou evokující běžecký ovál, “ vzpomíná Aleš Najbrt, který realizoval plakáty k dřívějším Ondříčkovým filmům Šeptej, Samotáři nebo Jedna ruka netleská.

David Ondříček, Martha Issová a Václav Neužil na place filmu Zátopek

„Na plakátu pro Zátopka pracuji vlastně už od jeho focení při natáčení scén na stadionu v Brně Za Lužánkami. Snažil jsem se přitom asistovat fotografce Julii Vrábelové. Měli jsme vytipováno několik scén, které Julie nafotila a díky tomu vznikly nakonec dvě varianty plakátu, které zastupují důležité polohy filmu. Museli jsme pak se Zdeňkem Trinkewitzem pracovat podobně jako postprodukce filmu a dotvořit atmosféru na stadionu,“ říká Aleš Najbrt.

První zveřejněný plakát zobrazuje jednu ze zásadních dramatických scén Zátopkova sportovního života.
„Jedná se o poslední zatáčku před cílovou rovinkou z finálového běhu na 5 OOO m v roce 1952 na Olympiádě v Helsinkách. Tento závod je často nazýván „závodem století“. Byl to dramatický boj, kde se rozhodovalo mezi trojicí nejlepších vytrvalců té doby. Herbertem Schadem, Alainem Mimounem a Emilem Zátopkem,“ vysvětluje režisér David Ondříček.

„Tento závod jsme točili dva dny. Běžecky i filmařsky to byly nejnáročnější dva dny celého natáčení. Kromě Václava Neužila běží v závodě špičkoví profesionální běžci. V roli Alaina Mimouna se objeví alžírský maratonský běžec Saji Abdelkabir. S trenérem Janem Pernicou jsme tento závod choreograficky trénovali několik měsíců na Strahově. Běžci studovali i specifický styl běhu jednotlivých závodníků. Byla to nádherná práce,“ dodává režisér David Ondříček.

Film vzniká v produkci Davida Ondříčka a Kryštofa Muchy ve společnosti Lucky Man Films.
Zátopka v českých kinech uvede 12. srpna 2021 společnost Falcon.

-red-
zdroj: U. Donátová
foto/video: Lucky Man Films © Falcon