V kinech od 17. června (přehled a ukázky)

Do kin vtrhne doslova jako namydlený blesk RODINA v devátém pokračování slavné filmové série Rychle a zběsile. Pro diváky, kteří si potrpí na něco chytřejšího, tu je francouzská komedie Přípitek. Tento týden jsou tu dva nové animáky – nová pixarovka Luca a ruský rodinný snímek Moře kouzel. Fanoušky Fakjů pane učiteli potěší nový film s jejich oblíbencem – Nightlife: Na tahu. Horory jsou tu tentokrát dva – americká novinka Zvrácená a chorvatský příspěvek žánru Exorcismus. Dostane se i na dva zajímavé dokumenty: na festivalech oceněný snímek FREM a francouzský snímek Žena.

Rychle a zběsile 9 (USA, 2021)

Dominic Toretto (Vin Diesel) si myslel, že si konečně bude moci začít užívat klidný život s Letty (Michelle Rodriguez) a synem Brianem, jenže pak se ozvala jeho minulost. V týmu lumpů, kteří se rozhodli ovládnout svět, figuruje i člověk, který je stejně odvážný a nebezpečný jako Dom. A taky skvěle řídí. Koneckonců je to jeho bratr Jakob (John Cena). Rozešli se ve zlém po smrti otce a je jasné, že pokud se jejich cesty znovu zkříží, bude je to asi oba hodně bolet. A protože Jakobovi pomáhá s realizací jeho plánů geniální hackerka Cipher (Charlize Theron), se kterou jsme se seznámili v předchozím díle, musí Dominic tváří v tvář přesile dát znovu dohromady „rodinu“ rychlých a zběsilých řidičů. S nimi se vydá na neuvěřitelnou štreku, která vede přes Londýn, Tokio, středoamerickou džungli a historické uličky Edinburghu až do Ázerbájdžánu. Tam všude budou porušovat dopravní předpisy a fyzikální zákony a pokoušet se přitom zachránit svět.

Rychle a zběsile 9
F9
Akční / Dobrodružný / Krimi / Thriller
USA, 2021, 145 min
Režie: Justin Lin
Scénář: Chris Morgan, Daniel Casey
Kamera: Stephen F. Windon
Hudba: Brian Tyler
Hrají: Vin Diesel, Lucas Black, Tyrese Gibson, Jordana Brewster, Michelle Rodriguez, John Cena, Finn Cole, Anna Sawai, Ludacris, Charlize Theron, Helen Mirren, Nathalie Emmanuel, Michael Rooker, Cardi B, Jim Parrack, Martyn Ford, Ozuna, Thue Ersted Rasmussen, Sung Kang, Amber Sienna, Jason Tobin, Shad Moss, Miraj Grbic, Jimmy Star, Kurt Russell


Přípitek (Francie, 2020)

Adrien trčí na otravné rodinné večeři. Otcovy historky se opakují posté, matka se vyžívá v nudných konverzacích a sestřin snoubenec je jako vždy přechytralý. Adrienova expřítelkyně mu navíc neodpovídá na zprávu. Naděje, že ji získá zpátky, se zmenšuje. Minuty se vlečou a Adrien má jasno – horší už to být nemůže. Pak ale přijde poslední rána. Budoucí švagr Adriena požádá, aby pronesl přípitek na svatbě. Adrien nesnáší svatby. A mluvení na veřejnosti. A svého budoucího švagra. Ale říci “ne” nedokáže. V hlavě se mu okamžitě začínají rozjíždět barvité scénáře toho, co všechno by se při jeho přípitku mohlo pokazit… V hravé francouzské komedii, vybrané do programu festivalu v Cannes, září v hlavní roli Benjamin Lavernhe (Dokud nás svatba nerozdělí).

Přípitek
Le Discours
Komedie
Francie, 2020, 88 min
Režie: Laurent Tirard
Scénář: Laurent Tirard
Kamera: Emmanuel Soyer
Hudba: Mathieu Lamboley
Hrají: Benjamin Lavernhe, Sara Giraudeau, Kyan Khojandi, Julia Piaton, François Morel, Guilaine Londez, Sébastien Chassagne, Sarah Suco, Daphné Bonneton-Suner


Luca (USA, 2021)

Snímek studií Disney a Pixar Luca, odehrávající se v malebném městečku italské riviéry, vypráví o dospívajícím chlapci, který zažívá nezapomenutelné letní prázdniny plné zmrzliny, těstovin a vyjížděk na mopedu. Prosluněná dobrodružství prožívá Luca se svým novým nejlepším kamarádem, avšak jejich veselí ohrožuje přísně střežené tajemství, neboť oba jsou ve skutečnosti vodní příšeráci z podmořského světa.

