Valašští filmaři vzdávají hold Davidu Stypkovi (videoklip)

Důstojně se rozloučit se zpěvákem, textařem, kytaristou a básníkem Davidem Stypkou se rozhodli valašští filmaři. I když posluchači znají především Stypkovy písně z alba Čaruj a Neboj nebo nejznámější duet s Ewou Farnou Dobré ráno, milá, zpěvák se podílel také na filmové hudbě. Píseň Optaj sa dědy, původně k filmu Děda, tak nyní v jeho podání dostala nový vzpomínkový kabát.

David Stypka složil ústřední píseň Optaj sa dědy na text Michala Horáčka pro film Děda v roce 2015 pro filmovou společnost Wallachia. „V Davidovi jsem viděla od začátku obrovský tvůrčí potenciál, a proto jsem ho oslovila také když jsme chystali pohádku Největší dar,“ svěřila se zpěvačka, režisérka klipu a producentka Marta Santovjáková Gerlíková. David nabídku přijal a následovaly dva roky práce. „Byla to intenzivní spolupráce, a to i v době, která ho kvůli nemoci stála obrovské množství sil. Přesto všechno dokončil k obrovské spokojenosti nás všech. Věřím, že jeho skvělou hudbu a tři písně, které pohádku provázejí, budou moci diváci posoudit sami už brzy v kinech,“ dodala Gerlíková s tím, že jednu z těchto písní nazpíval Stypka opět s Ewou Farnou.

S odchodem Davida Stypky, který 10. ledna podlehl ve svých 41 letech rakovině, se ale producentka nesmířila dodnes. „Byl to nejen vynikající muzikant, ale hlavně výborný kamarád a úžasný člověk. A já mu toho hodně dlužím,“ doplnila Gerlíková, která se proto s kolegy z branže rozhodla natočit klip, jímž vzdává zpěvákovi hold. Tento odkaz by měl zůstat jako krásná vzpomínka jeho třem malým dětem, rodině a v neposlední řadě fanouškům. „Píseň v souvislosti s Davidovým odchodem má pro mě ještě jinou dimenzi, ze které mrazí. Jako by svým dětem vzkazoval, že pokud si s něčím nebudou vědět rady, mají jít za dědou, za prarodiči,“ vysvětlila Gerlíková.

Píseň Optaj sa dědy původně pro film Děda nazpívali František Segrado a právě Marta Santovjáková Gerlíková. „V Davidově podání ale nesmí být zapomenuta, a tak jsme se rozhodli, že ji oživíme a vyjádříme mu tak náš obdiv. Ani na vteřinu nám v tom neváhali pomoct Petr Vavřík (Buty) a Marcel Gabriel (Mňága a Žďorp), klávesy nahrál Pavel Sotoniak z Davidovy kapely Bandjeez.“ Vznikla tak krásná aranže, ke které poslal Davidovi vzkazy celý tým filmu Děda a herci z pohádky Největší dar. Připojil se i Bolek Polívka, Radek Melša nebo Sabina Rojková, která přijela na Valašsko k písni natočit klip. Nechybí ani vzkazy kapel Buty nebo Mňága a Žďorp.

Videoklip v režii Marty S. Gerlíkové vytvořil Daniel Krcha, který se postavil za kameru a následně se ujal střihu, Honza Pavelka jej doplnil o VFX efekty a David Smolík o grading. „Všichni jsme na tom dělali s láskou a věřím, že to na výsledku bude znát.“

Poslední album Davida Stypky Dýchej by mělo vyjít letos v září.
Pohádka Největší dar svůj termín premiéry zatím hledá a do kin se tak dostane podle pandemické situace.

-red-
zdroj: G. Vágner