Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

TRANSFORMERS JEDNA - DABOVANÝ TRAILER NA NAŠEM KANÁLE DNES V 16:30.

Vznikla Asociace českých filmových festivalů, bude hájit zájmy ohrožených filmových akcí

Sedm českých filmových festivalů – Anifilm Liberec, MFF Praha Febiofest, Finále Plzeň, Jeden svět, Letní filmová škola Uherské Hradiště, MFDF Jihlava a Zlín Film Festival – se rozhodlo založit organizaci, díky které by mohly lépe a účinněji řešit problémy, jimž jsou filmové festivaly dlouhodobě vystaveny, a které v posledním roce ještě více zvýraznila komplikovaná pandemická situace v České republice. Asociace je s možností přidruženého členství otevřena i dalším českým festivalům.

46. Letní filmová škola Uherské Hradiště – beseda po filmu Havel Kino Hvězda
Slávek Horák, Viktor Dvořák, Jan Gogola

Problémy, jimž filmové festivaly čelí, narůstaly už několik let. Rozevírání nůžek mezi stoupajícími náklady a stagnujícími příjmy nutily i organizátory akcí s dlouholetou tradicí a pevným diváckým zázemím pohybovat se na samé hranici udržitelnosti. Pandemie onemocnění Covid-19 a s ní související restriktivní opatření tento problém nejen zviditelnily, ale také výrazně zhoršily. 

Při vědomí nezastupitelné role filmových festivalů ve fungování českého filmového prostředí a potřeby jejich zachování se proto organizátoři sedmi velkých filmových festivalů v České republice rozhodli založit organizaci, která bude platformou vzájemné spolupráce, a která bude hájit jejich zájmy při jednání s orgány státní správy, samosprávy a s mezinárodními vládními i nevládními institucemi. Asociace je otevřená také novým formám společné kinodistribuce či rozvoji vzdělávání nejen na poli filmu, stejně jako spolupráci s dalšími festivaly.

Je totiž nezpochybnitelné, že „zmrtvýchvstání” kulturní festivalové scény bude možné jen tehdy, když se kulturní instituce propojí a vzájemně podpoří. Je předčasné predikovat, jak bude česká kulturní scéna v době post-covidové vypadat, jedním z hlavních cílů Asociace je ovšem zachovat filmové festivaly jako kulturní majáky, které přinesou všem svým divákům tolik potřebnou dávku umění, sdílených zážitků a společných diskusí na aktuální společenská i umělecká témata. A především úlevy, že to konečně bude možné.

-red-
zdroj: L. Galia
foto: archiv

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast