Padla poslední klapka komedie V létě ti řeknu, jak se mám (video)

30 natáčecích dnů má na kontě právě dotočená komedie V létě ti řeknu, jak se mám. Natáčení filmu s českými, slovenskými a rumunskými herci začalo v prosinci v Bratislavě. Závěrečná klapka padla před pár dny na malebné Oravě. Film se celý natáčel na Slovensku v produkci společnosti Nunez NFE, která stojí za úspěšnými romantickými tituly Všechno nebo nic a Příliš osobní známost.

V létě ti řeknu, jak se mám – Tereza Kostková a Pavel Bartos

Poslední den natáčení dopadl výborně. Tvůrcům přálo počasí, závěrečná scéna filmu tak bude zalitá sluncem. Teploměr na Oravě ale i okolo oběda ukazoval kolem deseti stupňů, ráno bylo dokonce pod nulou. Jak to herci prožívali, si můžete pustit v následujícím videu.

„Já jsem už zvyklá, že letní scény se zpravidla točí v zimě, stejně to bývá i s focením, říká Tereza Kostková. „To že jsme dotočili mi dojde zřejmě až cestou domů ve vlaku. A určitě mi bude smutno. Končí pěkné období, které jsme tu společně strávili. Na druhé straně, v naší práci jsme na to zvyklí, vždycky po premiéře následuje derniéra, všechno jednou končí a pro herce je to normální,“ dodává.

„Já konce natáčení prožívám s věkem čím dál dramatičtěji, protože nevím jestli nevstávám opravdu naposledy a jestli to není můj poslední záběr v životě. Proto se tomu snažím dát absolutní maximum,“ žertuje na účet konce natáčení Ondřej Sokol.

V létě ti řeknu, jak se mám poslední natáčecí den na Oravě

Jednu z postav očekávané komedie hraje oblíbený Ján Koleník. V Česku ho diváci znají jako představitele Vladimíra Valenty v seriálu První republika.
Koleníkova postava byla během natáčení neplánovaně rozšířená. „Je úžasné mít scenáristku přímo na place. Evita je akční a do filmu při natáčení dopsala nějaké moje pasáže. A co víc si herec může přát, než když mu rozšíří roli, říká Koleník. „Takže já jsem na Oravu přicestoval doslova na otočku, abych natočil ten dopsaný obraz,“ vysvětluje slovenský sexsymbol.

I když se původně měly některé scény filmu točit v rumunské Bukurešti, pandemie plány producentů definitivně změnila. Celý film nakonec vznikl na Slovensku.„Nakonec se ukázalo, že všechno zlé je pro něco dobré. Natáčeli jsme na nádherných místech, navíc s úžasnými herci a výhradně slovenským technickým štábem. Všichni byli absolutní profesionálové a myslím, že to nemohlo dopadnout lépe, říká producentka Oľga Núňezová z NUNEZ NFE, kterou teď čeká těžký úkol: správně načasovat datum premiéry. „Vzhledem k situaci s koronou to vůbec nebude jednoduché. Na druhé straně věřím, že ten film bude tak dobrý, že se v konkurenci prosadí a diváci si ho zamilují,dodává.

V létě ti řeknu jak se mám

V létě ti řeknu, jak se mám mapuje životy bývalých spolužáků ze střední školy, kteří se i roky po skončení školy stále stýkají. Každý z nich má jiný životní příběh, jiné radosti i starosti, ale i tajemství, která do party vnáší vtip i napětí. Do života hlavních postav vstupujeme těsně před Vánoci, po kterých přichází nový rok, ve kterém mají všichni oslavit čtyřicátiny. Hrdiny nacházíme v různých fázích života, přitom jejich osudy se díky náhodám proplétají víc než dosud.

Kameramanem filmu je Mário Ondriš, autorkou scénáře Evita Twardzik a režisérkou Marta Ferencová. Tato tvůrčí trojice se společně podepsala i pod předchozí titul Příliš osobní známost.
„Zatímco herci a štáb už mají hotovo, já mám v podstatě ještě všechno před sebou,“ říká Marta Ferencová. „V rámci postprodukce mě čeká hodně práce, věřím ale, že jsme na place odvedli dobrou práci a ve střižně už to bude jenom radost. Jsem šťastná, že natáčení bylo příjemné a lidské, a ustáli jsme to bez nervů, pláče a křiku. No a taky se těším, že se konečně trochu vyspím,“ směje se režisérka.

Scenáristka Evita Twardzik

„Já tenhle film miluju úplně nejvíc ze všech, nelze ho ale porovnávat s předchozími, to je jako porovnávat svoje děti. Ale mám k tomuto filmu velmi blízko, obsahově i formálně,“ říká scenáristka Evita Twardzik.
Všichni lidi na place to jen podpořili, takže věřím, že když se tato energie přenese do filmu, bude to skvělé,“ dodává autorka knižní předlohy.

Premiéra filmu je zatím naplánovaná na zimu 2021/2022.

V hlavních rolích komedie se představí Ondřej Sokol, Tereza Kostková, Jaroslav Plesl, Simona Babčáková, Martin Hoffman, Ján Koleník, Marián Miezga, Petra Vajdová, Dominika Morávková, Dana Rogoz, Pavel Bartos a Andreea Vasile.
foto/video: NUNEZ NFE © 2021
připravil: Radúz Kafka