Total Week #16: Temný rytíř, Indy a potopa po Chlastu

Sony konečně našlo způsob, jak vyřešit neexistenci vlastní streamovací služby… a není to start vlastní streamovací služby. Netflix mezitím vyřešil, kde vzít další obsah do své knihovny. Indy a Shazam našly záporačky a Dolores Umbridgeová přebírá vládu nad Británií. Další shrnutí uplynulého týdne ve filmu a televizi je tady. 

Netflix a Sony se berou

Obsahu na Netflixu není nikdy dost a Sony zase trpí absencí vlastní streamovací služby, kvůli čemuž mu ujíždí vlak s ostatními studii. Proto není větším překvapením, že si společnosti plácly s exkluzivním čtyřletým dealem, díky kterému se soňácké proprietky jako Jumanji, Uncharted nebo nové filmy ze světa Spider-Mana a Venoma objeví po zkráceném distribučním okna pro kina právě v knihovně Netflixu. Ten za streamovací práva údajně zaplatil miliardu dolarů. Součástí plánu je ale i tvorba společných původních projektů.

Imelda Staunton (foto: archiv)

Více Korun

Zatímco skutečná královská rodina oplakává prince Phillipa, ta seriálová na Netflixu se zatím těší pevnému zdraví. Akorát bude opět měnit tváře. V červenci se začne točit očekáváná pátá série Koruny a s ní dojde k již druhé výměně herců. Princeznu Dianu si nově zahraje Elizabeth Debicki z Teneta; Dominic West ze Špíny Baltimoru se objeví jako Charles; Imelda Staunton zažraná do paměti jako Dolores Umbridgeová z Potterovek převezme roli Královny; a princezna Margaret nově bude vypadat jako Lesley Manville z Teorie všeho. V páté sérii uvidíme dění v devadesátých letech, tedy pro Velkou Británii i jejich královskou rodinu velmi turbulentní období, jak si mnozí diváci jistě vzpomenou.

Bret Maverick a Ethan Hunt na ústupu

Tom Cruise nedávno pořádně sjel nezodpovědné členy štábu na place Mission: Impossible. Bohužel ani jeho důslednost nedokáže pojistit dostatečně plná kina v nejbližších měsících, stíhačky z druhého Top Gunu (Maverick) tedy odlétají z letošního léta do listopadu a Ethan Hunt dokonce až příští rok v květnu. Držme si palce, ať letos v kinech vidíme alespoň to deváté Rychle a zběsile.

Indy sbírá posily

Práce na pátém dílu Indiana Jonese pod režijní taktovkou Jamese Mangolda se dlouhých 16 let od čtyřky konečně dávají do pohybu. Kromě již potvrzeného titulního hrdiny ztvárněného 78letým Harrisonem Fordem se ve filmu objeví Pheobe Waller-Bridge v dosud nespecifikované, dost možná však záporné roli. Fanoušci navíc zajásali, když byl do jedné z rolí potvrzena dánská herecká superhvězda Mads Mikkelsen. Děj filmu by se měl posunout do šedesátých let a podle tvůrců by v něm nemělo dojít k rebootu, přeobsazení ani předání biče a klobouku nové postavě. Indy je prostě Ford a Ford je Indy. Skvělá zpráva je, že hudbu opět složí kultovní skladatel John Williams, který si ve svých 89 letech již projekty pochopitelně pečlivě vybírá.

Mads Mikkelsen ve filmu Chlast (foto: Film Europe)

Po Chlastu ať přijde potopa

Pokud jste ještě neviděli fantastickou a několika cenami ověnčenou dánskou tragikomedii Chlast o partě permanentně přiožralých kantorů v čele s Madsem Mikkelsenem, urychleně to napravte třeba na videotéce Edisonline. Režisér Thomas Vinterberg každopádně během těšení se na Oscara za nejlepší zahraniční film již pomalu chystá svůj další projekt. Bude jím šestidílná minisérie Families Like Ours, pojednávající o velké vodě, která zaplaví Dánsko a její obyvatelé se tak se ztrátou svého polostrůvku musí vyrovnat po svém. Natáčení začne ke konci roku.

 

V Disney sestrojili světelný meč

Předseda divize zábavních parků Disneyho, Josh D’Amaro, v nedávném tweetu teasnul brzký prodej realistických světelných mečů ve vybraných Disneylandech, které disponují tematickou oblastí Star Wars: Galaxy’s Edge, jako je tomu třeba v Los Angeles. Zatím jsme neviděli fotky ani video, ale mělo by jít o historicky první repliku slavné zbraně z předaleké galaxie vydávající charakteristické zvuky i barevnou záři a schopnou paprsek světla vysunout přesně, jako jsme to viděli ve filmech. Dosud byly k dostání pouze repliky rukojetí a pevné přišroubovatelné LEDkové čepele, nyní však Disney přišel s patentem do sebe se skládajícího válce ukončeného cylindrem ohýbajícím světlo zpět dovnitř. Nerdi a geekové z celého světa s volnými několika stovkami dolarů se tak již brzy patrně dočkají splněného snu.

Povstane znovu Temný rytíř?

Sólovka Flashe si prošla dost drsným předprodukčním peklem a byla odsunuta již tolikrát, že se nám to ani nechce počítat. Nyní se však premiéra naplánovaná na listopad 2022 skutečně blížía a jak víme, mělo by jít o adaptaci slavné komiksové události Flashpoint, ve které hlavní hrdina cestuje mezi alternativními realitami a dimenzemi. Proto měl Flash potkat také původního Batmana s tváří Michaela Keatona z prvních dvou netopýřích filmů od Tima Burtona z přelomu 80. a 90. let. Podle čerstvých zpráv z několika zdrojů to však kvůli kompikacím spojeným s pandemií a hlavně hercovým nabitým diářem vypadá, že se Keaton nakonec ve filmu neobjeví… A proto údajně studio láme dalšího představitele Temného rytíře, Christiana Balea ze slavné trilogie od Christophera Nolana, aby černou pláštěnku Batmana z jiné dimenze oblékl právě on. Těžko říct, co je na klepech pravdy, hlavně, ať se ve Flashovi z obou pánů objeví alespoň jeden. Nebo třeba oba. A mimochodem, do chystaného pokračování Shazama byla do záporné role tento týden obsazena Lucy Liu.

Christian Bale jako Batman

Otec, Syn… a duch?

Jak jsme psali v nedávné recenzi, Anthony Hopkins exceluje v hlavní roli dramatu založeném na stejnojmenné divadelní hře The Father a dost možná za ni dostane i Oscara. Autor předlohy, Florian Zeller, mezitím rozeběhl práce na filmové verzi své další hry… jménem The Son. Příběhy obou děl na sebe navzdory analogii v názvech nijak nenavazují, a zatímco aktuální oscarový kandidát pojednává o boji stárnoucího muže s nastupující demencí, The Son by se měl věnovat porozvodovým trablům jednoho páru a starostí s dospívajícím synem. Do hlavních rolí byl obsazen Hugh Jackman a Laura Dern. Doufáme v další hutné, emocionální a intimní drama, a s trochou nadsázky časem i v završení volné trilogie pod názvem The Bratranec.

připravil Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto: archiv, Falcon, Sony, CinemArt, Paramount, Film Europe