Total Week #6: Boomeři, eRkový Snyder, odchod Christophera Plummera

Uplynulý týden přinesl další porci zajímavých novinek. Tentokrát jde hlavně o televizní (streamovací) zprávy. Ani tento týden nechybí další smutná zpráva o odchodu velké herecké osobnosti. 

Liga spravedlnosti Zaca Snydera

Liga spravedlnosti bude eRko

Už v březnu se i na českém HBO dočkáme dlouho vyhlížené autorské vize Zacka Snydera, který dostal od studia Warner Bros. po několika letech po uvedení původní Ligy spravedlnosti možnost ukázat, co s filmem původně zamýšlel, než musel od projektu odejít kvůli rodinné tragédii a jeho dotočení přenechat Jossu Whedonovi.

Uvidíme, jestli návrat Snydera bude pro čtyřhodinovou (!) týmovku samospásná, nebo DC plodí další průměrnou digitální fackovačku, opatrné naděje ale budí oznámení mládeži nepřístupného R-ratingu, který by přeci jen mohl spolupráci Supermana, Batmana a ostatních dodat patřičnou šťávu.

Akciová válka boomerů s mileniály se dočká filmového zpracování

Přesněji tedy dvou filmů a seriálu. Hollywood trpící sequelitidou hladově skočí po jakémkoli zajímavém námětu ke zfilmování, není tedy divu, že aktuální kauza akcií Gamestopu okamžitě zaujala producenty. Ve zkratce jde o vzpouru komunity mladých gamerů, kteří se na sociální síti Reddit domluvili na záchraně krachujícího obchodního řetězce Gamestop. Jakožto milionová skupina drobných investorů naprosto přechytračili nejen analytiky, ale i investory z Wall Streetu, kteří spekulacemi o pádu společnosti vydělávali velké peníze, než její akcie vystřelily díky redditovému spiknutí někam do vesmíru.

Tato drobná generační válka, koncipovaná tak trochu jako pomsta mileniálů za krizi z roku 2008, už leží v rukou Netflixu, HBO a studia MGM, kteří po námětu ihned skočili jak hladoví vlci. A nebudou sami. Přehrabování peněz v kauze Gamestopu tak bude pokračovat ještě dlouhé roky, jen trochu na jiných frontách.

Marvel opět kraluje, a bude kralovat dlouhé roky

Marvel se po dlouhé době vrátil, byť na televizní obrazovky, a šéf studia Kevin Feige slaví další trefu do černého. Seriál WandaVision (dostupný jen na Disney+, v ČR bohužel v tuto chvíli ještě nedostupný) má za sebou pět fantastických, gradujících epizod a žánrově i příběhově se díky nim MCU zase jednou rozrostlo do nevídaných mezí, které nejen že připravuje půdu pro řadu dalších zajímavých projektů a posouvá příběh po dva roky staré Endgame, pátečním dílem dokonce i naznačilo blížící se vpasování X-menů do světa Avengers. No zkrátka jde o nerdovský sen, a při vtrhnutí Disney+ na český trh na tuzemské fandy čeká super obsah.

I ostatní marvelovské projekty se mezitím pomalu, ale jistě hýbou kupředu. Ryan Coggler, režisér Black Panthera, už nějakou dobu pilně pracuje na přípravách druhého dílu, ač ten se kvůli smrti Chadwicka Bosemana bude muset bohužel obejít bez T’Chally. Místo toho by se příběh měl zaměřit na rozličné komunity a příběhy ze světa Wakandy. Potenciálu k vyprávění se v ní zřejmě najde až až, tento týden totiž Disney oznámil, že Coggler pro Disney+ připraví i minisérii, která by měla život ve vibraniovém nalezišti záhy přiblížit ještě podrobněji.

Do pohybu se konečně uvedl i reboot Bladea s oscarovým Mahershalou Alim. Volba na scenáristu filmu po půlročním hledání padla na autorku oceňovaného seriálu Watchmen z produkce HBO, Stacy Osei-Kuffour. Ta už prokázala, že propojit komiksovou zábavu se společenským komentářem a přesahem jí nečiní problém, restart černého lovce upírů tak budí už teď naděje. Nový titul by se mimochodem údajně měl jmenovat Blade The Vampire Slayer, na propojení s krotitelkou upírů Buffy ale moc nečekejte.

Obi-Wan se začne natáčet na jaře

Ewan McGregor už je v posilovně a pilně trénuje na návrat do jedijských hávů. Na exil mistra Jedi, dohlížejícího na malého Luka Skywalkera, se těšíme jako na máloco, a McGregor s fandy tohle nadšení sdílí.

Podle svých slov je sám velkým fandou seriálu Mandalorian, který měl tvůrce Obi-Wana údajně i inspirovat v efektivním využití technologie zadní projekce, která s minimálními náklady dokáže vytvořit fantastické světy před kamerou za vynaložení minimálních nákladů. Můžeme tedy počítat s tím, že oba seriály budou vypadat minimálně stejně dobře. O důvod víc, proč se těšit na Disney+.

Ewan McGregor jako Obi-Wan (foto: archiv)

Režisérka Eternals nám chce pít krev

Chloe Zhao je tvůrkyní originálních a nápaditých indie projektů, která se však zároveň upsala Marvelu s Eternals. Toto angažmá jí otevřelo dveře k ambicióznějším a dražším projektům, momentálně totiž plánuje novou adaptaci Drákuly – a sice její westernově-futuristickou verzi. Těžko říct, co přesně si pod tím představit, hlavouni Marvelu si ovšem Zhaoinu kreativitu nemohou vynachválit, čucháme tedy minimálně velmi zajímavý projekt.

Christopher Plummet ve filmu Na nože (2019)

RIP: Christopher Plummer

Tento týden nás opustila v 91 letech herecká legenda Christopher Plummer, nejstarší držitel Oscara, který nedávno zazářil v parádní detektivce Na nože. Hollywood tak přišel nejen o odvěkého představitele rolí starých gentlemanů, ale dle mnoha vyjádření i velmi laskavého a inspirativního spolupracovníka. Čest jeho památce.

připravil Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Totalfilm, Vertical Entertainment, HBO © 2021