Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Kdo byl Zátopek? Jak ho vnímají herci, tvůrci a sportovci? (video)

Velmi očekávaný film Davida Ondříčka Zátopek vstoupí do českých kin 26. srpna. Světovou premiéru bude mít 20. srpna na zahájení karlovarského festivalu. Příběh jedinečné sportovní legendy a čtyřnásobného olympijského vítěze Emila Zátopka má v hlavních rolích Václava Neužila a Marthu Issovou. Podívejte se na video, ve kterém Václav Neužil, Martha Issová, David Ondříček, Jan Pernica a Vavřinec Hradilek odhalují svůj pohled na jednu z největších českých sportovních legend.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Neuvěřitelná kariéra[/pullquote]O Zátopkově neuvěřitelné sportovní kariéře svědčí pár faktů. Byl vyhlášen sportovcem světa v letech 1949, 1951 a 1952.  Na Letních olympijských hrách v Londýně v roce 1948 získal zlato na trati 10 km, a stříbro na 5 km. Na Olympiádě v Helsinkách 1952 vítězí na 10 km, 5 km a v maratonu. Zisk tří zlatých běžeckých medailí na vytrvaleckých tratích na jedné Olympiádě představuje dodnes nepřekonaný počin. V roce 1975 získává jako první československý sportovec Cenu Pierra de Coubertina, udělovanou Mezinárodním výborem pro fair play při UNESCO.

David Ondříček, Martha Issová a Václav Neužil na place filmu Zátopek

Od roku 2002 stojí na čestném místě v sídle Mezinárodního olympijského výboru v Lausanne socha Emila Zátopka od Jaroslava Brože. V roce 2012 jej Mezinárodní asociace atletických federací in memoriam zařadila mezi dvanáctku sportovců, kteří byli uvedeni do síně slávy světové atletiky.  V roce 2013 ho prestižní časopis Runner´s World vyhlásil největším běžcem všech dob!

Australský rekordman Ron Clarke přijíždí v pohnutém roce 1968 do Prahy za legendárním běžcem Emilem Zátopkem, jehož bezmezně obdivuje. V rozhovorech Rona s Emilem se děj filmu retrospektivně vrací do stěžejních momentů atletova sportovního i soukromého života a spojuje se v komplexní portrét muže, jenž neztrácí tempo ani poté, co jeho poslední závod skončí a jenž dokáže bojovat nejen na atletickém oválu.  Film vypráví o nezlomné síle vůle, která dodnes inspiruje tisíce sportovců po celém světě. A také o jedinečném vztahu dvou lidí – Emila a Dany Zátopkových – kteří navzdory všem překážkám spolu strávili celý život.

Film se realizuje v produkci Kryštofa Muchy a Davida Ondříčka ve společnosti Lucky Man Films.
Koproducenty jsou mimo jiné Česká televize, Rozhlas a televízia Slovenska nebo Barrandov Studio a.s.

Distributorem filmu je společnost Falcon.

-red-
zdroj: U. Donátová, Z. Janáková 
video: Lucky Man Films © 2021

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast