Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

V létě ti řeknu, jak se mám – tvrdé podmínky na place nové rodinné komedie

Sněhové řetězy, hustá mlha a několik drobných zranění. I tak by se dal v krátkosti shrnout filmařský výlet na zasněženou slovenskou Oravu, kde pokračovalo natáčení rodinné komedie V létě ti řeknu, jak se mám. Její tvůrci se z Bratislavy přesunuli do pohádkové vesničky Malé Borové, jež pořádně otestovala trpělivost všech členů štábu. 

Ondřej Sokol ve filmu V létě ti řeknu, jak se mám (foto: NUNEZ NFE)

„Točíme na krásné chalupě, ale moje postava to nemá tak sluníčkové jako ostatní. Naopak, má to dost problematické a myslím, že je jí ze všech nejhůř. Takže já se usmívám jenom mimo kamery,“ prozrazuje Tereza Kostková. Její kolega Ondřej Sokol si zase postěžoval, že mu čas na severním Slovensku uběhl až příliš rychle. „Bohužel, ta zasněžená nádhera nám rychle skončila. Jsem rád, že ji znovu uvidíme alespoň v kinech,“ těší se Sokol.

Tereza Kostková ve filmu V létě ti řeknu, jak se mám (foto: NUNEZ NFE)

V létě ti řeknu, jak se mám mapuje životy bývalých spolužáků ze střední školy, kteří se i roky po skončení školy stále stýkají. Každý z nich má jiný životní příběh, jiné radosti i starosti, ale i tajemství, která do party vnáší vtip i napětí. Do života hlavních postav vstupujeme těsně před Vánoci, po kterých přichází nový rok, ve kterém mají všichni oslavit čtyřicátiny. Hrdiny nacházíme v různých fázích života, přitom jejich osudy se díky náhodám proplétají víc než dosud.

Tvůrci komedií Všechno nebo nic a Příliš osobní známost se vydali na zasněžené hory, kde se odehrává několik klíčových scén připravované novinky. Krásná chalupa v oravské obci Malé Borové ale byla docela oříškem. Členové štábu i samotní herci se k ní každé ráno dostávali speciálně upravenými auty.

Pohádková lokace filmu V létě ti řeknu, jak se mám (foto: NUNEZ NFE)

Na to, abychom se z ubytování dostali na místo, kde se film natáčel, jsme každé ráno museli používat sněhové řetězy. Přesun celého štábu byl tím pádem logisticky mnohem náročnejší,“ vysvětluje Oľga Núňezová z producentské společnosti NUNEZ NFE.

„Paradoxní je, že původně jsme se báli, že budeme muset uměle zasněžovat. V prosinci, kdy jsme tu byli na obhlídkách, nebylo totiž po sněhu ani stopy. Nakonec musíme kvůli množství sněhu každý den řešit, jak na plac dostat štáb a techniku. Byl to trošku logistický oříšek, ale zvládli jsme to,“ říká výkonný producent Marek Vozár, který musí spolu s producentkou dbát i na přísné bezpečnostní opatření.

„V této epidemiologické situaci je opravdu náročné ubytovat všechny členy štábu, nakrmit je nebo dopravit včas na místo natáčení. Je to neustálý boj s časem. Jsem opravdu pyšná na všechny složky štábu, které to zvládly fantasticky,“ dodává Oľga Núňezová.

Producentka Oľga Núňezová a autorka scenáristka Evita Twardzik (foto: NUNEZ NFE)

Počasí ale nebylo každý den katalogové, právě naopak. Filmaře kromě sněhu a zledovatělých cest potrápila i mlha, kvůli které museli některé scény přesouvat. „Na hustou mlhu existuje při natáčení jen jeden recept: počkat, než přejde,“ říká s nadsázkou hlavní kameraman filmu Mário Ondriš.

Herecké obsazení filmu V létě ti řeknu, jak se mám.

Tvrdé podmínky severního Slovenska ale nebylo to jediné, co tvůrcům komedie V létě ti povím, jak se mám dělalo vrásky na čele. Hercům se nevyhnula ani drobná zranění. „Jedna z hereček, Dana Rogoz, se nám před kamerou trochu víc rozohnila. V průběhu jednoho dne herci dala jednu do zubů, dalšímu natrhla ret a při jedné scéně omylem vytrhla zárubeň dveří. Takže jsme jí potom zakázali vstup do chalupy,“ směje se režisérka Marta Ferencová.

Mezitím se štáb přesunul zpět do Bratislavy, kde jej čekají poslední dny natáčení. Další fotografie i reportáž z natáčení přineseme už brzy.

Ve filmu se objeví Tereza Kostková, Ondřej Sokol, Ján Koleník nebo Soňa Norisová, Marián Miezga, Dominika Morávková, Petra Vajdová, Jaroslav Plesl, Simona Babčáková nebo Eva Pavlíková. V obsazení nechybí tři rumunské herecké tváře Dana Rogoz, Pavel Bartos nebo Andreea Vasile.

připravil: Radúz Kafka a redakce
foto: NUNEZ NFE © 2021

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Totalfilm.cz (@totalfilm.cz)

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast