První dojmy: Novinka ČT Boží mlýny vás buď pobaví, nebo semele

Česká televize v neděli 11. dubna odvysílá první díl kriminálního seriálu, který vznikl dle námětu investigativního novináře Janka Kroupy. Nejedná se ale o klasický krimiseriál. Boží mlýny jsou spíš detektivní pohádkou s pořádnou dávkou humoru.

Boží mlýny (foto: Česká televize)

Nový krimiseriál Boží mlýny již svým názvem naznačuje mnohé. Jednotlivé příběhy, které spojuje především čtveřice hlavních hrdinů, ukazují, že spravedlnost má někdy cestu spletitou. Proto jejímu dosáhnutí občas musí pomoci vyšší moc, náhoda a také naši hrdinové, kteří stojí tak trochu mimo oficiální strukturu zákonné moci.

Režisér Jan Hřebejk i scenárista Janek Kroupa se nepustili na diváky oblíbenou a celkem pohodlnou cestu klasických kriminálních příběhů, ale zvolili cestu kriminálního thrilleru, do nějž přidali hodně specifického humoru a nadsázky. Když poprvé v dramatickém příběhu, zatím nepotrestané vraždy, vystrčí své růžky chvílemi až absurdní vtipkování, trochu to diváka zaskočí. Ale když tuto hru s žánry přijme, zvykne si i na až karikaturní postavičky zasvěcené především záporákům, začne se dobře bavit. Některé scény působí tak, že se na scéně každou chvíli objeví Limonádový Joe, který vše svým koltem vyřeší. Naštěstí se tak nestane, ale například finální přestřelka v prvním díle k tomu nemá daleko.

Zaskočený divák, jehož hranice detektivního humoru skončila u Četnických humoresek, nejspíš tento seriál nepřijme, ale pokud mu zkusí dát šanci, možná se i dobře pobaví. A to především díky sympatickému hereckému obsazení. Martin Myšička, Eliška Křenková, Vincent Navrátil i Robert Nebřenský se představují v rolích víceméně kladných hrdinů, kteří se snaží udržet kola božích mlýnu v pohybu. Každý hraje odlišný charakter, ale dobře se doplňují a oproti ostatním postavám nejsou směšní, jsou vtipní a docela to mezi nimi jiskří.

Pokud seriálu odpustíme to, že se žánry thrilleru, detektivky, komedie a chvílemi až parodie spíše střídají, než propojují, máme možnost si jej spokojeně vychutnat a užít si naplnění nezastavitelné spravedlnosti, na jejíž nedostatek si jinak tak často stěžujeme.

Kateřina Slavíková, Totalfilm.cz
foto/video: Česká televize © 2021