Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Total Week #23 – Kmotři, duchové, kinaři a diletanti

Zatímco v Česku se situace okolo kin mění jen pozvolna i kvůli prozatímnímu pokračování zákazu občerstvení (multikina se snad s občerstvením otevřou 10. června), za hranicemi se kinotrh pomalinku začíná dávat zase do kupy. Mezitím se můžeme těšit hned na dvě zpracování příběhu zrození Kmotra, další zaručeně pravdivé drby o třetím Spider-Manovi a pokračování série o vymítači démonů s motorovkou místo ruky. První červnový Total Week je tady.

Miles Teller ve filmu Whiplash (foto: Falcon)

Kmotr za kmotrem

Oscarový Mank znovu ukázal, že „filmy o filmu“ mají své kouzlo. Možná i díky jeho úspěchu bychom se tak měli dočkat hned dvou projektů o natáčení legendárního Kmotra režiséra Francise Coppoly. Na startující službě Paramount+ bychom se měli dočkat minisérie pojmenované The Offer, ve které si měl hlavní roli producenta filmu zahrát pravděpodobný latentní kanibal Armie Hammer, nakonec ho ale nahradil Miles Teller z oscarového filmového bonbonku Whiplash. Konkurenční, tentokrát celovečerní projekt Francis and the Godfather, má o poznání hvězdnější obsazení – objevit by se v něm měli Jake Gyllenhaal a Oscar Isaac. Film vstupuje do produkce, datum premiéry zatím neznáme.

Ilustrační foto: Totalfilm.cz

Můžete otevřít, ale nemůžete otevřít

Čísla nakažených v Česku spadla na úroveň loňského léta, hospody a diskotéky se vesele otevřely a byť v nich nemůžete tancovat nebo zpívat, něco zakousnout si v nich klidně můžete. Co se ale kin týče, prodej občerstvení je v nich stále vládou zakázán – přeci jenom každičké křupnutí popcornu usmrtí koťátko a vystřelí incidenci nových případů za den minimálně o dvě třetiny nahoru, přičemž vytvoří 17 nových mutací. Co naplat, že multiplexy spíš než vstupenky živí právě občerstvení a že bez povolení jej prodávat tedy prostě a jednoduše neotevřou. Nicméně kinaři v čele s Janem Bradáčem ze Cinestaru se státem intenzivně jednají a v tuto chvíli to vypadá, že se multiplexy otevřou i s občerstvením 10. června.

Za mořem je veseleji…

Přestože rozjezd tuzemských kin je tedy jen velmi pomalý, jelikož otevřely pouze menší jednosálovky, kterým prozatím chybí filmové pecky ze zámoří, na místě je opatrný optimismus. Pokračování vydařeného hororu Tiché místo jako první opatrná blockbusterová vlaštovka v několika zemích již otevřela kinosály, a čísla vstupenek vůbec nejsou vzhledem k situaci špatná. Film Johna Krasinskiho s jeho ženou Emily Blunt v hlavní roli totiž vydělal za první víkend nějakých 70 milionů dolarů, což naznačuje, že diváci se minimálně ve světě do kin rádi a ve velkém začínají vracet. U nás se na film podíváme už za dva týdny.

Pavučina postav

Zatímco internet čile spekuluje, že bychom se v nejbližších dnech měli dočkat traileru na film Spider-Man: Bez domova, píše se i o tom, že hlavním záporákem chystané pavoučí trojky s Tomem Hollandem by měl být pro změnu staronový padouch Green Goblin s tváří Willema Dafoea, který si ho zahrál skoro před dvaceti lety v původním filmu Sama Raimyho. Zároveň se v Sony rozpovídali o tom, že existuje plán, jak svět MCU propojit s jejich komiksovým universem Venoma, Morbia a dalších. A to ještě před pár lety měli diváci problém rozeznat, která postava do jaké série patří. Díky filmovým hrátkám s multiverzem to vypadá, že brzy budou součástí jednoho světa úplně všechny komiksové postavy, co jste kdy viděli – vč. Fifinky a Myšpulína.

Čtyřlístek: Endgame

Smrtelné zlo bez chlapů

A protože Sam Raimi pilně pracuje na druhém dílu Doctora Strange, který zmíněné trable s dimenzemi ve filmovém světě Marvelu nakopne, chystaný čtvrtý díl jeho kultovní hororové série Evil Dead nenatočí on, ale irský režisér Lee Cronin, kterého si Raimi osobně vybral. U čtyřky s podtitulem Evil Dead Rise se neobjeví ani představitel Ashe Bruce Campbell, jeho roli tedy zastoupí herečky Lily Sullivan a Alyssa Sutherland, které se démonům budou muset bránit v centru velkoměsta.

připravil: Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon, CinemArt, Totalfilm © 2021

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast