Cyril Dobrý: Natáčení Okupace byl intenzivní a zajímavý zážitek (rozhovor)

Na Letní filmové škole v Uherském Hradišti se dnes představuje novinka Michala Nohejla Okupace. Děj svého nadčasového snímku zasadil do místa jednoho baru v kulturním domě a jeho těsného okolí. Do kin tento film s vizuálně vytříbeným stylem, prvky retra a našláplou muzikou vstoupil už 5. srpna. Jednu z výrazných rolí v něm ztvárnil Cyril Dobrý, se kterým jsme si povídali nejen o Okupaci, ale i jeho dalších projektech.

Okupace – Cyril Dobrý

Začnu otázkou, kterou vám kladou asi všichni, ale nedá mi to. Jako někdo, kdo se narodil do filmové rodiny – herci Karlu Dobrému a návrhářce kostýmů Tereze Hrzánové – věděl jste od malinka, že chcete být hercem? Byl jste k tomu veden?

Veden jsem k tomu nebyl, od malinka jsem to nevěděl. Postupně mě to začalo zajímat a bavit, začal jsem se tomu věnovat a nějak to dopadlo.

Dočetl jsem se, že jste odešel z gymnázia ještě před maturitou a na DAMU vás přijali s podmínkou, že si ji doděláte. To se nestalo, tak mě zajímá, jestli jste někdy absenci maturitního vysvědčení pocítil.

Podle mě jsem o tomhle mluvil častěji než Vladimír 518 (smích). Deficit v tom nevidím, tahle práce úplně nevyžaduje papírové potvrzení vašeho vzdělání.

Do širšího diváckého povědomí vás dostal seriál Zrádci Viktora Tauše, kde jste hrál informanta česko-vietnamské drogové mafie. Váš táta hrál pomocníka mafiána v nedávné gangsterce Ubal a zmiz, kde se také řeší vietnamský trh s drogami. Bavili jste se doma o téhle paralele?

Popravdě nebavili, ale táta hraje stejně jako já grázly často. Je to takové naše rodinné prokletí (smích).

Do kin se chystají tři snímky, ve kterých se objevíte. První je Okupace, která v neonových kulisách a za zvuků psychedelického soulu ukazuje období normalizace. Jaké pro vás natáčení byla zkušenost?

Výborná. Točili jsme něco přes čtrnáct dní a bavilo mě, že jsme točili na jediné lokaci a ve většině obrazů jsme byli všichni, takže šlo o velmi intenzivní, až divadelní způsob filmového vyjadřování. Na lokaci jsme i bydleli, takže člověk odjel jak na prázdniny dělat film a úplně se do toho ponořil.

Pro mě navíc byla zajímavá zkušenost zahrát si se spoustou skvělých starších herců, jako je Martin Pechlát nebo Tomáš Jeřábek, kteří mají velký cit pro komediální timing a obecně pro komiku z divadla. Bylo pro mě moc zajímavé sledovat, jak se dá postavit silná situace, která třeba ani při čtení scénáře dopředu tak výrazně nepůsobila, ale díky synchronizaci celé party na place z ní vylezlo něco, co má vtip, šmrnc a nápad.

Cyril Dobrý ve filmu Okupace

Režisér Michal Nohejl dosud točil převážně reklamní projekty. Bylo to na jeho stylu a vedení herců a právě převádění situací ze scénáře na plátno vidět?

Michal je dobrý kamarád mých rodičů, znají se skrz pražskou kapelní scénu a já si myslím, že odvádí super práci. Před Okupací jsem s ním netočil, takže nevím, o kolik se lišila od jeho projektů v komerční sféře, má toho ale strašně moc nakoukáno a má dost specifický vkus. V některých chvílích jeho režie samozřejmě byla křehčí, protože s celovečerákem neměl dosud zkušenosti, ale nijak ho to nelimitovalo a byla to dobrá spolupráce.

Dalším z projektů, ve kterých vás brzy uvidíme, je Poslední závod o smrti závodních běžkařů Hanče a Vrbaty v Krkonoších. Váš kolega Jan Nedbal nám vyprávěl, že natáčení v závějích bylo chvílemi dost náročné. Vy hrajete architekta skokanských můstků, musel jste tedy se sněhem bojovat také?

Byl jsem ve sněhu furt. Pan Jarolímek, kterého jsem hrál, byl sice povoláním architekt, ale závod ve filmu jede taky, takže jsem si zimy užil až až. Náročné to bylo, teď v létě ale na těch 20 pod nulou vzpomínám rád.

Třetím z těchto projektů je Služka, další historické drama. Vám je tenhle žánr nějak blízký?

Ne, to je spíš náhoda. Nabídky beru tak, jak přichází.

O čem Služka vlastně je?

Je to příběh jedné šlechtické rodiny v jejich letním sídle, kde se sblíží moje postava s jejich dcerou. Mám roli vlastně zápornou. Jsem zlý manžel z nešlechtické rodiny, který se k aristokracii přižení a po návratu z první světové války, kde jsem přišel o oko, si vybuduju závislost na morfiu a začnu pít. Takže zase hraju takový prototyp grázla.

Služka (foto: Igor Stančík)

Ve filmu se před kamerou potkáváte právě s vaším otcem, Karlem Dobrým. Jaké to bylo?

Super! Myslím, že to pro oba muselo být trochu složité, protože před rodiči se vždycky člověk chová trochu jinak, než před kamarády nebo v práci. I pro něj muselo být zvláštní sledovat někoho, koho vychoval, jak hraje věci, které není třeba obecně moc snadné sledovat. Měl i tendenci občas mi radit,  a zvládli jsme to dobře. Byla to hezká zkušenost.

Okupaci jedete uvést na Letní filmovou školu do Uherského hradiště. Navštěvujete festivaly často? Jak se do Hradiště těšíte?

Byl jsem jednou ve Varech, ale obecně na festivaly moc nejezdím. I proto se do Hradiště moc těším, nikdy jsem tam nebyl a jsem moc rád, že se tam podívám.

připravil: Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Bontonfilm, archiv © 2021