Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Total Week #2/2021 (nejzajímavější novinky uplynulého týdne)

Druhý lednový týden už přináší slušnou porci zajímavých novinek ze světa filmu. Mluví se o návratu Ality nebo Iron Mana. Pattinson prý na place Batmana dělá trochu problémy, Warneři kromě toho řeší i odchod Zacka Snydera a Raye Fischera z DC. Těšit se naopak můžeme na pátou Smrtonosnou zbraň. Doug Liman chystá covidovou komedii, Waititi už točí čtvrtého Thora a Star Wars od šéfa Marvelu už má scenáristu.

Fandové bojují za dvojku Ality

Slavná manga hrdinka se strašidelně vykulenýma očima se dočkala v roce 2019 filmové adaptace od Roberta Rodrigueze a produkujícího Jamese Camerona. Po akvizici Foxu Disneym film i práva na něj vlastní myšácké studio a fandové filmu i předlohy se začali hlasitě dožadovat pokračování. Nejen, že prosby o druhý díl dostali do trendů na sociálních sítích, zaplatili si i letadlo s bannerem létající nad Los Angeles.
Bojový anděl vydělal přes 400 milionů dolarů, nepropadl ani u kritiky a sequelu se nebrání ani nikdo z tvůrců, je tedy pravděpodobné, že se jej minimálně na Disney+ fandové skutečně dočkají. Rodriguez už pro službu natočil epizodu Mandaloriana a chystá seriálový spin-off Boby Fetta, takže se na ní zřejmě zabydluje.

Avengers Age of Ultron (foto: Falcon)

Vrátí se Iron Man v Iron Wars?

Mezi nedávno oznámenými seriály ze světa MCU je i pokračování příběhu Rhodeyho s tváří Dona Cheadla. War Machine v něm bude řešit ukradenou technologii Tonyho Starka, která v nesprávných rukou může pochopitelně napáchat velkou paseku.
Nedávno se objevily spekulace, že po své smrti v Avengers: Endgame by se mohl Robert Downey Jr. vrátit do své role – buď jen ve flashbacku nebo jako umělá inteligence. Vzhledem k tomu, že Marvel i Downey udělali z odchodu Iron Mana tak velkou událost a vzhledem k tomu, že herec si obvykle účtuje astronomické honoráře, by jeho návrat i v tak malé míře podle nás musel dávat velký příběhový smysl, aby jej studio skutečně zrealizovalo. Podobných spekulací o návratu Tonyho jsme se nicméně dočkali i u odložené Black Widow a řady dalších projektů, takže možná jde spíš o zbožné fanouškovské přání. Tak uvidíme.

Na place Batmana je veselo

Trailer na nového Batmana s Robertem Pattinsonem ukazuje dvě věci – že fandovské remcání ohledně castingů je většinou úplně mimo, a že přízemnější pojetí ve stylu Jokera adaptacím DC komiksů svědčí milionkrát víc, než hnusné digitální fackovačky. Na výsledek se obrovsky těšíme, doufáme tedy, že jej neohrozí produční nešvary, které nyní prosakují do médií.
Pattinson totiž údajně kvůli roli odmítá posilovat, svou verzi Bruce Wayna si představuje spíš jako inteligentního, zkroušeného vynálezce, než nabušené hovado. S tím se ale úplně neztotožňuje režisér Matt Reeves, který je navíc znám svým perfekcionalismem a potřebou opakovat záběr klidně stokrát, pokud s ním není spokojený. Pattinsona přehrávat stejný moment několikrát v těsném kostýmu ale údajně příliš nebaví, mezi tvůrci tak nepanuje nejlepší atmosféra. Spolu s hrozbou rozšíření covidu mezi štábem a obrovským očekáváním fanoušků je tak štáb údajně dost ve stresu. Snad tím film příliš neutrpí.

Henry Cavill se Zackem Snyderem (foto: Warner Bros)

Zack Snyder a Ray Fisher končí u DC

Režisér Muže z oceli, Batman v Superman a aktuálně dokončované vlastní verze Justice League pro HBO Max podle svých slov nemá v plánu po jejím vydání na streamovací službě s komiksovou dvojkou dál spolupracovat. Jak už jsme zmínili, přístup Zacka Snydera DC filmům příliš neprospívá, jeho přechod k novým projektům nás tedy zvlášť nemrzí.

Zároveň Warneři vyhodili herce Raye Fishera, který se ve filmu objevil jako Cyborg a následně jeho kariéra uvázla na mrtvém bodě a v žádné další viditelné roli se již neobjevil. Celá kauza je poměrně zdlouhavá, nicméně ve snaze na sebe upozornit Fisher tak dlouho na Twitteru kopal do studia a jeho přístupu při natáčení Justice League, že jeho hlavounům došla trpělivost a z jakýchkoli dalších projektů jeho postavu jednoduše vyškrtli. Cyborg nejen že na plátně vypadal hrozně, ale Fisher v jeho kovové kůži také nic extra zatím nepředvedl, konec jeho angažmá nás také moc nedojímá.

