Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

SONY KOMIKSOVKA LOVEC KRAVEN BYLA Z LÉTA PŘESUNUTA AŽ NA 12. PROSINCE. KARATE KID BUDE DÍKY TOMU AŽ V KVĚTNU 2025.

Ondřej Vetchý si ze Zlín Film Festivalu odveze Cenu za přínos českému filmu

Oblíbený český herec Ondřej Vetchý si na závěrečném slavnostním galavečeru 61. ročníku Zlín Film Festivalu převezme Zlatý střevíček za mimořádný přínos českému filmu. Stane se tak šestadvacátým tvůrcem v řadě od roku 1997, kdy festival tuto cenu udílí (loni si ji odnesla Eliška Balzerová). Vetchý se shodou okolností poprvé před filmovou kamerou objevil v roce 1978 ve snímku Leť ptáku, leť!, za který tvůrci o rok později právě ve Zlíně získali hlavní festivalovou cenu. Nejnověji se na filmovém plátně objeví jako loupežník Karaba v pokračování úspěšné pohádky Tajemství staré bambitky 2.

Janek z pohádky S čerty nejsou žerty (foto: NFA)

V bohaté kariéře populárního herce přeci jen ční některé divácky nejvěčnější role, které přinesly Vetchému mnoho fanoušků a diváckých sympatií. Mezi ty nejznámější patří jednoznačně čert Janek v Bočanově ikonické pohádce S čerty nejsou žerty, nezvedený kamarád hlavního hrdiny ve filmu Nebojsa, Jirka Luňák z Okresního přeboru, Kvidův otec v komedii Báječná léta pod psa nebo pilot František Sláma ze Svěrákova válečného dramatu Tmavomodrý svět.
Vetchý se také objevil v mnoha televizních seriálech, filmech i pohádkách. Z poslední doby stojí za připomenutí divácky oblíbené Případy I. oddělení a výše již jmenovaný komediální seriál Okresní přebor.

Případy I. oddělení (foto: V. Hurych)

Často je obsazován také do role komplikovaných ale sympatických postav v romantických komediích (Ženy v běhu, Bábovky, Bezva ženská na krku, Pohádky pro Emu).

K roli čerta se vrátil ve výtvarně výrazné pohádce Čertí brko, kde ztvárnil vládce pekel Lucifera. Mnoho let se také objevuje ve filmech Jana Svěráka, čerstvě s ním dotočil připravovanou novinku Betlémské světlo.
V pohádce Tajemství staré bambitky 2 se vrací do oblíbené role loupežníka (nyní už hrnčíře) Karaby. Diváci Zlín Film Festivalu měli jedinečnou možnost jako první vidět záběry z filmu v rámci festivalového programu.

V květnu příštího roku Ondřej Vetchý oslaví významné životní jubileum.

-red-
foto/video: Totalfilm Media, archiv, Česká televize © 2021

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast