Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Letošní Anifilm je u konce, jaký byl první velký festival po lockdownu?

Anifilm Liberec je u konce, ceny jsou rozdány a poslední projekce jsou minulostí. Stejně jako loňský ročník, který v Liberci proběhl poprvé, se i letos Anifilm musel potýkat s koronavirovými omezeními, posunul se z května na červen, během svého konání uplatňoval nařízená opatření platná pro hromadné akce. Musely být povinné akreditace, nebylo možné prodávat jednotlivé vstupenky na programy, diváci se museli registrovat a prokazovat se OTN (očkování, test, prodělaná nemoc), velkým zásahem bylo i omezení kapacit sálů na 50%.

Letošní ročník prokázal, že Liberec a Anifilm k sobě už pevně patří. Vedle již v předchozím roce využívaných prostor se festival rozšířil i do nových míst – například do Severočeského muzea a Lázně – Oblastní galerie Liberec. Centrem se mu stal opět liberecký zámek i s festivalovým stanem na jeho zahradě, kde mnoho návštěvníků na koncertech končilo své festivalové dny. Projekce a další programy pak probíhaly v kině Varšava, Cinema City OC Fórum, kongresovém sálu hotelu Zlatý lev, v Lidových sadech, Krajské vědecké knihovně a každý večer i pod širým nebem na náměstí Dr. E. Beneše.

Festivalový tým

K letošnímu festivalu se sluší prozradit i některá čísla. V mezinárodních soutěžních sekcích se utkalo 10 celovečerních filmů, 38 krátkých filmů, 32 filmů studentských, 15 videoklipů, 19 abstraktních a nenarativních snímků a 18 VR filmů. V mezinárodním měřítku soutěžilo také 15 počítačových her. V národní soutěži Český obzor se ve čtyřech kategoriích utkalo 54 filmů z ateliérů českých animátorů. V doprovodných filmových programech pak bylo k vidění 246 krátkých a 16 celovečerních filmů. Vedle mezinárodních a národních soutěží festival připravil divákům bohatý doprovodný filmový program.

Úvod k filmu Myši patří do nebe

V jeho jednotlivých tematických částech se představilo 246 krátkometrážních filmů a 16 filmů celovečerních. Svou tvorbou se tradičně představili zástupci mezinárodních porot. Hlavním tématem letošního Anifilmu pak byl program Planeta A, v němž se v širokém výběru celovečerních a krátkých snímků setkaly výpovědi o reálných problémech, cesty vesmírem i návraty do hluboké minulosti, které doplnily filmy oslavující přírodu a život na Zemi. Program nepřehlédl ani parodie a ironické až podvratné filmy.

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Oceněné filmy najdete v článku zde[/pullquote]

Poprvé se na Anifilmu představil i fenomén queer animace, využívající schopnost animace vyjádřit i nejjemnější nuance vnitřního světa člověka. V programu nechyběly ani filmy, na nichž se podílel letošní držitel ceny za celoživotní přínos animovanému filmu Edgar Dutka. Proběhly také Půlnoční animace, které představily několik filmů pro otrlé. A uskutečnilo se mnoho dalších filmových projekcí, dílen, výstav pro děti i dospělejší až dospělé diváky, filmové fanoušky a tvůrce.

Edgar Dutka

Anifilm vytvořil i řadu příležitostí pro formální i méně formální setkání a diskusí hlavně o animaci. Festival by pochopitelně nedával žádný smysl bez toho nejdůležitějšího – všechny programy letošního Anifilmu navštívilo více než 20 000 diváků.

A i když festival v neděli 27. června končí, přesto je možné si jej v Liberci připomínat až do konce roku. Až do 31. prosince 2021 bude pokračovat velká výstava k oceněnému celovečernímu filmu Myši patří do nebe. Na ní si návštěvníci můžou prohlédnout mnoho kompletních scén z filmu, loutek i výtvarných a technických návrhů k tomuto unikátnímu filmu. Výstava probíhá ve dvou patrech zahradního křídla libereckého zámku.

Myši patří do nebe – z výstavy (foto: Totalfilm)

-red-
zdroj: Anifilm 
foto: René Volfík, Eva Kořínková, Anifilm © 2021

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast