Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

TRANSFORMERS JEDNA - DABOVANÝ TRAILER NA NAŠEM KANÁLE DNES V 16:30.

Láska pod kapotou má trailer, film se divákům představí ve Varech

Karlovarská Hlavní soutěž letos poprvé dává dokumentům možnost utkat se o Křišťálový glóbus společně s hranými filmy. Bojovat o festivalové ostruhy bude nový dokument Mira Rema Láska pod kapotou. Příběh z moravsko-slovenského pohraničí, kterému nechybí humor ani drama, předkládá skutečné obrazy ze života Jaroslava a Jitky, kteří velkou část svého života rozmělnili řadou nesprávných rozhodnutí. Naději hledají v životním reparátu. Třetí zásadní postavou filmu je Jaroslavova matka Jiřina. A nelze nezmínit v některých scénách stále přítomné hejno much. Do českých kin vstoupí snímek 16. září.

Odhodlaný padesátník Jaroslav z Moravy má v životě dvě vášně – rychlá auta a školní lásku Jitku. Služebně nejstarší autokrosová řidička v Čechách vrátila Jaroslavovi po zpackaném manželství naději a chuť jít dál. Režisér Miro Remo ve svém koprodukčním česko-slovenském dokumentu Láska pod kapotou leckdy s vtipným nadhledem zachycuje kromě zabahněných zatáček osobní zápas člověka v současném světě.

Láska pod kapotou (foto: Aerofilms)

„Hledali jsme život o závod a našli jsme závod o život. Se scenáristou Jurou Šlaukem jsme chtěli natočit film, který by se vymykal narativním postupům zdejší dokumentární scény. Chtěli jsme se vymanit z prostředí sociálního dokumentu a natočit žánrový dokument,“ říká režisér Miro Remo. Své hrdiny natáčel tři roky a postupně se s nimi spřátelil. „Toto přirozené kamarádství je předpokladem pro intimní vyprávění o muži, který svým příběhem zastupuje mnoho dalších, kteří přišli o iluze. Často i bez vlastního přičinění byli nakonec zrazeni systémem, kterému věřili, a tak dnes s hořkostí sledují současné politické divadlo. Jaroslav se nevzdal, jde si svou cestou, hraje na vlastním písečku s vypětím všech sil, které mu ještě zbývají. I po tolika fackách se nevzdává. Je to fascinující,“ říká o svém hrdinovi Remo.

Láska pod kapotou (foto: Aerofilms)

Ač je rok 2021, režisér ve svém filmu připomíná, nakolik turbulentní polistopadové období zásadně zasáhlo do podob sociálních vztahů lidí v České republice i na Slovensku. Hlavní hrdina Lásky pod kapotou reprezentuje zemitost a ‚selfmademanství‘, které dává jeho životu velkou dynamiku navzdory mnoha haváriím nejen z minulosti. Režie Mira Rema ctí realitu a skutečné události, jež nijak nepřikrášluje ani nehrotí. Remo s citem pro drama každodenního okamžiku (i zásadních životních událostí) sleduje životní zápas a závod bez souzení či moralizování,“ popisuje producent Vít Janeček.

Přestože sportovní klání, pokus o výhru titulu Karpatského autokrosového poháru a závodní auta, která hlavní hrdina Jaroslav jako mechanik neustále vylepšuje, jsou jen kulisou pro skutečný „závod života“, tvůrci zachytili často na mnoho kamer řadu velmi silných momentů, při kterých šlo na tratích doslova o život. Miro Remo vystudoval režii dokumentu na VŠMU, působí i jako scenárista a kameraman. Jeho studentský film Arsy-Versy obdržel více než tři desítky ocenění, celovečerní debut Comeback byl uvedený na karlovarském festivalu, stejně jako dokument Richard Müller: Nepoznaný. Známý je i jeho kritický laděný snímek Cooltúra.

Producenty filmu Láska pod kapotou jsou Vít Janeček (D1film) a Miro Remo (Arsy-Versy), koproducenty Česká televize a RTVS.

 

-red-
foto/video: M. Ch. Reková, K. Bobková © 2021

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast