Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Festival ANIFILM bude v Liberci na konci června

Vzhledem k tomu, že se situace nezlepšuje tak, jak by všichni rádi uvítali, organizátoři Mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm v Liberci se rozhodli stejně jako řada dalších festivalů a podobných kulturních akcí pro posun termínu. Původně květnový termín se tak mění na červnový a Anifilm se uskuteční ve dnech 22. až 27. června 2021. Zakoupené akreditace zůstávají v platnosti. V případě, že je nebude možné v novém termínu využít, budou festivalem odkoupeny zpět.

Jedním z hlavních důvodů změny termínu je snaha organizátorů, aby plánovaný program festivalu mohl bezpečně proběhnout pokud možno v plném rozsahu, aby se lidé mohli účastnit festivalových projekcí, dílen, her, výstav, koncertů i divadel. Vždyť hlavním smyslem festivalů je setkávání lidí v prostoru zaplněném kulturními zážitky a bez lidí, kteří se cítí bezpečně, by kultura ztratila smysl.

Comeback

Soutěž krátkých filmů letos nabídne 38 snímků, jimž i v dnešní nelehké době nechybí humor, i když často ironický, absurdní či černý. Patří mezi ně například Comeback Vladimira Leschiova či Affairs of the Art od Joanny Quinn. Mezi 32 vybraných studentských filmů se probojovaly i čtyři české, které potvrzují vzestup naší animace: Hrůza v tónu gramofonu studentů ze zlínské UTB a tři snímky z pražské FAMU: Rudé boty, Jsme si o smrt blíž a Mraveniště. Kvalitní současná tvorba se představí i v kategoriích videoklipů a abstraktní a nenarativní animace. Otevřené jsou zatím stále kategorie celovečerních filmů, VR filmů a počítačových her, v nichž se také představí světová i česká animační špička.

Mraveniště

Každý ročník Anifilmu pracoval v doprovodném filmovém programu s hlavním tématem a letos se tato festivalová část nazvaná Planeta A zaměří na celý svět. Země a zdejší život v jeho rozličných podobách a prostředích si totiž nezadají s fantaskními světy, které jsou obzvlášť pro médium animovaného filmu tak typické. Téma přírody a životního prostředí je nedílnou součástí našich každodenních životů, je stále aktuálnější a stejně silně již nějakou dobu rezonuje i animovanou tvorbou. Anifilm se tím hlásí k potřebě hlubší reflexe problémů, které ovlivňují svět, jak ho známe. Díky své specifičnosti a možnostem nabízí animace mnohem širší a lákavější pojetí fenoménu života na Zemi, než jak jsme zvyklí jej vídat v hrané či dokumentární tvorbě. Pojetí oslovující i ty, kteří jsou k problematice životního prostředí tradičně skeptičtí či chladní. V pestrém výběru celovečerních a krátkých snímků najdete výpovědi o reálných problémech, náznakové metaforické eseje, oslavu přírody a života na Zemi, ale i parodie a ironické filmy subverzivní, ba dokonce půlnoční.

Rudé boty

Tomuto tématu odpovídá i vizuál letošního Anifilmu od animátorů Elišky a Lee Ozových ze studia Oz Animation. Díky plastelíně jsme objevili animační styl, který nám umožňuje se pořádně vyřádit. Anifilm bude letos zaměřen na filmy s environmentálními tématy a toho bychom se chtěli dotknout i ve znělce. Nechceme působit příliš didakticky, proto se budeme snažit namíchat ten pravý poměr humoru a myšlenek. Tož, jak jinak to popsat aniž bychom prozradili až moc? Budeme si hrát s plastelínou a nakonec se to bude hýbat. Dáme štamprlu a jdeme na to,“ popisuje svoji tvorbu moravsko-izraelská animátorská dvojice. Eliška a Lee Ozovi profesionální cestu zahájili v roce 2016 a tvoří stop motion, klasickou a 2D vektorovou animaci. A dle jejich vlastních slov si užívají každou sekundu své práce. Jejich tvorbu již mnozí z vás znají i díky Anifilmu. Z toho posledního si odnesli cenu za nejlepší český videoklip.

Věříme, že se letošní Anifilm opět vydaří a jeho návštěvníci si budou moci svobodně užít nespoutanost animace ve všech jejích podobách. Čekání na Anifilm si můžou zkrátit ve specializovaném online kině https://aniont.com/.

-red-
zdroj: G. Zajícová, P. Slavík
foto: Anifilm © 2021

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast