Recenze: Lupin na Netflixu neurazí ani nenadchne

Klasický francouzský příběh o zloději gentlemanovi a mistru převleků, Arsènu Lupinovi, se dočkal své moderní reinterpretace v produkci Netflixu, načež se i u nás stal momentálně nejsledovanějším seriálem z jeho knihovny. Jak se příběh následovníka legendárního lupiče Assana Diopa s tváří oblíbeného herce Omara Sy povedl?

Lupin (foto: Netflix)

Neurazí, ale ani nenadchne. Úvodní loupež v Louvru sympaticky odsýpá a nemrhá zbytečně časem, než se vrhne přímo do akce, zlodějská první epizoda ale neukáže nic, co bychom předtím neviděli ve starších žánrovkách. Zbytek šestidílného seriálu pak sice sympaticky střídá prostředí od infiltrace vězení až po únos zkorumpovaného detektiva přímo z radnice, zlodějské eskapády plné převleků ovšem dějově ustupují snaze hlavního hrdiny rozkrýt dekády starý komplot, při kterém byl neprávem (?) odsouzen jeho otec. Je to trochu škoda, protože Lupin je nejzábavnější a nejsvižnější ve chvílích, kdy budování mytologie a rozkrývání případu rámující celý seriál ustoupí Assanovu zlodějství a hitmanovskému střídání převleků.

Sympaťák Omar

Ačkoliv se scénář snaží, ústřední postavě chybí vícerozměrná dynamika, která by jeho jednání dodala punc divácky poutavé ambivalence. Sy hraje romantizovaného dobráka a skutečného nositele odkazu „lupiče gentlemana,“ který sice stojí na špatné straně zákona, ale jako sympaťák je vzhledem k příkořím z dětství vykreslen i v jinak hraničních momentech, jako je vydírání nebo únos. Větší hloubku by si zasloužilo i zakomponování flashbacků, které poněkud učebnicově a repetitivně ukazují pozadí vztahů s Assanovými blízkými.

Napříč seriálem se pak jako tenká červená nit line i opatrný rasový komentář (dva černoši debatující o tom, jestli je bílá ostraha od sebe rozezná, hlavní postava využívající svou tmavou pleť jako masku před příslušníky vyšší třídy), který je sice hezky a organicky vetkán do děje, málokdy ovšem výrazněji vystoupí z celkové tapisérie.

Lupin (foto: Netflix)

Raději francouzsky

Přestože se Lupin dočkal kvalitního anglického dabingu, samozřejmě doporučujeme seriál sledovat v původním znění. Neznáte-li důvěrně z předchozích projektů hlas standardně sympatického Omara Sy, hlasy dabérů k francouzským hercům obecně skvěle padnou – chybějící synchronizace s pohyby úst je však vzhledem k rozdílnosti obou jazyků rušivá.

  • Režie - 60%
    60
  • Scénář - 60%
    60
  • Herci - 65%
    65
  • Kamera - 60%
    60
  • Hudba - 65%
    65

Lupin (2021) TV seriál

Lupin s Omarem Sy se snaží pro klasického „lupiče gentlemana“ být tím, čím se Sherlock s Benedictem Cumberbatchem stal pro nejslavnějšího detektiva. Aktualizace pro nové tisíciletí legendárnímu zloději sice sluší podobně, prospěla by mu ovšem sherlockovská epizodičnost, kdy jednotlivé případy sice byly rámovány větším celkem, největším tahákem seriálu však byla relativně uzavřená zábavnost jednotlivých dílů. Očekávejte tedy namísto série několika vychytralých heistů detektivku s okouzlujícím psancem žijícím z dobrých důvodů za hranou zákona, a nebudete zklamáni.

63 %
Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Netflix © 2021

Lupin
Arsène Lupin
Drama / Krimi / Mysteriózní
Francie / USA, 2021, 3 h 51 min (Minutáž: 42–52 min)
Premiéra: 8. 1. 2021 pouze na Netflixu
Režie:
Ludovic Bernard, Louis Leterrier
Předloha: Maurice Leblanc (kniha)
Scénář: George Kay, François Uzan, Florent Meyer, Marie Roussin
Kamera: Christophe Nuyens
Hudba: Mathieu Lamboley
Hrají:
Omar Sy, Vincent Londez, Shirine Boutella, Nicole Garcia, Antoine Gouy, Clotilde Hesme, Hervé Pierre, Ludivine Sagnier, Soufiane Guerrab, Vincent Furic, Cédric Meusburger



 

Comments are closed.