Total Week #37 – O chlupatých předloktích Daredevila a Shang-Chim ve fotobance

Tento týden se dotkneme startu kampaně nového Matrixu a rozloučíme se s dvěma hereckými bouřliváky. Převážně se ale budeme věnovat novinkám u Marvelu, který znovu a znovu potvrzuje svůj status kolosálního pop-kulturního fenoménu.

Shang-Chi a legenda o kasovním hitu

Marvelovce Shang-Chi: Legenda o deseti prstenech vzhledem k pomalému rozjezdu marketingové kampaně, asijské tematice a slabší celkové kondici kinoprůmyslu řada lidí předpovídala kasovní neúspěch a první velkou prohru producenta Kevina Feigeho. A šeredně se spletli, protože kromě obří obecné spokojenosti na straně kritiků i diváků nová marvelovka boduje i finančně.

Celosvětových 140 milionů dolarů za první promítací víkend je totiž po Black Widow od stejného studia druhý nejlepší výsledek od počátku pandemie, který může mít zásadní vliv na celé filmové odvětví. Shang-Chi ukázal, že fandové do kinosálu zkrátka pořád trefit umí, a že souběžné uvádění do kin i na stream skutečně nejspíš nebude nejlukrativnější cesta. Symptomaticky tak v tomto kontextu může působit třeba přesun druhého Venoma, jehož premiéra se údajně posunula nikoliv kalendářně dozadu, ale o dva týdny dopředu na 1. října.

A co na to ještě nedávno neznámý představitel nového Avengera, Simu Liu, který vášnivě za projekt kope, kudy chodí? Ten si ve vtipné reakci na tuto aktualitu udělal srandu ze své minulosti, kdy jako model fotil pro fotobanku Shutterstock. Náš pár dní starý rozhovor s ním mimochodem najdete na podcastu i YouTube kanále.

Šťastný Simu Liu ve společnosti šťastných kolegů na šťastné fotce z fotobanky

Vrátí se Russoovi k Marvelu?

Při pohledu na úspěch Shang-Chiho o to víc hořkne situace ohledně zmíněné Black Widow, protože ta tržební očekávání naopak úplně nenaplnila a především se publicita okolo filmu pár týdnů po premiéře smrskla pouze na nešťastnou předžalobní situaci se Scarlett Johansson.

Podle čerstvých zpráv se navíc ukazuje, že nadcházející soudní pře představitelky první ženské Avengerky komplikuje dohodu s bratry Russoovými, kteří pro Marvel natočili dva díly Captaina Ameriky a dva díly Avengers, a to včetně Endgame, tedy kasovně nejúspěšnějšího filmu historie. S oběma režiséry studio údajně jednalo o dalším velkém crossoverovém eventu; spekuluje se třeba o komiksové události Secret Wars nebo dokonce rebootu donedávna foxovských X-menů.

Tvůrčí duo nicméně údajně s další spoluprací váhá minimálně do doby, než se tahanice mezi jejich dlouhodobou hereckou kolegyní a Disneym vyřeší, uvidíme tedy, jestli z jejich další spolupráce v budoucnu něco vůbec bude. Russovci se každopádně díky spolupráci s Netflixem pracovně určitě nenudí.

Bratři Russoové (foto: archiv)

Ne, ty ruce nejsou Daredevila

Když vyšel trailer na Spider-Mana: Bez domova, fandové v záběrech začali okamžitě hledat náznaky toho, na koho všechno se mohou ve filmu těšit. S železnou jistotou se na plátně očekávají nejen obě předchozí filmové verze Petera Parkera, ale i všichni jejich záporáci, Godzilla, Batman a Jiří Ovčáček.

Z vteřinového záběru na muže v bílé košili a s chlupatými předloktími pak řada fandů nabyla stoprocentního přesvědčení, že se mohou těšit i na netflixovského Daredevila s tváří Charlieho Coxe, jelikož jde o jedinečné, nezaměnitelné a nerozporovatelné atributy této postavy. Tento týden ovšem diváci mohli diskutovaný trailer vidět před imaxovými projekcemi Shang-Chiho ve vyšším poměru stran, než je klasické 16:9, a víme tedy již stoprocentně, že inkriminovanou postavou s nápadně oříznutou tváří náš slepý právník skutečně není.

Což samozřejmě neznamená, že se ve filmu nakonec přeci jen nemůže objevit. Stejně jako Godzilla nebo Jiří Ovčáček.

Diskutovamý záběr z traileru

Matrix: Vzkříšení nastartoval kampaň

Trailer na čtvrtý Matrix vám pravděpodobně stejně jako žádnému jinému uživateli internetu neutekl, Warneři si ale zaslouží pochvalu za zajímavou marketingovou strategii, kterou po nedávném CinemaConu a tamní ukázce prvních záběrů v průběhu tohoto týdne rozdmýchali fandovské nadšení po projektu, o kterém jsme toho dosud příliš nevěděli.

V průběhu úterý totiž zničehonic oživili stařičkou doménu whatisthematrix.com, kde si fandové mohli vybrat jednu z ikonických Morpheových pilulek, aby posléze mohli spatřit prvních pár vteřin teaseru. Zajímavé ovšem je, že celkem se při opětovném klikání mohlo spustit až 180 jeho různých variací, které se sice od sebe příliš nelišily, patřičný a kýžený zájem si střípky z restartu kultovní trilogie ovšem s lehkostí vysloužily.

Filmu bychom se měli dočkat v prosinci.

Ztráty týdne

Herecká ikona a legendární francouzský bouřlivák Jean-Paul Belmondo tento týden zemřel v Paříži ve věku 88 let. Jeho kariéra čítající stovky oblíbených filmů začala už v padesátých letech a fanoušci ho naposledy mohli vidět ve filmu Muž a jeho pes před třinácti lety, než odešel do hereckého důchodu.

Jen o pár hodin později se pak k Belmondovi tam nahoře předčasně připojil 54letý Michael K. Williams, herec s charakteristickou jizvou v obličeji, známý především ze seriálu The Wire: Špína Baltimoru.

Děkujeme za všechny divácké zážitky, pánové.

Jean-Paul Belmondo (foto: archiv)

připravil: Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Vertical Entertainment © 2021