Luca
Animovaný / Dobrodružný / Rodinný / Fantasy
USA, 2021, 96 min
Režie: Enrico Casarosa
Scénář: Jesse Andrews, Mike Jones
Hudba: Dan Romer
Hrají: Jacob Tremblay, Maya Rudolph, Jack Dylan Grazer, Jim Gaffigan, Marco Barricelli, Saverio Raimondo


Nightlife: Na tahu (Německo, 2020)

Život barmana Mila je jeden nekonečný mejdan. Užívá si pařby, zábavu, kámoše, holky, každý večer jen v trochu jiném pořadí. Milo žije v noci a hodně dlouho na plný plyn. Občas, když náhodou zahlédne obyčejný život, který vedou lidé přes den, ho napadne, jestli už není na čase trochu přibrzdit. A pak to přijde. Zamiluje se. Shodou mnoha náhod potká Sunny, ženu svého života, a dokonce se mu povede ji pozvat na rande. Při prvním setkání zapůsobil a teď má jeden večer, aby se i ona zamilovala a neodjela za prací až do Ameriky. Ale kromě toho, že má šanci změnit svůj život a získat ženu snů, má Milo taky kámoše Renza. Bezstarostného, nezodpovědného chaotika. A tak přesně v momentu, kdy se důležitá romantická schůzka začne zatraceně dobře vyvíjet, objeví se kamarád Renzo a celý večer nabere úplně jiný směr. Divoký, nečekaný, plný ostrých zatáček a nárazů. Renzo má v patách partu gangsterů a strhne Mila i Sunny na zběsilou jízdu nočním městem plnou šílených momentů. Vznikající láska Mila a Sunny se i přes to všechno zdá být neotřesitelná, oba ale musí tohle rande nejdřív přežít. A zapomenout na chvíle v kostýmech elfů a na další věci. Berlín ještě nikdy nebyl tak zábavný.

Nightlife: Na tahu
Nightlife
Komedie
Německo, 2020, 116 min
Režie: Simon Verhoeven
Scénář: Simon Verhoeven
Kamera: Jo Heim
Hudba: Simon Verhoeven, Tai Jason, Jerome Isma-Ae, Maximilian Wanninger
Hrají: Elyas M’Barek, Frederick Lau, Palina Rojinski, Leon Ullrich, Caro Cult, Nikola Kastner, Nicholas Ofczarek, Mark Filatov, Grit Boettcher, Milena Dreißig, Stephan Luca, Julian Looman, Cristina do Rego, Rauand Taleb, Matthias Brenner, Loretta Stern, Surho Sugaipov, Magomedov Abusupyan, Esther Kuhn, Steffen Jung, Paul Wollin, Andreas Schröders, Taneshia Abt, Nathalie Nailly


Moře kouzel (Rusko, 2020)

Rodinné animované dobrodružství z pera scenáristy Aleca Sokolowa, nominovaného na Oscara za film Toy Story: Příběh hraček. Bojácný a stydlivý delfín Delphy objeví v moři kouzelnou klenbu. Ta dokáže každou rybu proměnit v to, čím by chtěla být…

Moře kouzel
Animovaný / Komedie / Rodinný
Rusko, 2020, 84 min
Režie: Vasilij Rovenskij
Scénář: Vasilij Rovenskij, Alec Sokolow
Hrají: Liza Klimova


Zvrácená (USA, 2021)

Film sleduje Alice, dívku s poruchou sluchu, která po té, co ji navštíví Panna Maria, opět slyší, mluví a je schopná léčit nemocné. Když se tato zpráva rozšíří a lidé z blízka i daleka přicházejí, aby byli svědky jejích zázraků, přijede do malého městečka v Nové Anglii zdiskreditovaný novinář (Jeffrey Dean Morgan), jenž doufá, že mu vyšetřování těchto případů pomůže obnovit kariéru. Po té, co se začnou dít strašlivé události, si klade otázku, zda jsou tyto jevy dílem Panny Marie, nebo něčeho mnohem zlověstnějšího.

Zvrácená
The Unholy
Horor / Mysteriózní
USA, 2021, 100 min
Režie: Evan Spiliotopoulos
Předloha: James Herbert (kniha)
Scénář: Evan Spiliotopoulos
Kamera: Craig Wrobleski
Hudba: Joseph Bishara, David Yousefi
Hrají: Jeffrey Dean Morgan, Cary Elwes, William Sadler, Katie Aselton, Christine Adams, Diogo Morgado, Celeste Oliva, Kiara Pichardo, Bates Wilder, Danny Corbo, Cricket Brown


Žena (Francie, 2019)

