Total Week #39 – Žaloba na Netflix, Brumbálova tajemství a vymodlená hudba Pána prstenů

Zatímco Netflix přepočítává ceny Emmy a chystá nový interaktivní film, na krku má žalobu za lživou repliku v Dámském gambitu. Na zajímavých seriálech čile pracuje i Disney a u Amazonu zase ukecávají k návratu jednoho z klíčových autorů trilogie Pán prstenů.

Brumbálova tajemství

Producenti série Fantastická zvířata to nemají jednoduché. Ani jeden díl objektivně za moc nestál, a tak se chystaná trojka opozdila z důvodu pilování scénáře, aby se neopakoval debakl překombinovaného druhého dílu. Navíc tvůrci museli řešit manželské skandály Johnyho Deppa a titulního záporáka Grindelwalda mezi filmy přeobsadit, takže v novém filmu už černokněžníka uvidíme s tváří Madse Mikkelsena. Podle nejnovějších zpráv se tomu tak stane dřív, než jsme dosud čekali – třetí film s oficiálním českým názvem Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství totiž dorazí už 14. dubna příštího roku. Uvidíme, nakolik mezi tato tajemství bude patřit i Brumbálova proklamovaná homosexualita, o které J. K. Rowling sice ráda mluví, v knihách i filmech jsme se jí ovšem dočkali spíše v náznacích.

Netflix zase interaktivní

Pamatujete na ambiciózní interaktivní film Bandersnatch ze série Black Mirror? Diváci v něm přímo v průběhu stopáže určovali, jak se má děj vyvíjet, a výsledkem údajně mělo být až trilion různých permutací příběhu. Pokud jste je už viděli všechny, můžete se radovat, protože Netflix připravuje nový interaktivní projekt Jigsaw z dílny produkujícího Ridleyho Scotta s Giancarlem Espositem v hlavní roli, který by co do ambicióznosti měl Bandersnatch strčit do kapsy. Jeho příběh se totiž rozprostírá napříč celým čtvrtstoletím a půjde o krimi v kulisách hurikánu Sandy, který pustošil USA před deseti lety.

Black Mirror: Bandersnatch (foto: Netflix)

Gambit nevyšel

V Netflixu ale není jen veselo. Ve stínu jejich rekordního úspěchu na předávání cen Emmy se rýsuje kauza žaloby legendární ruské šachistky Niny Gaprindashvili za “hrubě sexistickou” repliku o její osobě, která zazněla v jednom z dílu oblíbeného Dámského gambitu. Šachistka po streamovací službě za pošramocení její pověsti žádá pět milionů dolarů. V seriálu, který mimochodem podle aktuálních vyjádření tvůrců definitivně zůstane bez pokračování, se totiž z dramatických důvodů zvýšení napětí tvrdí, že šachistka nikdy neporazila mužského protihráče, ačkoli v roce 1968, kdy se jeho děj odehrává, se tomu stalo již několikrát. Netflix se žalobou nesouhlasí a hodlá se bránit.

Halston Kenobi má dotočeno

Jedním z laureátů letošních Emmy se stal i Ewan McGregor za roli homosexuálního módního návrháře Halstona. Během slavnostního večera si přítomní novináři neodpustili otázky na připravovaný seriál o Obi-Wanu Kenobim, a skotský herec tak ubezpečil média i fanoušky, že poslední klapka projektu již proběhla. Minisérie pro Disney+ je tedy dotočena a momentálně probíhají postprodukční práce, které by měly být ulehčeny natáčením trikových scén před speciálními LED stěnami, které využíval už Mandalorian. Právě výhody absence zeleného pozadí si herec pochvaloval, stejně jako spolupráci s režisérkou Deborah Cho. Přesné datum premiéry z Ewana novináři nevypáčili, mělo by ale jít o začátek příštího roku.

George Lucas

George Lucas dostane dokument

Kdo přečetl bichli Život stvořitele Star Wars, ví, že příběh George Lucase by se s klidem mohl stát námětem velmi zajímavého životopisného snímku. Ten se sice zatím nechystá, hudební skladatel James Newton Howard tento týden ovšem prozradil, že pracoval na hudbě k dokumentu, který o slavném filmaři a zakladateli Lucasfilmu a trikové společnosti ILM vzniká. Zatím se neví, kdy se dokumentu dočkáme, streamovat by ale měl na domovské platformě Hvězdných válek, Disney+.

Pán prstenů seriál – první fotka

Concerning Hobbits

Zatímco probíhají postprodukční práce na dotočené první sérii kolosálního seriálového projektu Pán prstenů, jeho domovská platforma Amazon rozjela vyjednávání s hudebním skladatelem Howardem Shorem, jehož legendární hudba je se světem Středozemě neodmyslitelně spjata. Soundtrack k oběma prstenovským trilogiím patří mezi Shoreovo nejznámější a nejoblíbenější dílo, které by oceněno i na Oscarech, tak doufejme, že skladatel nebude dělat drahoty a že se dočkáme nové várky geniálních hudebních motivů ze světa Středozemě.

připravil: Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Netflix, Vertical Entertainment, Amazon Prime © 2021