Nejočekávanější akční filmy roku 2021 (přehled)

Dneškem otevíráme sérii článků, ve kterých vám postupně přineseme podrobné přehledy neočekávanějších žánrovek roku 2021. Data uvedení v kinech samozřejmě musíme zatím brát s rezervou. V tuto chvíli je vysoce pravděpodobné, že se některé tituly dočkají dalších dosud neoznámených přesunů. Začínáme akčními filmy. 

Záběr z akční scény Není čas zemřít

Není čas zemřít

očekávané datum premiéry: 8. října 2021

Pětadvacátá bondovka a páté a poslední špionské dobrodružství Daniela Craiga bylo prvním velkým blockbusterem, který doplatil na čínskou netopýří hostinu, jeho neustálé odklady dodnes neberou konce a název filmu tak dostává cynicky ironické konotace. Studio MGM dokonce nabídlo film streamovacím službám za astronomických 600 miliard dolarů, nakonec by ale agent její veličenstva své povolení zabíjet měl uplatnit na starém dobrém stříbrném plátně.

Co se kvality týče, mají jeho bondovky tendenci se střídat, po fenomenálním Skyfallu jsme se tedy dočkali spíše vlažného Spectre a nyní i proto doufáme v co nejpatřičnější rozloučení s tím nejlepším Bondem od nedávno zesnulého Seanna Conneryho. Padoucha si tentokrát střihne oscarový Rami Malek jako záhadný, zjizvený terorista Safin. Do role Bondgirl se vrací Léa Seydoux ze Spectre, nově se ale připojí i agentka CIA Paloma s tváří naší oblíbenkyně Any de Armas, která Craigovi asistovala už v Na nože.

Původně režírujícího Dannyho Boylea kvůli kreativním neshodám nahradil Cary Joji Fukunaga, autor první série Temného případu.  V jeho rukou Bonda čeká výlet v obouživelném kluzáku, motorkářské skoky přes střechy italského města a doufejme i důstojné rozloučení, které britskému agentovi poprvé v historii vynese další zaslouženou miliardu.

Zajímavosti ze zákulisí nové bondovky

Rychle a zběsile 9

očekávané datum premiéry: 27. května 2021

Vin Diesel má dvacet let od premiéry prvního Rychle a zběsile stále problémy s rodinou. Zápletka devítky je tradičně nadmíru sofistikovaným benzinovým guláškem – Charlize Theron si nechce nechat líbit porážku z minulého dílu, takže se vrací nejen s plánem pomsty, ale i wrestlerskou legendou Johnem Cenou, bratrem Dieslovy postavy, jehož existence nebyla ani jedinkrát během předchozích osmi dílů zmíněna. Jo, a k tomu se na scénu vrací Han v podání Sung Kanga, i když toho jsme od šestky měli za mrtvého.

Jako režisér se vrací Justin Lin, autor čtyř dílů včetně ambivalentní Tokijské jízdy (objektivně fakt blbém filmu, pro které však má kromě řady fandů „slabé místo“ i Christopher Nolan) a nabušené pětky, která z Rychle a zběsile udělala akčně oktanovou turbo jízdu i ultimátní guilty pleasure, jak ji známe dnes. Lin plánoval s Dieslem příběhy hlavních postav už od roku 2005 a během dlouhých rozhovorů o jejich motivacích a osudech se Diesel podle svých slov již před lety rozhodl, že bez Lina a jeho „nepravděpodobného mixu upřímného rodinného dramatu a fyziku popírající šílenosti“ sérii prostě neukončí. Společně již teď pracují na desátém a jedenáctém dílu.

Ale nepředbíhejme a těšme se na devátou překrásně pitomou WTF jízdu, kde se auta houpou z vrtulníků, přesto však hrají podřadnou roli velmi křehkým vztahům a patetickým proslovům. Jen těžko si lze představit křupavější popcorn, u kterého divákům poteče mozek očima a který nakrmí hladové fanoušky po extrémně mrtvé blockbusterové sezoně.

Matrix 4

očekávané datum premiéry: 22. prosince 2021

Spousta ideí, které jsme s Lilly zkoumali o naší realitě před dvaceti lety je dnes ještě relevantnější,“ komentuje vznik pokračování Lana Wachovski. „Jsem ráda, že se k těm postavám vracím.“ A není sama.

O ději čtvrtého Matrixu se zhola nic neví – ani to, jak se může do svých rolí vrátit nestárnoucí Keanu Reeves jako Neo a Carrie-Anne Moss jako Trinity, když jejich postavy zemřely na konci 18 let starého Revolutions (pozor, spoiler). Teoreticky se ale film může odehrávat stovky, až tisíce let po posledním dílu a možnosti virtuální reality jsou nekonečné, takže se necháme rádi překvapit. Natáčelo se mimo jiné v San Franciscu a v Paříži, kde byly pořízeny fotky dlouhovlasého Reevese s Moss během natáčení akční scény na motorce a kde na sebe štáb nechvalně upozornil ilegální párty, kterou kvůli protipandemickým opatřením vydával za součást scénáře a natáčení.

Keanu Reeves a Carrie Anne Moss

V další směsi mysticismu, symboliky, nepředvídatelné virtuální reality a hlavně akrobatické kung-fu akce se objeví i další staří známí – třeba Niobe s tváří Jaday Pinkett Smith a Lambert Wilson jako Francouz. Sekundovat jim budou nováčci Yaya Abdul-Mateen II, dost možná jako mladší verze Morpheuse, a Jonathan Groff s Neilem Patrickem Harrisem v dosud nespecifikovaných rolích.

Mission: Impossible 7

očekávané datum premiéry: 19. listopadu 2021
Tom Cruise je srdcař, který nejen, že se kvůli filmu po hlavě vrhne z letadla, skáče mezi dubajskými mrakodrapy a příští rok se vydá i do vesmíru, především vás ale seřve jak malého parchanta, pokud na place jeho projektu chodíte bez roušky a nedodržujete rozestupy. Ve chvíli, kdy z vlastní producentské kapsy platí stovky pracovních míst, celý filmový průmysl balancuje na hraně zítřka (haha) a v sázce je pokračování legendární série, která z něj udělala hvězdu, se mu absolutně nedivíme.

Tom Cruise -ilustrační foto

Christopher McQuaarrie, který režíroval už fantastický Mission Impossible: Fallout, uznává, že zopakovat kulervoucí nápady předchozího dílu nebude snadné: „Do toho filmu jsem nalil všechny své nápady. Začínáme od píky a je to obrovská výzva.“ O ději se toho moc neví, kromě návratu Henry Czernyho do role agenta Eugena Kittridge z 25 let staré, v Praze natáčené jedničky. Ze zákulisních fotek a svědectví ale víme, že se můžeme těšit na – slovy režiséra – „obscénní“ kaskadérské kousky, jako je automobilová honička v Římě, Cruisův motorkářský skok ze skály v Norsku a rvačka na střeše vlaku.

Top Gun: Maverick

očekávané datum premiéry: 8. července 2021

Je tomu už 35 let od premiéry osmdesátkové agitky amerického letectva, díky které do armády narukovala celá řada poblázněných fandů. Aby ne, Maverick a Goose byli cool, měli úspěch u holek a hláškovali za kniplem i když se střemhlav ve stíhačce řítili k zemi se zapadajícím sluncem v pozadí.

Očekávaný druhý díl je soudě dle trailerů dokonalou audiovizuální podívanou vyvažující tak akorát nostalgii s aktuálními tématy. Cruisův Maverick v něm má hledat své místo ve světě, kde se ve vzduchu spíš než lidé prohánějí drony, a zároveň předávat zkušenosti nové generaci pilotů vč. Gooseova syna s tváří Milese Tellera. Herci v rolích leteckých zelenáčů podstoupili speciální trénink, aby ustáli přetížení ve skutečných stíhačkách, ve kterých štáb tisíce metrů nad zemí natáčel na speciální 6K kamery. Cruise, nepřekvapivě, jakožto zkušený pilot svou F-18 pilotoval sám.

Studio Paramount si díkybohu uvědomuje, že by byla naprosto sprostá hereze tohle všechno konzumovat z displejů telefonů a tabletů, odmítl proto horečnou sumu za odkup filmu pro streamovací služby a zarytě se drží vidiny kinoreleasu, byť v tuhle chvíli vůbec není jisté, kdy k němu dojde. Jisté ale je, že prodej takhle vymazleného projektu pro domácí stream by Cruisovi rozhodně neudělal radost.

Kingsman: První mise

očekávané datum premiéry: 20. srpna 2021

Po dvou přepálených dobrodružstvích Tarona Egertona a Colina Firtha se podíváme do samých začátků první světové nezávislé tajné služby, kdy na své první misi Ralph Phienes bojuje proti geniálnímu padouchovi Rasputinovi. Matthew Vaughn, režírující krvavou sérii již od prvního filmu z roku 2014, se dušuje, že umístění děje První mise do minulého století není jen záminkou pro ozvláštnění série dobovými kulisami, ale hlavně pro řadu hravých překvapení odkazující na kinemetagorafii z dob mistrů Bustera Keatona a Errola Flynna.

Za několik let bude pěkně překingsmanováno – podle nedávných zpráv bychom se totiž měli dočkat dalších sedmi pokračování, seriálu a videohry. V tuhle chvíli nás ale brutální britští gentlemani stále baví, výlet do jejich začátků tedy rádi v kinech uvítáme.

Nikdo

očekávané datum premiéry: 2. dubna 2021

„Úplně jsme se zbláznili,“ komentuje johnwickovský akčňák s Bobem Odenkirkem ruský filmař Ilya Naishuller, který si získal řadu fandů videoherně nasnímanou magořinou Hardcore Henry.

Hvězda Perníkového táty v roli nestabilního chlápka od vedle se vzepře ruským mafiánům poté, co se zapletli s jeho rodinou, a výsledkem je spousta zpráskaných gangsterů. „Myslím, že se s tím leckdo ztotožní,“ směje se Naishuller. „Nemusíte být padesátník z předměstí, abyste znali tu touhu někomu se postavit, být trochu víc mačo.“ Fackovací katarze Boba Odenkirka nicméně kromě tradičních žánrových postupů podle režiséra nabídne i hlubší kontext a komentář, na který je podle svých slov velmi hrdý. Držíme palce.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt, Forum Film, Vertical Entertainment © 2020

  1. […] máme tedy dost času si nadcházející pecky rozebrat podle žánrů. Minule jsme rozebrali akční filmy, dnes se podíváme, u čeho se letos budeme moci bát – ačkoliv loňský rok byl dostatečně […]

Comments are closed.