Festival Finále Plzeň se bude konat na konci září

Filmový festival Finále Plzeň se i letos přesouvá na podzimní termín. Tradičně se přitom v uplynulých letech konal na jaře. Vzhledem k současné pandemické situaci se vedení festivalu rozhodlo přehlídku přesunout na termín od 24. až 29. září 2021. Organizátoři věří, že budou moci vybírat z větší palety filmů.

Jenovéfa Boková a Petra Nesvačilová na Finále Plzeň 2020

„Chceme si festival užít co nejvíce tak, jak ho známe. V kině, se skvělými filmy, diváky a hosty. To by nyní nebylo možné, proto raději počkáme na září, kdy už snad bude situace stabilizovanější,” vysvětluje rozhodnutí ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová. „Navíc po loňské zkušenosti hodnotíme podzimní termín velmi kladně. Uvažovali jsme o něm již v minulosti a nyní byla příhodná doba ho vyzkoušet. Nahrává nám i volný sváteční den 28. září a možnost propojit se s dalšími akcemi jako je Plzeňský festival vína,” dodává.

Finále Plzeň ředitelka Eva Veruňková Košařová

Dalším důležitým faktem je i množství filmů, které bude moci festival na podzim nabídnout. „V loňském roce čelil významným změnám celý audiovizuální průmysl. Řada premiér byla odložena nebo se zastavila celá natáčení. Bude chvilku trvat, než se vše vrátí do normálu, ale v září bychom už měli mít k dispozici dostatek nových filmů, a to je pro filmový festival klíčové,“ doplňuje ji programový ředitel Peter Badač.

O tradiční programové sekce ale diváci nepřijdou. „Soutěže celovečerních, dokumentárních, studentských i televizních snímků zůstávají zachovány. Stejně tak jako přehlídka premiér, krátkometrážních filmů či zajímavých počinů z okolních států,“ vypočítává Peter Badač.

„Festival je velký organizační kolos, jehož příprava zabere celý rok. Chceme zajistit co nejvyšší kvalitu jak pro diváky, tak pro filmaře i pro naše partnery, kteří nás i v těchto nelehkých časech podporují,“ uzavírá Veruňková Košařová za Film Servis Plzeň s.r.o., který je organizátorem festivalu až do roku 2023.

Slavnostní zahájení Finále Plzeň 2019 s filmem Cesta jako žádná ze sta

Finále Plzeň je týdenní filmový festival zaměřený na české snímky, sedmidenní národní přehlídka filmové, dokumentární, televizní a studentské tvorby, událost hostící stovky českých a zahraničních filmových herců a profesionálů, akce plná doprovodných aktivit – koncertů, autorských čtení, výstav a dětských programů. V posledních letech prezentuje kromě slovenských i vybrané tituly z jiných národních kinematografií.

-red-
zdroj: S. Andělová, 2media
foto: Finále Plzeň © 2021