Žena se zrodila z touhy ukázat svět skrz oči ženy. A pak přišly otázky! Jakými fázemi musí žena projít, aby se z malé holčičky stala osmdesátiletá babička? Jaké jsou její sny a touhy a čeho se nejvíc bojí? Co jí nejvíc zraňuje? Co očekává od života, společnosti a mužů? Jak se cítí ve svém těle a vnímá svou sexualitu? Jakou roli hrají v jejím životě krása a vzhled? Jak se změní její život mateřstvím? Co vlastně víme o ženských touhách a proč se jich některé národy tak bojí? Slabá, hloupá, ubrebentěná, žárlivá, rozpustilá a hysterická, ale i jemná, milá, oddaná a skromná: to vše popisuje ženskou “povahu”. Ale jsou všechny ženy doopravdy takové? Výjimečný projekt Anastasie Mikové a Yanna Arthus-Bertranda, věhlasného fotografa a režiséra vizuálně ohromujících dokumentů Home, Planeta Oceán, Země krásná neznámá nebo Člověk, Vám dovolí nahlédnout do nitra více než 2000 žen ze všech koutů světa a snad ho i mužům pomůže pochopit.

Žena
Woman
Dokumentární
Francie, 2019, 105 min
Režie: Yann Arthus-Bertrand, Anastasia Mikova
Scénář: Anastasia Mikova
Hudba: Armand Amar


FREM (Česko, Slovensko, 2019)

„Frem“ je slovo, které nic neznamená; slovo, které pouze cosi připomíná. Jeho nejbližší etymologickou konotací je staroanglické slovo „fremd“ znamenající cizí. Při pokusu vytvořit univerzální umělou inteligenci se nevyhneme antropomorfickému uvažování, protože nemůžeme překročit hranice vlastní mysli. Film FREM je pokusem dostat se za tyto hranice; pokusem vytvořit neantropomorfický film. Je to audiovizuální rekviem za druh Homo sapiens.

FREM
Dokumentární
Česko / Slovensko, 2019, 73 min
Režie: Viera Čákanyová
Kamera: Tomáš Klein, Viera Čákanyová


Exorcismus (Chorvatsko, 2017)

Maša Artuković je mladá dívka, která žije v domě se starší sestrou Verou. Vera, jejíž víra hraničí s náboženským fanatismem, má podezření, že je Maša posedlá Satanem, a drží ji zavřenou doma. Je přesvědčená o tom, že ji může spasit jedině exorcismus. S žádostí o pomoc se obrátí na kontroverzního kněze Viktora Supila. O chystaném vymítání se dozví reportérka křesťanské Rodinné televize, která se vydá s kameramanem Borisem a psycholožkou Sofijí, známou kritičkou podobných obřadů, k Artukovićovým do sklepa. Při mnoho minut trvajícím vymítání, ke kterému se reportérka staví skepticky a Sofija se jej snaží překazit, dochází k mnoha překvapivým zvratům. Vyjde najevo, že se někteří jeho aktéři z minulosti znají a chtějí, aby některé skutečnosti zůstaly utajené. Všichni bez ohledu na to, zda věřili v Mašinu posedlost Satanem či nikoliv, zažijí nejstrašnější chvíle svých životů.

Exorcismus
Egzorcizam
Horor / Drama
Chorvatsko, 2017, 90 min
Režie: Dalibor Matanić
Scénář: Dalibor Matanić
Hrají: Senka Bulic, Janko Popovič Volarič


Aleksi (Chorvatsko, Srbsko, 2018)

Aleksi (Tihana Lazović) je 26letá dívka, která si po absolvování vysoké školy myslela, že jí patří svět. Odjela do Berlína, kde se chtěla živit jako fotografka. Po střetu s realitou, ve které se nedokázala prosadit, hledá útočiště u svých rodičů ve vsi na malebném poloostrově Pelješac. Rodiče mají vinařství a Aleksina matka doufá, že se dcera zapojí do práce v rodinném podniku. Přestože má Aleksi silné pouto ke svému otci, nepřipouští si, že by pokračovala v rodinné tradici. Svůj návrat domů chápe jen jako malé prázdniny, které skončí ihned poté, co dostane nějakou skvělou nabídku z velkého světa umění. Nechce žít stejný život, jako její nejlepší kamarádka z vesnice, která je uvázaná doma a stará se o čtyři děti. Rozčarování z toho, že na ni nikdo nečeká s otevřenou náručí, tlumí v náručí několika mužů, které střídá jako šaty v parném létě…

Aleksi
Drama / Komedie
Chorvatsko / Srbsko, 2018, 90 min
Režie: Barbara Vekaric
Scénář: Barbara Vekaric
Hudba: Pavle Miholjević
Hrají: Tihana Lazović, Goran Marković, Leon Lučev, Sebastian Cavazza, Antonio Franic