Nejočekávanější horory roku 2021 (přehled)

Minulý týden jsme odstartovali sérii článků představujících nejočekávanější filmy letošního roku. Už i největší optimisté vidí, že na návštěvu kina si ještě bohužel budeme muset pár týdnů až měsíců počkat, máme tedy dost času si nadcházející pecky rozebrat podle žánrů. Minule jsme rozebrali akční filmy, dnes se podíváme, u čeho se letos budeme moci bát – ačkoliv loňský rok byl dostatečně strašidelný sám o sobě.

V zajetí démonů

V zajetí démonů 3

očekávané datum premiéry: 3. června 2021

Ed a Lorraine Warrenovi se vrací v dalším filmovém vyšetřování děsivého paranormálního jevu, inspirovaném skutečnou událostí z roku 1981. Jeden z nejzajímavějších případů jejich kariéry začíná bojem o duši mladého chlapce a stanou se svědky prvního případu v historii amerického soudnictví, kdy se obviněný z vraždy pokoušel hájit tvrzením, že jej posedl démon.
Do svých rolí se vrací Patrick Wilson a Vera Ferminga, kteří by se měli mihnout i ve spin-offu Anabelle 3. Série, kterou už před osmi lety odstartoval James Wan, se po celkem osmi filmech rozrůstá do značných rozměrů, doufáme tedy, že si podrží kvalitu.

Spirála strachu: Saw pokračuje

očekávané datum premiéry: 17. června 2021

Očekávaný reboot krvavé série je dalším důkazem, že žádná hororová značka nezůstane mrtvá dlouho. Po nepovedených posledních dílech jsme čekali pouhé čtyři roky, než producenti z Lionsgate rozhodli, že je čas na restart – měli bychom se tedy vrátit k tajuplné detektivní atmosféře prvního dílu, kde příběh nebyl pouhou záminkou pro samoúčelné prolévání hektolitrů krve.

Budou u toho tentokrát Chris Rock (zároveň producent filmu) a Samuel L. Jackson, kteří jsou nejen zárukou nejhvězdnějšího obsazení v historii celé série, ale i jisté komediální jiskry, kterou by do snímku měli přinést. Feeling Spirály by však měl zůstat věrný přechozím dílům série, o což se postarají i navrátivší režisér Darren Lynn Bousman, který slibuje: “Mohu vám říci, že někdy to působí přesně jako snímek ze série Saw, jindy zase originálně a naprosto odlišně. Nechybí prohlubování mytologie, ovšem úhel pohledu se bude významně lišit.”


The Forever Purge (série Očista)

očekávané datum premiéry: 8. července 2021

Hororová série, která začala roku 2013 nenápadným thrillerem s Ethanem Hawkem v hlavní roli, by se měla v létě dočkat svého pátého a údajně i posledního přírůstku. Příběh se odehrává v Texasu, kde se ukrývá mladý pár z Mexika (Ana de la Reguera, Tenoch Huerta) prchající před drogovým kartelem. Jejich bezpečí však nemá dlouhé trvání kvůli skupině cizinců, prodlužujících si nechvalně známou Očistu o několik hodin po jejím oficiálním konci.

Vůbec poprvé v rámci série se tak příběh neodehrává během jediné noci, což autorům dle slov režiséra Everado Gouta otevřelo spoustu možností. „Součástí filmu je jedna komplikovaná scéna na jeden záběr,“ vypráví: „Začne v interiéru auta, pokračuje na ulici a přesouvá se dovnitř budovy… Když jsme ji dotočili, celý štáb byl naprosto nadšený.

Očista je známa kombinací hororové zábavy a socio-politického komentáře. Ukončení série by mělo její hlavní myšlenky podtrhnout, dokončit a hlavně zaujmout dosud nejvýraznější stanovisko vůči reálným společenským jevům a násilí, které komentuje. Na slibovaný přesah téhle vyvražďovačky jsme hodně zvědaví, režisér totiž přirovnává film k dystopickému zrcadlu společnosti, jakémusi lakmusovému papírku násilí v nás: „Kdybyc mě zahnali do rohu, jak bych se zachoval? A když to něco v sobě pustíte ven, jak to zase zavřít zpátky?

Candyman

očekávané datum premiéry: 27. srpna 2021

Yahya Abdul-Mateen II je známý především z nanicovaté role Black Manty v nanicovatém Aquamanovi, jde ale o charakterního herce, který zazářil třeba v seriálu Watchmen nebo netflixovce Chicagský tribunál. „Co se stane, když duch je pořád stejný, ale lidi, které straší, se změnili?“ zamýšlí se nad rolí malíře hledajícího inspiraci v domě, kde vyrůstal.

Ikonický přízrak Candyman s hákem místo ruky, duch umělce a syna černého otroka personalizující rasové a třídní problémy, se vrací v režii talentované Nia DaCosty natáčející dle scénáře Jordana Peela. Film by měl být komentářem neřízené gentrifikace, symbolizované zločinem prolezlou chicagskou čtvrtí Cabrini Green, a odkazovat na řadu městských legend a prvků z amerického folkloru.
Jordan Peele už v hororech Uteč a My ukázal, že kombinace divácky vděčného hororu se společenskými tématy je jeho silnou stránkou, nemáme tedy důvod obávat se, že by tento zdánlivě nesourodý mix neměl fungovat.

Tiché místo: Část II

očekávané datum premiéry: 16. září 2021

První díl z roku 2018 byl nejen příjemným atmosférickým překvapením, který nejen že vzhledem ke skromnému rozpočtu 17 milionů dolarů vydělal slušných 340 milionů, ale ukázal naplno i režijní a scenáristický potenciál talentovaného Johna Krasinskiho, do té doby známého především jako ňoumovského Jima z amerického remaku Kanclu.

Zatímco první film byl svým situováním i množství postav velmi intimní a sledoval osudy jedné rodiny přežívající v postapokalyptickém světě ve svém domově, dvojka by podle Krasinskiho měla narůst do podstatně velkolepějších rozměrů. Příběh pokračování naváže bezprostředně na cliffhanger z konce jedničky a rodina Abbotových se vydává vstříc zpustošeným Spojeným státům, sužovaným invazí sluchově přecitlivělých monster. První Tiché místo potěšilo i herecky, uvidíme tedy jak Krasinskiho manželka Emily Blunt utáhne sequel. Sekundovat ji k tomu budou Cillian Murphy nebo Djimon Hounsou, které by její postava s třemi dětmi měla na své cestě do bezpečí potkat.

Krasinki jako inspiraci pro atmosféru Tichého místa: Části II uvádí takovou klasiku, jakou je western Tahle země není pro starý, a dále Kmotra II jako etalon pro chronologii vyprávění, rozšiřující příběh jak dopředu, tak i retrospektivně – můžeme se tedy těšit na okénko do začátků invaze záhadných tvorů.

Halloween zabíjí

očekávané datum premiéry: 15. října 2021

Michael Myers zkrátka nechce chcípnout. Grindhousová série Halloween je tu s námi už pár dekád, teprve před třemi lety ale došlo k restartu navazujícímu na úplně první film z roku 1978 a s noblesou ignorujícímu všechna pokračování mezitím. Možná i díky dohledu horového guru Johna Cerpentera se reboot téhle slasherové klasiky hodně povedl a na pokračování jsme zvědaví.

Minule jsme museli brát ohled na diváky, kteří originál neznají, museli jsme je zasvětit do děje. Tentokrát jdeme rovnou do akce. Je to agresivnější film, jde rovnou k věci. Chtěli jsme natočit výbušnou prostřední kapitolu, než se vrátíme k osobnějším kořenům,“ objasňuje svůj tvůrčí záměr režisér David Gordon Green, snažící se zachovat atmosféru tajemna a strachu z neznáma a připravující již završení série s názvem Halloween Ends: „Inspirací mi byly Čelisti. O ústředním žralokovi nic nevíme, nepotřebujeme ho znát. Proto nechci vysvětlovat, jaké trauma z dětství Michaela zformovalo. Musí zůstat podobným mýtem, jako Drákula nebo Vlkodlak.“

V druhém (nebo třetím nebo dvanáctém?) díle se vrací i matadorka Jamie Lee Curtis jako Jamie, která proti zabijákovi v hokejové masce vede osobní vendetu a organizuje skupinu přeživších z jeho předchozích vražedných řádění, aby Myerse vyřídili jednou provždy. Film by tak měl tematizovat hromadnou paranoiu, všeobecný strach šířící se ve skupině – tedy témata, která jsou aktuálnímu světu bohužel velmi blízká.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Vertical, Forum Film, CinemArt, Totalfilm Media © 2021