Ester: Třeštíková sledovala 30 let známou moderátorku

V úterý 12. ledna uvede ČT2 (20:55) dokumentární snímek Ester. Časosběrný portrét oblíbené televizní moderátorky Ester Janečkové zachycuje její osud v průběhu 30 let. Helena Třeštíková ji začala natáčet v roce 1989 jako jednu ze studentek Střední zdravotní školy v Praze pro film Sestřičky. V mapování jejího života pokračovala až do roku 2019.

Ester (foto: Česká televize)

S Ester se poprvé setkáváme v roce 1989, je jí 16 let a je studentkou zdravotní školy. Už v této době je velmi aktivní, zajímá se o politiku a vše komentuje. Aktivně se zapojuje do dění ve spojitosti se Sametovou revolucí. Po maturitě se rozhodne jít studovat herectví na DAMU. Hraje v Divadle na Zábradlí, vdá se za lékaře Zdeňka Janečka a časem se jí narodí dva synové. Ester pak pracuje v literární redakci Českého rozhlasu. Další životní milník přichází, když uspěje v konkursu na moderátorku pořadu Politikon České televize. Následně začíná moderovat pořady Sama doma a Pošta pro tebe. Díky tomu se Ester stává mediální hvězdou.

Ester (foto: Česká televize)

Ester Helenu pouští i do svého hlubokého soukromí. Diváci se tak dozvědí více o její rodině, manželství a o krizích s ním spojeným. Vidíme narození její dcery Sáry. Po nějakém čase snímek dokumentuje i dvě tragické události, které její rodinu postihly. První z nich je porod mrtvého dítěte a druhá sebevražda jejího synovce Filipa, který se nedokázal smířit se svou homosexuální orientací. Díky tomu Ester začíná veřejně podporovat LGBT komunitu a zřizuje poradnu S barvou ven. Začíná studovat psychoterapii, stále pracuje v televizi, a především se snaží být dobrou matkou i manželkou.

Režisérka získala od protagonistů dokumentu naprostou důvěru a díky tomu je dokument Ester více než portrétem či deníkem. Ukazuje osudy ženy, která do života vstupuje v čase zásadního politického zlomu a v následujících 30 letech prochází nikoliv dějinami, ale svým životem, jeho příležitostmi i úskalími, úspěchy i prohrami. Osobními i profesními. V tom je dokument velmi přesvědčivý a podobně jako mnohé předchozí projekty Heleny Třeštíkové zachycuje na konkrétních osudech zásadní sociální a politické okamžiky, které ovlivnily jejich generace.

Ester (foto: Česká televize)

Obdivuhodná je intuice, se kterou Helena Třeštíková vybírala své protagonistky. „V náhodně vybrané střední zdravotní škole jsem v náhodně vybrané třídě začala sledovat několik náhodně vybraných studentek. Po čase vznikl film „Sestřičky“ pro ČT, kde jsem sledovala několik let života pěti dívek. Po čase jsem se rozhodla se dvěma z nich pokračovat dále. Ani jedna z nich už ale ve zdravotnictví nepracovala, ale žily velmi zajímavé a různorodé životy,“ vysvětluje Třeštíková, jak se k tématu dostala.

Sama režisérka popisuje Ester těmito slovy: „Ester o zdravotnictví po škole chvíli uvažovala, ale pak udělala zkoušky na DAMU a studovala dramaturgii a herectví. Narodily se jí děti, občas někde hrála a spolupracovala s rozhlasem. Pak udělala konkurz na moderátorské místo v České televizi a stala se jednou z nejpopulárnějších televizních tváří. I Ester, stejně jako Karolína, svěřovala naší kameře velmi otevřeně své zážitky a události svého života.“

Související dokument Karolína uvedla ČT 5. ledna. Film je dostupný na ivysilani.cz

  • Režie - 80%
    80
  • Scénář - 80%
    80
  • Střih - 80%
    80
  • Kamera - 75%
    75

Ester (2021) TV film

Časosběrné dokumenty mají své kouzlo. Sledovat vývoj člověka od šestnáctileté středoškolačky, po úspěšnou moderátorku, matku a manželku je velmi silné. Esteřina upřímnost a otevřenost se kterou promlouvá o svém životě je velmi působivá. A i přes tragické události, které její život postihly, se jí daří šířit naději.

79 %
Kateřina Slavíková, Totalfilm.cz
foto/video: Česká televize © 2021

Ester (TV film)
Dokumentární
Česko, 2021, 61 min
Premiéra: ČT2 12. 1. 2021
Režie: Helena Třeštíková
Hrají: Ester Janečková