Muž se zaječíma ušima Krobot: Nejkrásnější na filmu je, že dokáže lidi spojovat (rozhovor)

Muž se zaječíma ušima je komedie o spisovateli, který jednoho dne získá nečekaný dar. Podobně jako alterego z jeho povídky slyší nejen to, co lidé říkají, ale i to, o čem přemýšlejí. Pochopí, že si o sobě vytvořil falešnou představu a jeho rodina, přátelé a známí ho vnímají úplně jinak – jako samolibého egoistu. Rozhodne se to změnit. Novinka režiséra Martina Šulíka a producenta Rudolfa Biermanna v sobotu večer slavnostně zahajuje 47. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Víc k filmu prozrazuje hlavní herecká hvězda Miroslav Krobot. Do českých kin film vstupuje už 12. srpna.

Jaký je třemi slovy Miroslav Krobot?

Myslím, že slušný chlapec.

Představte nám svou postavu ve filmu.

Je to člověk, který si myslel, že všechno ví, ale pravý opak je pravdou.

Popište Vaše kolegy, Oldřicha Kaisera a Alexandru Borbély.

Oldu mám velmi rád,  protože vlastně nikdy nevím, co mám  od  něj čekat, a tím pádem ho rád sleduju, rád se na něj dívám. Alexandra je něco podobného, ale v ženské  variantě, takže je to ještě atraktivnější.

Čím vás zaujal scénář filmu?

Myslím, že to má hodně společného s mojí profesí, s tím, že dělám film a divadlo. Tematicky se to týká toho, v čem pracuji. Pro člověka mojí generace je to navíc film velmi poučný, takové shrnutí, resumé našich celoživotních snah. Když si člověk myslí, že už všechno ví a nemůže ho nic překvapit, tak se mu život úplně obrátí naruby. Najde jiné hodnoty, jiné možnosti, které dříve přehlížel.

Jste i Vy osobně v takové fázi?

Měl jsem trochu takové náznaky, ale myslím, že už jsem se celkem uklidnil.

Co Vás při natáčení vždy překvapuje?

Takové to nadšení, jakoby se natáčel světový film. To, jak film dokáže lidi spojit a když se to podaří, tak ta sounáležitost a nadšení jsou jednoduše úžasné.

Maskér Martin Jankovič při úpravě uší

Co na filmování nemáte rád?

Představu dvou hodin nějakého záběru, který se musí udělat, protože je spojovací. Natočit  se musí, což mě nebaví. Herecky mě to samozřejmě baví.

Je těžké nosit zaječí uši?

Hlavně co se jejich váhy týká. Ale dá se to vydržet, náročná byla příprava, dvě hodiny nasazování a hodina a půl odstraňování.

Proč by měl jít divák na tenhle film do kina?

Možná proto, aby pochopil náš stav a naše prožívání situací. Jestli to dokáže s námi sdílet a zažije nějakou katarzi, tak to pro něj bude mít hezký význam.

-red-
foto/video: Bioscop, In Film © 2021