Total Week #24 – O natáčení Indyho i kříšení dalších sérií

Tento týden je silně poznamenán zprávami o několika pokračováních, “předkračováních” a odbočkách několika sérií, což krásně ilustruje stav současného Hollywoodu. Některé projekty vypadají nadějně, některé tolik ne, tak jako tak jde ale v kontextu toho, že filmový průmysl se pomalinku vrací do normálu, o naději, že v budoucnu bude stále na co koukat.

Master and Commander

Loď se nepotopila

Kultovní příběh britské flotily z časů Napoleonských válek dostane po skoro dvaceti letech prequel. V původním snímku Master and Commander se v hlavních rolích objevili Russell Crowe a Paul Bettany, ještě se ale neví, jestli mladého Kapitána Aubreyho a doktora Maturina tvůrci digitálně omladí, nebo přeobsadí. Je to nelehká volba, jejíž výsledek v obou případech určitě popudí dost lidí, a je otázka, jestli studio jako po předloze alespoň sáhne po jedné z dvaceti knih, které jejich příběh popisují. Původní film měl každopádně nakopnout celou novou sérii, byl ale v době svého uvedení dost zastíněn závěrem trilogie Pán prstenů, a tak v kinech poněkud prošuměl. Uvidíme, jak si námořní trampoty u diváků povedou tentokrát.

Přibývá Tichých míst

Druhé Tiché místo je velká pecka a jak píšeme v recenzi, povede-li se podobně i třetí díl, rýsuje se nám jedna z nejlepších hororových trilogií posledních dekád. V minulosti podobně úspěšné žánrové série zpravidla dostávaly celou řadu spin-offů – jmenuje třeba trilogii V zajetí démonů a její levobočky Anabelle a Sestru – které ale obvykle kvalit kousků z hlavní série nedosahovaly. Snad se nám podobné přiživování na úspěšné značce nerýsuje i právě v případě Tichého místa, protože studio Paramount Pictures již rozeběhlo práce na přípravě spin-offu. Otec série John Krasinski tentokrát u toho bude pouze v pozici výkonného producenta, doufejme tedy, že si své dítě pořádně pohlídá.

Kruťačka Emma se vrátí

Disney to s vytěžováním svých hraných verzí klasických pohádek myslí vážně. Po oznámení dvojky hraného Lvího krále a Aladina jsme se totiž pouhých pár dní od premiéry v kinech i Disney+ dočkali zprávy, že Cruella se pokračování dočká také. Konec nového filmu s Emmou Stone zajímavým způsobem mává s mytologií původních 101 dalmatinů a ústřední antihrdinka na něm má pořád na míle daleko do šílené záporačky, která na potkání stahuje kožíšky z dalmatinních štěňátek, zjevně tedy je na příběhu stále co dopovědět.

Držte si klobouky

Zdá se to neskutečné, ale skoro 10 let od akvizice Lucasfilmu Disneym a 13 let od premiéry čtyřky Harrison Ford skutečně ve svých 78 letech znovu nasadil ikonický klobouk, do ruky popadl bič a pobíhá v britském městečku Grosmont na place pátého Indiana Jonese. Ve volném čase pak herec jezdí po okolí na kole, takže navzdory pokročilému věku se zjevně drží ve slušné formě. Místní měli příležitost narazit již i na Madse Mikkelsena, který si ve filmu zahraje záporáka. Filmaři po pár dnech natáčení již stihli zapálit několik ohňů na hradě Bamburgh a nechat po kolejích prohánět vlak označený hákovými kříži, zřejmě se tedy dočkáme i poctivých akčních scén plných praktických efektů. Očekávání jsou veliká, film by měl mít premiéru příští léto.

Harrison Ford jako Indiana Jones

Black Panther proti mořským vílám

Přípravy miliardového Black Panthera notně zkomplikovalo předčasné a náhlé úmrtí jeho představitele, Chadwicka Bosemana. Už nějakou dobu víme, že pokračování režisér a scenárista Ryan Coggler pojmenoval Wakanda Forever, a nepřímo tak potvrdil spekulace, že pokračování Chadwickovu absenci vyřeší zaměřením se na Pantherovu fiktivní domovinu jako na celek. Podle dlouho trvajících a čím dál pravděpodobněji se jevících spekulací ale ve dvojce bude figurovat ještě jedna bájná země – samotná Atlantida. Existence jejího komiksového vládce Namora v MCU byla již párkrát naznačena, a podle aktuálních zpráv by si jej měl střihnout mexický herec Tenoch Huerta. Tento casting komentovala řada důvěryhodných zdrojů, oficiálně potvrzen však ještě nebyl.

Black Panther (foto: Falcon)

Pán prstenů: Vemínko nevysychá

Fanoušci filmové Středozemě upínají zraky a naděje k předraženému blížícímu se seriálu od Amazonu, podle všeho se ale dočkají dalšího přírůstku do světa Pána prstenů. Již brzy by měl vzniknout animovaný exkurz do historie pevnosti Helmův žleb, kde se odehrála legendární bitva se skřety na konci Dvou věží. Skalní fandy Tolkienova světa a japonské animace snímek možná zaujme, celkově ale The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim zatím bohužel spíš zavání snahou populární značku tradičně co nejvíce podojit.
připravil: Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Totalfilm, Falcon, CinemArt © 2021