Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Karlovarský festival ocenil Ethana Hawkea, Jana Svěráka a koprodukční film o afrických migrantech

55. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary v sobotu večer vyvrcholil slavnostním zakončením a předáním cen. Křišťálový glóbus získal snímek Strahinja režiséra Stefana Arsenijeviće. Uspěl také dokument Eriky Hníkové Každá minuta života, získal Zvláštní cenu poroty. Ocenění za celoživotní přínos kinematografii si odnesl americký herec Ethan Hawke a český režisér Jan Svěrák. Ceremoniálu se účastnil i miláček letošního festivalového publika Johnny Depp. 

Ethan Hawke a Jan Svěrák

„Děkuju mimo jiné producentům, peníze jsme museli sesbírat z pěti zemí. A především chci poděkovat našim hercům, byli naprosto úžasní. Je pocta dostat tu cenu tady, protože české filmy mě opravdu ovlivnily, ty z české nové vlny i ty od Jana Svěráka,“ děkoval režisér Stefan Arsenijević, který svou novinku o dvou afrických imigrantech v Srbsku založil na středověké srbské poémě.

Režisér Stefan Arsenijević, Herec Ibrahim Koma a producent Miroslav Mogorović, film Strahinja – Velká cena – Křišťálový Glóbus

Nejlepším režisérem byl vyhlášen Němec Dietrich Brüggemann za svou novinku Ne! a nejlepší herečkou Éléonore Loiselle z kanadského dramatu Boje. Cenu za nejlepší mužský herecký výkon si odváží Ibrahim Koma z vítězného filmu Strahinja. Britská herečka Vinette Robinson si vysloužila Zvláštní uznání za svou roli šéfkuchařky ve filmu Bod varu, třetí Zvláštní uznání patří chorvatskému filmu Sborovna.

Režisér Dietrich Brüggemann, film Ne!, cena za režii

Druhou soutěžní sekci Na východ od Západu vyhrál Rus, jakutské drama na téma následků kolonizace a násilné asimilace národů na území carského Ruska. Zvláštní cenu porota udělila snímku Jako sestry a zvláštní uznání českému dokumentu Jednotka intenzivního života.

Cenu diváků udělili návštěvnící festivalových projekcí dramatu Zátopek, který celý festival otevíral.

Režisér David Ondříček a producent Kryštof Mucha s Cenou diváků

55. MFF Karlovy Vary 2021 se zúčastnilo 9267 akreditovaných návštěvníků – z toho 7851 s festival passy, 338 filmových tvůrců, 601 akreditovaných filmových profesionálů a 477 novinářů.
V průběhu festivalu se uskutečnilo 456 filmových představení a bylo prodáno celkem 111 203 vstupenek. Uvedeno bylo celkem 144 filmů, z toho 122 hraných a 22 dokumentárních. Z filmů uvedených na 55. MFF Karlovy Vary mělo na festivalu 29 světovou, 12 mezinárodní a 2 evropskou premiéru. 149 projekcí osobně uvedla delegace tvůrců. Uskutečnilo se 90 projekcí pro novináře a filmové profesionály.

-red-
foto/video: Film Servis Festival Karlovy Vary, Totalfilm Media © 2021

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast