Recenze: Tupý výplach? Proč ne, když se u Rychle a zběsile 9 dobře bavíte

Dominic Toretto si myslel, že si konečně bude moci začít užívat klidný život s Letty a synem Brianem, jenže pak se ozvala jeho minulost. V týmu lumpů, kteří se rozhodli ovládnout svět, figuruje i člověk, který je stejně odvážný a nebezpečný jako Dom. A taky skvěle řídí. Koneckonců je to jeho bratr Jakob. Rozešli se ve zlém po smrti otce a je jasné, že pokud se jejich cesty znovu zkříží, bude je to asi oba hodně bolet.

Rychle a zběsile 9 (foto: CinemArt)

Mozek nechte na pokladně

Dveře multiplexů rozkopává blockbuster tak jalový, že pro jeho přežití je nezbytné odevzdat mozek na pokladně kina a vyzvednout si ho až cestou domů. Diesel s Linem se na férovku rozhodli pustit do superhrdinských vod, protože i stranou všech bojových umění, hackování a nadlidských reflexů za volantem některé postavy disponují arzenálem schopností kombinujícím ty nejsilnější z Avengerů – třeba když skáčou pomocí lan po budovách nebo po rvačce jeden proti dvaceti úderem pěsti rozboří strop budovy, načež si z pádu betonové sutiny rovnou na hlavu odnesou namísto škrábanců jen několik flashbacků. Dalším superhrdinou pak je elektromagnet, který zřejmě disponuje vlastním vědomím a selektivně přitahuje pouze auta záporáků a předměty, které klaďasové u jeho ovládacího knoflíku přitáhnout chtějí.

Znásilňování fyziky jako trademark

Scénář filmu, kde auto s výskokem vyjede padající plaňkový most nebo kde případnou smrt způsobenou dopadem z absurdní výšky spolehlivě zažehná přistavení libovolné kapoty pak v jakýchsi meta vtípcích komentuje nesmrtelnost hlavních postav a znásilňování zákonů fyziky, kterého se série pravidelně dopouští. Ať už humor a hlášky padají na úrodnou půdu, nebo ne, je sympatické vidět, že s výjimkou Diesla a jeho postavy ultraalfasamce Doma se deváté Rychle a zběsile bere čím dál méně tak urputně vážně, jako některé z předchozích dílů. Vzhledem k neustálému posouvání absurdit (asi není větším spoilerem, že tentokrát už na to auto ve vesmíru skutečně dojde) by to jinak s kapičkou soudnosti asi ani nešlo, otázkou ovšem je, jestli se rodinná sága skutečně již skutečně nevyčerpala a nenaráží pomalu na hranu toho, o kolik rychlejší a zběsilejší ještě může být.

Detaily a otázky stranou

Důkazem toho je neustálé přepisování vlastní historie a oživování mrtvých postav, které se stalo takřka už devízou série. S vysvětlováním detailů návratu Hana si film velkou hlavu nedělá, potřebuje totiž oživit rodinnou skvadru, na které je absence Paula Walkera, Jasona Stathama a Dwaynea Johnsona silně cítit. Možná i proto dorazí i další staří známí z nejstarších filmů, přičemž třeba vzpomínky na pouliční závodění za zvuků remixu Breathe od Prodigy, jak vystřižené z kultovní jedničky, fandy určitě potěší. Nad absurditou návratu dlouho ztraceného bratra s tváří Johna Ceny nemá smysl se pozastavovat. Jeho přítomnost a neherectví nijak nenadchne ani neurazí, jde zkrátka o další horu svalů, kterou Diesel v průběhu stopáže tradičně dofackuje až ke klaďáctví, hodícímu se mu do krámu dalších dílů, kterým se ještě pár blockbusterových sezon nevyhneme.

  • Režie - 60%
    60
  • Scénář - 40%
    40
  • Herci - 50%
    50
  • Kamera - 80%
    80
  • Triky - 80%
    80
  • Hudba - 70%
    70

Rychle a zběsile 9 (2021)

Rychle a zběsile 9 není film, ale podle očekávání spíš naprosto tupá, zábavná, pestrobarevná a řvoucí atrakce, jejíž děj nedává smysl a pouze poskytuje záminku ke spoustě efektní akce, závodění a výbuchům. Chtít po něm cokoliv jiného by bylo naivní. Veškeré pokusy o rodinnou tragédii operních rozměrů, patos či dojemnou notu jsou směšné, to ale lze po roce nudy, šedi a smutku s radostí odpustit, když se divák dobře baví. Pokud tedy máte chuť na pořádný výplach, ve kterém nic nedává smysl, ale hezky se na to kouká s vanou popcornu, nemáte nad čím váhat. Doporučujeme i verzi pro 4DX, ke kterému je Rychle a zběsile ideální kandidát.

65 %
Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2021

Rychle a zběsile 9
F9
Akční / Dobrodružný / Krimi / Thriller
USA, 2021, 145 min
Premiéra: 17. 6. 2021 CinemArt
Režie: Justin Lin
Scénář: Daniel Casey, Justin Lin
Kamera: Stephen F. Windon
Hudba: Brian Tyler
Hrají: Vin Diesel, Lucas Black, Tyrese Gibson, Jordana Brewster, Michelle Rodriguez, John Cena, Finn Cole, Anna Sawai, Ludacris, Charlize Theron, Helen Mirren, Nathalie Emmanuel, Michael Rooker, Cardi B, Jim Parrack, Martyn Ford, Ozuna, Thue Ersted Rasmussen, Sung Kang, Amber Sienna, Jason Tobin, Shad Moss, Miraj Grbic, Jimmy Star, Kurt Russell