Ethan Hawke uvedl ve Varech film a pozdravil fanoušky na červeném koberci

Americký herec, scenárista a režisér Ethan Hawke se na červeném koberci ve Varech objevil pár hodin po Johnnym Deppovi. Ve Velkém sále hotelu Thermal pak před diváky uvedl film Paula Schradera Zoufalství a naděje.

„O Paulovi by nikdo neřekl, že je milý. Ale u tohoto filmu byl nabit smyslem, nebral nic za samozřejmé, nechtěl promrhat ani vteřinu. Ten film je naplněn jeho osobním vyjádřením a disciplínou. Hraju od čtrnácti let a už moc nepotkávám lidi, které považuji za mistry. Paul jím ale je,“ promluvil o režisérovi snímku Ethan Hawke.

Herec Ethan Hawke ve Velkém sále hotelu Thermal

Hawke se ve filmové branži pohybuje už od poloviny osmdesátých let a do povědomí se zapsal jak svým nesporným hereckým talentem, tak nadáním pro scenáristiku. Za svou obdivuhodnou kariéru si dokonce vysloužil čtyřnásobnou nominaci na Oscara. Ani jednou se mu ji bohužel nepovedlo proměnit, jedná se ale o otázku času, než mu do klína přistane další. Kromě kinematografie se Hawke věnuje také spisovatelství a na kontě má několik převážně historických románů a dokonce i jednu komiksovou knihu.

Ethan Hawke na červeném koberci

Do světa filmařiny poprvé zavítal v roce 1985 ve sci-fi filmu Badatelé, když mu bylo pouhých 14 let. Přestože se snímek dočkal příznivých recenzí, v pokladnách totálně pohořel a Hawke samotný se později nechal slyšet, že se pro něj coby malého kluka jednalo o devastující zážitek. Zpětně selhání filmu bere jako pozitivní zkušenost, dle vlastních slov totiž dostal lekci, že ne všechno mu v životě vyjde. Od herectví ho ale prvotní neúspěch na několik let odradil. Do širšího povědomí se proto dostal až o čtyři roky později, kdy se po boku Robina Williamse objevil ve dramatu Společnost mrtvých básníků. Za roli si vysloužil všestrannou chválu a rozhodl se tedy dát herecké kariéře druhou šanci.

Ethan Hawke ve filmu Před úsvitem

Jeho talent samozřejmě nezůstal dlouho bez povšimnutí a začal se na plátnech objevovat stále častěji, a to i v hlavních rolích. Vyzkoušel si mimo jiné i divadelní prkna na Broadwayi. Velký milník pro Hawkea ale přišel v roce 1995, kdy poprvé spolupracoval s režisérem Richardem Linklaterem na filmu Před úsvitem. Toto romantické drama nakonec vyústilo v celou trilogii, přičemž u dvou následujících dílů Hawke přispěl i ke scénáři a obdržel své dvě scenáristické oscarové nominace. Natáčení ho navíc svedlo dohromady s Linklaterem, pro něhož se Hawke stal kultovním hercem. Po své první herecké oscarové nominaci za film Training Day obdržel tu další právě za jejich společný film Chlapectví.

V osobním životě stojí za zmínku jednoznačně manželství s další hereckou hvězdou Umou Thurman, s níž má Hawke dvě děti. Starší dcera Maya Hawke se dokonce nechala inspirovat rodiči a už stihla nastartovat vlastní hereckou kariéru. Dosud se objevila v Tarantinově Tenkrát v Hollywoodu a třetí řadě populárního seriálu Stranger Things. Manželství ovšem dlouho nevydrželo a pár se po několikaletém vztahu rozvedl. Hawke se ovšem brzy na to znova oženil a momentálně žije se svou ženou a dvěma dcerami.

Do Varů herec přijel osobně uvést velmi oceňované drama Zoufalství a naděje od režiséra Paula Schradera, kde sám ztvárnil hlavní roli kněze zmítaného krizí víry. A kde můžeme herce očekávat v budoucnosti? Jak jste si nejspíš sami všimli, Hawke se raději než komerčními projekty zabývá artovými filmy a objevuje se spíše v méně známých snímcích. Mnoho takových ho čeká i v budoucnu, už teď je totiž upsaný do nového filmu Roberta Eggerse, tvůrce Čarodějnice či Majáku, nebo do nadcházejícího projektu hororového režiséra Scotta Derricksona (s ním natočil velmi povedený horor Sinister). Společně s Oscarem Isaacem se ale podívá i do komiksového světa Marvelu v seriálu Moon Knight.

Petr Schön a redakce
foto/video: KVIFF.TV, Film Servis Festival Karlovy Vary, Totalfilm, Bontonfilm © 2021