Smrtonosná zbraň (foto: archiv)

Chystá se pátá Smrtonosná zbraň

Jestli detektiv Murtaugh ve čtyři dekády staré Smrtonosné zbrani frflal, že je už moc starej, pak nevíme, co si počne teď. Po čtvrtém dílů z roku 1998 se totiž dočkáme pátého pokračování, ve kterém se kromě Riggse s tváří Mela Gibsona vrátí právě i Danny Glover a devadesátiletý režisér předchozích dílů Richard Donner.
Příběh by měl údajně vycházet z aktuálních společenských problémů ve Spojených státech. Vzhledem k nedávné kauze týkající se rasismu a policejní brutality bude zajímavé sledovat, jestli skutečně vznikne sympatické dílo s přesahem i šmrncem svých předchůdců, nebo spíš půjde o dojnou zombie, jakými byly poslední Smrtonosné pasti.

Covid na pozadí velké filmové loupeže

Doug Liman, režisér Na hraně zítřka, chystaného Chaos Walking a taky vesmírného výletu Toma Cruise, dotočil heistovou komedii Locked Down. Ta vypráví o lupičích, kteří si během covidové karantény chtějí namastit kapsy povedenou loupeží cenných špěrků. O ději toho moc nevíme, ale v hlavní roli se objeví Anne Hathaway a Chiwetel Ejiofor jako ústřední bonnieaclydeovská dvojka.
Projekt se donedávna držel pod pokličkou, již 14. ledna by ale měl být v Americe dostupný na HBO Max. Uvidíme, jestli se ho v nějaké formě distribuce dočkáme i u nás.

Lovci pokladů v Capitolu

Na půdě amerického senátu se v uplynulém týdnu proběhla řada bizarních figurek – chyběl mezi nimi v podstatě jen Nicolas Cage snažící se ukrást Deklaraci nezávislosti. Lovci pokladů jsou zrovna k vidění i na našem HBO GO, takže jestli tuhle narážku a povedené meme nepobíráte, určitě si odpočinkové disneyovské dobrodružství z roku 2004 do svého filmového vzdělání brzy doplňte.

Thor Ragnarok – z natáčení (Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Taika Waititi)

Láska a hrom v Austrálii, nuda v Anglii

Už od oznámení čtvrtého dílu Thora v režii Taiky Waititiho se spekulovalo, jestli se po boku boha hromu objeví i Strážci galaxie, kteří mu na konci Endgame posoužili jako vesmírný Uber. Na natáčení v Austrálii kromě již potvrzeného Chrise Pratta dorazili i Dave Bautista, Karen Gillian a Vin Diesel, kteří se po karanténě v hotelu mají vydat rovnou na plac, takže se můžeme začít těšit. Kevin Feige již dříve oznámil, že díky většímu počtu postav bude mít čtvrtý Thor tak trochu avengeří vibe. Kromě Strážců se vrací do svých rolí i Natalia Portman jako Jane Foster a Tessa Thompson jako královna Asgardu Valkyrie.

Méně veselá situace panuje ve Velké Británii, kde kvůli zhoršující se epidemiologické situaci muselo být pozastaveno natáčení druhého Doctora Strange s Benedictem Cumberbatchem a Elisabeth Olsen.

Kevin Feige se Scarlett Johansson na prezentaci filmu Black Widow

Star Wars od šéfa Marvelu mají scénáristu

U Kevina Feigeho ještě chvíli zůstaneme. Fanoušek a vizonář, který z MCU udělal jednu z nejlukrativnějších značek na světě, od Disney před nějakou dobou dostal úlohu natočit si vlastní Star Wars. A nyní se celý projekt, o kterém jinak nevíme zhola nic, pohnul kupředu.

Marvelovský boss a producent je zjevně velmi spokojený s prací scenáristy Michaela Waldrona, podepsaného pod zmíněnou dvojkou Doctora Strange a seriálovým Lokim, protože napíše scénář právě i k Feigeho dobrodružství z předaleké galaxie. Uvidíme, jak celá spolupráce dopadne, už teď ale budí větší naděje než chystaná Rogue Squadron od Patty Jenkins, která nás za celou kariéru o svých režijních kvalitách nepřesvědčila a po zpackané Wonder Woman 1984 bychom od ní nový projekt ani nepotřebovali.

připravil: Martin Mažári
foto/video: Totalfilm.cz, Disney, CinemArt, Warner Bros., Falcon © 2021

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast